1 příspěvek / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Suse 10.2 nevidí počítače v síti

Na NTB mám OpenSuse 10.2. Bohužel nejsem schopen pracovat s ostatními uživateli v síti ( ostatní PC windows). Při pokusu o otevření pracovní skupiny v okně NAUTILU se objeví hláška , že litujeme , ale obsah celé sítě není možné zobrazit. V jiném distru se mi to nestávalo ( UBUNTU, FEDORA). Co nebo jakou službu mám spustit ?.
V editoru úrovní běhu je SMBFS označen jako neběžící a při pokusu o povolení hlásí , že není nakonfigurován. Je problém tady ?
děkuji Tomáš V

Obrázek uživatele Pavel Dvořák
Offline
Naposledy viděn: 15 let 3 týdny zpět
Připojen: 25.04.2007 - 11:26
Počítače v síti

Je nainstalovaná Samba? Je-li, spustit příkazy smbd -D a nmbd -D. V okně prohlížeče v záložce Soubor (File ) se musí vyplnit jméno počítač a připojená složka. Jinak to asi nejde. Ve Win je problém s (nesmyslným) uspořádáním složek All users, Dokumenty atd. Jinak Nautilus a podobné grafické prohlížeče mají své vrtochy. Používám Midnight Commander (je v balíčcích jako mc), musí se otevírat v terminálovém okně, ale funguje dobře, obsahuje funkce, které se jinde nenajdou. Tam si v záložce Pravý nebo Levý v položce SMB spojení zadáte jméno počítače (doménu a heslo) a zobrazí se všechny sdílené složky PC s Win.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Kromě možných

potíží se Sambou je "vinen" nejspíše SUSEfirewall - ten prostě v defaultním nastavení práci se sítí (ani sdílení souborů apod.) neumožňuje. Zkuste ho dočasně v YASTu vypnout a uvidíte... Právě to budu řešit na jednom stroji, "polopatický", i když velmi obsáhlý a zdlouhavý popis je např. na http://www.tweakhound.com/linux/samba/page_1.htm

JirkaZ

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Nastavte svou příslušnost

Nastavte svou příslušnost k síti Windows v YaSTu v Síťové služby -> Doména Windows. Tím nastavíte klienta a můžete pracovat s adresáři ostatních uživatelů.

Pokud chcete nějaké adresáře i nabízet, použijte modul
Síťové služby -> Samba server.

Nastavení YaSTu se postará o všechno potřebné, jako je instalace nutných balíčků, spuštění služeb a také ošetření nastavení firewallu.