2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele dobesovi
Offline
Naposledy viděn: 15 let 4 měsíce zpět
Připojen: 05.12.2007 - 19:45
Samba - pureFTPD

Dobrý den,
ve firmě využíváme linuxový file server. Pro přístup přes internet používáme pureFTP.
Vše funguje dobře, až na české znaky.
Pokud nahrávám na FTP z Win, tak je čeština v pořádku. Ale pokud uložím soubor přes sdílené položky pomocí samby,tak je čeština pro ftp špatná. Používáme stejnou složku jak pro sdílení, tak pro FTP přístup.
Stále zkouším různé změny v sam.conf (client code page = 852, charcter set = ISO8859-2)..., ale stále se nedaří. Souborový systém (Ext3, data Journaling Mode = ordered) pro /home, kde jsou soubory uloženy, bych nechtěl měnit.
Díky za radu.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Nedám konkrétní radu

na vyřešení, jen hledání (a je tam dost odkazů).

Dám Vám ale jinou radu - a myslím zásadnější:

nepoužívejte české znaky v názvech souborů a adresářů

Proč to vlastně vůbec děláte? Proto, že jistý Vilík Vrátků svého času lživě oblbnul uživatele tak, že i tohle můžou v klidu dělat?

Nezapomínejte, že systém byl, je a bude vždy obvykle anglický, nebo pod jiným jazykem, ale rozhodně nepoužívajícím diakritiku. Všechno to, co ji umožňuje, jsou jakési obezličky, které tím víc, čím víc se ponořujete systémově hlouběji, nefungují. Tím spíš, dokud všude není Unicode, Unicode nebo Unicode (a že to ještě bude trvat, pokud to vůbec nastane). Používáním diakritiky si - jinými slovy - vždy koledujete o problém. Speciálně v situacích, kdy "křížíte" různé OS, různé filesystémy apod. (jako že se tomu nevyhnete).

Na webu o tom najdete dostatek materiálu, unavovalo by mě vyhledávat jasnou a tisíckrát opakovanou věc. Jen dodám, že já jsem se z této chuťovky naposledy osypával tehdy, když uživatel donesl zhroucený linuxový stroj (vinou kolabující paměti) a tahali jsme z něj data - měl samozřejmě názvy s diakritikou...

Jo a kdybyste chtěl použít argument o BFU - to fakt neberu. Nakonec je třeba věc udělat právě tak, aby zjistili, že to nefunguje - a přestanou to používat velmi rychle. "Klacek" je často nejlepší argument, zvlášť když to nejde po dobrém a inteligentně...

JirkaZ

Obrázek uživatele dobesovi
Offline
Naposledy viděn: 15 let 4 měsíce zpět
Připojen: 05.12.2007 - 19:45
Budu hledat jiná řešení.

Budu hledat jiná řešení. Ukládání názvu bez českých znaků, není v naší firmě možná, už s toho důvodu, že stávající databáze obsahuje na stovky dokumentů.
Ale díky za odpověď.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
To řešení ale zcela

jistě nespočívá v tom, že člověk pokračuje v něčem, co je špatně (a ví o tom). Tím se problém pouze odsouvá a prohlubuje a o žádné řešení nejde, naopak.

Na odstranění diakritiky v názvech souborů a adresářů lze ve Windows použít program RemDiak - funguje i pod Wine v Linuxu.

JirkaZ

Obrázek uživatele dobesovi
Offline
Naposledy viděn: 15 let 4 měsíce zpět
Připojen: 05.12.2007 - 19:45
Našel jsem jiné řešení,

Našel jsem jiné řešení, díky. Pro přístup použiji sftp protokol. Jen jedna věc. Na server se přihlašují různě schopní lidé. Mohu uživateli, který má ůčet v linuxu zvolit jen jeden adresář, ze kterého se nevylistuje do / ?
Díky za radu.