1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Lubomír Bucek
Offline
Naposledy viděn: 15 let 1 týden zpět
Připojen: 28.11.2007 - 13:01
Samba: na půl cesty ?

Dobrý den.

Příležitostně, ze zájmu o věc, se pokouším rozjet malou lokální síť složenou ze tří strojů:
192.168.2.2 - Suse 11
192.168.2.3 - Win Xp
192.168.2.4 - Win Vista

Postupoval jsem podle návodu: How To Samba With openSuse 10.3 And Windows XP (http://www.tweakhound.com/linux/samba/page_1.htm) až na stránku 4 (Alt + F2 keys, kcmshell 'fileshare'). Tady jsem malinko vytuhnul, protože mi ten příkaz nic nevykoná, okno "Spustit aplikaci" prostě zmizí a je to. Takže jsem tu stránku přeskočil a pokračoval dále.

No a v současné době jsem v zajímavé situaci kdy:
Z Xpéček stroj Suse 11 normálně vidím a mohu na jeho disk. Z Visty také. Ale ze Suse 11 (např. v Nautilu) jdu na ikonku Síť, po rozkliknutí se v pravém okně objeví ikonka Síť Windows. A tu když rozkliknu, tak žádné stroje nevidím (ani tu Susinu na ktré se to odehrává). Ale když na příkazovou řádku Nautila (Umístění) napíšu smb://192.168.2.3/ a odentruju to, tak se mi disk mašiny s xpéčkama zobrazí a mohu normálně listovat v adresářích. Na Vistu se nedostanu, ale to nevadí. Už jsem se někde dočetl, co všechno se musí na Vistě (dojebanější os jsem ještě nezažil) zařídit aby se chovala alespoň trošku "normálně".

Prostě se mi v Nautilu graficky nezobrazuje pracovní skupina a stroje umístěné v ní.

Nevíte někdo, v čem by mohl být zakopaný pes. Stroje mám pojmenované, ip adresy přiřazené (Yast / Jména počítačů). Pracovní skupinu mám pojmenovanou (Yast / Samba server / Identita). Asi mi neběží nějaká služba, která je za vnitřní domainový systém zodpovědná nebo co?

Pokud máte nějaký typ, budu vděčný ale prosím "POLOPATICKY". S Lx se teprve seznamuji.
Lubomír

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Neporadím přímo,

ale jen principiálně. V SUSE je pro plné sdílení ve Windows síti potřebné:

-> doinstalovat Sambu (a to jak server, tak klienta - server umožňuje "viditelnost" SUSE z Windows a klient obráceně)

-> nastavit firewall, tedy přidat do něj především Sambu a pak mu povolit speciální síťové služby (nebo ho vypnout, což asi není nejrozumnější řešení)

Oboje je poněkud rozvlekleji, zato zcela "blbuvzdorně" popsáno na Vámi zmíněném odkazu a jinde. Mně to v SUSE 10.3 (KDE, ale to není asi podstatné) funguje naprosto bez problémů.

Při experimentování se sdílením doporučuji alespoň dočasně firewall vypnout, čímž si zajistíte, že problém nezpůsobuje on. Nastavení Samby je popsáno na mnoha různých místech. Jinak se nezmiňujete, jakou má síť topologii - je do hvězdy přes nějaký router/gateway?

Taky lze doporučit např. live nabootování a zkoušení Ubuntu - sdílení s Windows je záležitost, která je v něm v podstatě automaticky vyřešená a asi by bylo možno se u něj inspirovat z konfiguračních souborů pro Sambu apod.

JirkaZ