2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Rozdíl? Aktualizace softwaru & openSUSE Updater

Chci se zeptat jaký je rozdíl mezi těmito dvěma službami v openSUSE Linuxu 10.2?

Jde o službu Aktualizace software (software dostupný k aktualizaci) (vedle hodin), nevím kde se spouští, mě se spustí automaticky při startu systému. V případě dostupnosti nějaké aktualizace má oranžovou ikonku z vykřičníkem.

A druhá služba - Kmenu - Systém - Aplety openSUSE Updater Aplet. Modrá ikonka se šipkou.

Mohl by někdo sem hodit trochu podrobější info...(k čemu složí, zda jsou potřebné obě, jak je případně odinstalovat a pod.)

díky

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Jedno je zen-updater, což

Jedno je zen-updater, což je jednoduché grafické rozhraní k zmd, které může ovládat i uživatel. To znamená, že aktualizaci můžete provádět i jako běžný uživatel. Nevýhodou je, že cokoliv pracující se zmd je zatím trošku těžkopádné a tím pádem to potřebuje dost času a obvykle i systémových zdrojů:-(

openSUSE updater je nástroj, který se dá použít, pokud se rozhodnete na svém systému zmd odinstalovat. Pouze zjistí dostupnost aktualizací a ty pak musíte doinstalovat pomocí YaST Online aktualizace. K aktualizaci musíte znát rootovské heslo. Na druhou stranu je to o dost svižnější.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Z těch dvou služeb

bych si vybral tu třetí - totiž Smart ;-)

JirkaZ

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Obě jsou tam proto, aby

Obě jsou tam proto, aby bylo možné nasadit openSUSE do sítí, které jsou kontrolované pomocí ZENworks.

Takže odpověď pro prostého BFU je prostá. Pokud nemáte centrálně spravovanou síť nebo se nechcete naučit pracovat s rugem, pak je tu openSUSE updater :-).

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Je možné, že se

Je možné, že se nesynchronizují (oficiálně to ani nemají podporovat). openSUSE updater jednoduše nevidí zdroj zmd/rugu. Pokud to chcete napravit, překontrolujte si, zda je v YaSTu v instalačních zdrojích správně vložený zdroj pro aktualizaci.

Pokud jsou již aktualizace nainstalované, nebude je openSUSE updater zobrazovat. Navíc načítá jen aktualizace dostupné z oficiálního zdroje pro systém.