2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele honzus
Offline
Naposledy viděn: 17 let 2 měsíce zpět
Připojen: 27.02.2007 - 00:02
Suse vs. Mandriva, 32bit nebo 64bit?

Který operačni system je lepší Novell Suse x64bit nebo Mandriva Linux 2007 x64bit. Jsem začinájíci uživatel linuxu a tak by mě zajmalo hlavní výhody nebo nevýhody obou systému , a jak je to s vytižením operačni paměti ram ? Mam 1,5GB ram , na windows xp sem mel max 45% vytížení a zbytek pameti jsem mel nanic . předem dekuji za odpovedi

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Přiznám se, že

mě dost zaujala Mandriva 2007 CZ prodávaná v knihkupectvích a jinde za nějakých necelých 500,- peněz (třeba viz zde). Za ty peníze koupím tištěný manuál, dvě instalační DVD a ještě k tomu Cedegu a další komerční software.....no, paráda.

Nicméně, to je obchodní stránka; uvidíme, čím nás překvapí pan Větvička & spol. 1. března ;-). Na druhou stranu tvrdím (aniž jsem verzi 2007 zkoušel), že SUSE je prostě stále na vyšší úrovni, dotaženější atd. - píšu o tom třeba tady. Když si čtu konferenci Mandriva, tak tam uživatelé neustále řeší nějaké - a to opravdu dost vážné - problémy typu "jak updatovat systém", "nefunguje update server" a spoustu dalších věcí, svědčících - řekněme - o "poněkud laxním" přístupu výrobce...

Sumárně: Mandriva jistě není špatná, ale chtělo by to asi od základu jiné "uchopení"; skvělé aktivity pana Bíbra a QCM na to pravděpodobně nestačí, Francouzi jsou zřejmě "v pohodě" a že něco občas vůbec nefunguje, je asi úplně OK ;-)

A je tu ještě jeden nezanedbatelný fakt: totiž ona kontroverzní smlouva Novellu a MS. Osobně si myslím, že pokud Novell dokáže zachovat dosavadní model poskytování software a hlavně pokud si dokáže udržet naprostou samostatnost, pak z toho uživatelé SUSE mohou mít prospěch. Konkrétně třeba přístup k některým MS záležitostem (fonty, formáty, utility....), které zajišťují nezbytnou kompatibilitu s ostatními...

JirkaZ

Obrázek uživatele tomecek
Offline
Naposledy viděn: 15 let 8 měsíců zpět
Připojen: 28.07.2006 - 06:14
Nezbyva nez souhlasit s tim,

Nezbyva nez souhlasit s tim, co rekli JirkaZ a Creator. Osobne jsem vyzkousel obe dve distribuce a hadej, kde jsem zustal. Francouzsky chaos a laksni pristup ke vsemu (osobni zkusenost s nimi) a nemecky poradek. Jsem v Linuxu taky novy, ale neustale me mile prekvapuje, treba s tou spravou pameti. Radsi vyuzije celou pamet, nez to cpat do swapu.

Jak bylo receno, Mandriva za 500 i s manualem a komercnim softem je VYBORNA vec, tohle osobne postradam tady. Ale i tak me Mandriva moc neoslovila. Jinak mam Pentium D a 64bit jsem dal pryc, 32bit se mi objektivne zda stabilnejsi.

PS: V novych woknech Vista(Fiji) opousti Redmond cislovani disku... Proc? :D

Obrázek uživatele Maor
Offline
Naposledy viděn: 11 let 8 měsíců zpět
Připojen: 25.01.2007 - 15:18
Urcite SUSE

Ja som presiel z Mandrake/Mandrivy na SUSE lebo v Mandrive som mal vela problemov s rpm balickami, chybne zavislosti a podobne (stary Mandrake bol vcelku dobry, R.I.P :-)) ). Skusal som aj 2007, ale 32bit, no velmi ma neoslovila a mal som nejake problemy uz pri instalacii. Teraz uvazujem, ze upgradenem SUSE z 10.1 na 10.2, lebo som spokojny so SUSE, vsetko mi slape bez problemov. Takze doporucujem urcite SUSE.