2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele regine
Offline
Naposledy viděn: 12 let 8 měsíců zpět
Připojen: 03.08.2006 - 11:44
Suse 10.3 - přeinstalace dual-boot Suse 9 a WindowsXP

Po delší době jsem začal přeinstalovávat Suse se zachování WindowsXP a možností i celkové ztráty dat staré verze Suse 9.
Pomocí pqmagic-u jsem potřeboval předtím rozdělit partition WindowsXP na dvě části. Což se provedlo přesně, jak jsem předvídal. GRUB po rozdělení hlásí ERROR a systémy nelze nabootovat.

a) Mám teď dále pokračovat v instalaci Suse 10.3 a GRUB se vygeneruje správně (dual-boot WindowsXP i Suse 10.3).
b) Mám obnovit bootování WindowsXP (fixmbr) a teprve potom instalovat Suse 10.3?

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Udělal bych to

následovně:

1) obnovil bych NTFS zavaděč pomocí fixmbr

2) nainstaloval SUSE 10.3 s tím, že bych ho nechal rozdělit disk (ev. s ruční úpravou velikosti) a příslušné partitions zformátovat. Při instalaci GRUBu pak zvolit do MBR.

Je zbytečné používat jiné nástroje na dělení disku, SUSE to umí dobře sám.

Ještě poznámka: pokud se poruší (nenainstaluje) GRUB, lze to napravit později, viz i třeba můj nedávný příspěvek na tohle téma.

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Mírně OT odpověď...

"vistu,,, potřebuji ji pro psaní textů v .doc" - že by OpenOffice.org v SUSE nezvládal psaní textu a uložení jako *.doc? To jou mi vjecy - ale možná to bude tím, že já nic jiného než OOo nemám (a přesto ve své firmě pochopitelně "se světem" - myšleno tím zmrkwělým - komunikuju)...

Jinak instalace SUSE by opravdu neměla cokoliv mazat. Udělal jste před instalací defragmentaci Windows partition? Čím jste dělil disk?

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Obecně se před každým

dělením disku, resp. zmenšováním Windows partition defragmentace doporučuje. Je to nejspíš tím, aby se soubory "smrskly" tam, kde mají být a nemohlo tak dojít k jejich příp. poškození (pokud je jich pár osamocených někde na okraji partition apod.). Netvrdím ale, že je to Váš případ - třeba se stalo úplně něco jiného.

JirkaZ

Obrázek uživatele friedl_jan
Offline
Naposledy viděn: 12 let 2 měsíce zpět
Připojen: 11.03.2008 - 07:16
Tak jsem z toho jelen.

Tak jsem z toho jelen. Takže jestli tě dobře chápu, ale v kubuntu ti jde nabootovat jak linux tak vista?

Podívej se na konfigurák grubu /boot/grub/menu.lst (tak to je alespon v SUSE) a doporučil bych ho někam schovat. Pak můžeš přeinstalovat Kubuntu na SUSE a porovnat menu.lst obou distribucí a uvidíš, kde je chyba.

Co se týče psaní dokumentů *.doc v linuxu, existuje CrossOver Office, který umí nainstalovat i wokenowské office, dokonce i 2008. Já jsem zkoušel nedávno XP office a fungovaly v pohodě.

Honzik