2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele XoRaGenCz
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 07.09.2007 - 19:31
RPM z repozitařů na CD

Do 7 dní budu kamarádovi s práce instalovat OpenSUSE. Bohužel on nemá připojení k internetu. Tak že nemá možnost si stáhnout některé programy.

Pro tento účel bych potřeboval poradit jak vytvořit CD, se všemi multimediální my kodeky pro OpenSUSE, včetně vybraných některých programů.

Předem děkuji za odpověď.

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Pro tento účel by se mohl

Pro tento účel by se mohl hodit nástroj KIWI:
http://news.opensuse.org/?p=478

honzaS

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Docela bych doporučoval

vzít PC někam k internetu a udělat instalaci tam. Důvodem je jednak už poměrně značné množství poinstalačních aktualizací (i k 10.3), jednak to, že další programy mohou vyžadovat závislosti, které pak nebudete mít off-line k dispozici.

Poměrně nedávno jsem se pokoušel zjistit, zda by šly veškeré aktualizace k verzi 10.2 vypálit na DVD. Dospěl jsem tuším k objemu přibližně 12GB....tedy nic moc...

Problémem je, že nainstalovaná distribuce SUSE si neumí nějakým mechanismem "říct", co vlastně by chtěla aktualizovat (protože těch 12GB není pochopitelně ani zdaleka potřeba). Tohle má mnohem lépe vyřešené Ubuntu, kde Synaptic umí uložit seznam požadovaných balíčků do v podstatě txt souboru, ten se pak předhodí wgetu, HTTracku apod., vypálí a přenese na off-line počítač. Když píšu off-line: není to tak docela pravda - je třeba alespoň pomalé připojení (dial-up), protože k vygenerování toho seznamu je třeba, aby se Synaptic spojil se servery s repozitáři, zjistil, co je nového, porovnal to s instalovanými verzemi a vytvořil onen soubor...

Kdyby to takto bylo možné i v SUSE, byla by to opravdu paráda. Kolegou doporučované KIWI jsem jen zběžně přelétl, ale myslím si, že to neumí. V Synapticu je to přímo ve volbách v menu a je to velmi jednoduché, průhledné a pro jen trochu počítačově orientovaného člověka i "user-friendly".

JirkaZ

Obrázek uživatele artemio
Offline
Naposledy viděn: 12 let 11 měsíců zpět
Připojen: 08.10.2007 - 19:43
instalace

Myslím že postačí vzít balík kodeků na flash nebo cd a hodit do složky na hdd kterou nastavíte jako instalační. Jestli dotyčný nepoužívá internet tak se asi obejde i bez aktualizací. Po instalaci z dvd jsem nenašel jediný důvod proč aktualizovat. Jako user jsem nikdy nezjistil rozdíl mezi novou a starší verzí. Systém je stabilní i bez aktualizací a kodeky a ovladače grafiky jde nainstalit z hdd.