2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Dominik
Offline
Naposledy viděn: 16 let 6 měsíců zpět
Připojen: 29.10.2007 - 14:10
Rozdělení disku před instalací

Dobrý den.
Před instalaci suse 10.3 po me chce instalator urcit swap file nebo swap partition. Nemuzu nic z toho pouzit. Nevim proc. Hlavne by me zajimalo co to vlastne chce, jen docasne vytvorit swap pro instalaci, nebo uz naporad? A budu mit nejak moznost po tomto urceni jeste preskladat partisny?

Primo toto se mi projevilo 2x:

1) Mam doma stary pc (400MHz procesor a 5GB hdd, puvodne nainstalovany win98). Vyresil jsem to tak, ze jsem prerozdelil disk s jinou linux. distribuci a pak bylo vse v poradku.

2) Vrtalo mi to hlavou, tak jsem si vytvoril virtualni stroj. Tady zkousim nejak vyresit problem jen se suse a nedari se. Da se zpustit nejaky program z konzole?

Dekuji za reakci.

Obrázek uživatele Dominik
Offline
Naposledy viděn: 16 let 6 měsíců zpět
Připojen: 29.10.2007 - 14:10
Tak to me melo napadnout ;-)

Mate pravdu, nechapu jak me to mohlo nenapadnout. Asi proto ze jsem bezhlavne spolehal na forum.
No je to ramkama (128MB) a zadost odmitnout nejde,vypise to jako chybu. Nevite jak osidit instalator aby me pustil dal? Nemyslim si ze by na to ten stroj nemel.Diky.

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Buď zkusit instalovat v

Buď zkusit instalovat v textovém módu nebo si před instalací ten swap vytvořit (stejně ho budete potřebovat).

honzaS

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
V rámci prázdného

prostoru je třeba vytvořit extended partition a v ní / (třeba ext3) a swap. Je možné i udělat samostatnou /home partition (opět nejlépe typu ext3), takže se při přeinstalaci dá zformátovat / a /home zůstane. K typu: měl jsem dobré zkušenosti s ReiserFS, ale poté, co hlavní autor zavraždil manželku, bych na další vývoj raději nespoléhal...

Vše se dá naklikat např. v partitioneru z YASTu live verze SUSE.

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Partition Magic

by to možná uměl, ale není free. Fdiskem to nejde. Prakticky stejný partitioner jako live verze jde zapnout i při instalaci SUSE (dospět až k dělení disku a tam zvolit ruční nebo s asistencí, či jak to tam je).

Jsou i samostatné live distribuce specializované na dělení disku, které obsahují QtParted, Gparted apod. (či jak se to různě jmenuje), dále Ranish Partition Manager aj. Je to ale zbytečné, protože by to mělo jít při instalaci, jak píšu. Pokud to nejde, děláte nějakou chybu nebo je někde nějaký neznámý problém.

Mimochodem - bez vypalovačky a slušného internetu budete mít dost těžký život. Zejména tehdy, budete-li chtít experimentovat...

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
No tak ono to

možná chce swap už při instalaci, protože 256MB je skutečně málo a nebude to mít pracovní paměť (zkuste na takovou sestavu nainstalovat třeba Visty...). Takže byste skutečně musel swap na disku udělat už dopředu. Nemáte ještě navíc náhodou on-board grafiku, která si z paměti ještě slušně ukousne?

Mimochodem: já bych SUSE na takovýto stroj vůbec neinstaloval, bude to zoufale pomalé a jen Vás to otráví. Moderní "nabušená" distribuce chce odpovídající HW, s tím nejde nic dělat. Pokud chcete přesto Linux, volte jinou distribuci s jiným okenním správcem (XFCE, JWM, IceWM a další. Nebude to ale "Windows like" a možná ani česky.

Zázraky se nedějí, za málo peněz (nebo dokonce žádné) nemůžete chtít hodně dobré muziky.

Zkusil bych ještě PCLinuxOS (českou verzi), ten deklarují tak, že i jako live umí běžet na 256MB stroji, přestože má KDE. Na první i na druhý pohled se mi líbil, SUSE to ale nebude (ve smyslu kvality a podpory, má za sebou podle mě příliš malé zázemí).

JirkaZ