1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Jiri
Offline
Naposledy viděn: 15 let 8 měsíců zpět
Připojen: 22.08.2008 - 20:49
Problem s uspáním do RAM a na disk na Thinkpad T40

Zdravim,
Rozhodl jsem se nainstalovat a používat openSUSE jako čistě laický uživatel, který o příkazové řadce ví tak maximalně to že je. Kupodivu to docela šlo a ke spokojenosti mi chybí už snad jenom, aby se ta věc uměla seriozně uspat a probudit.

Po instalaci jsem nenasel zadnou spravu napajeni, tak jsem hned nainstaloval Gnome power manager, prostřednictvím kterého se taky snažím komp uspat. Uspání i probuzení jak do ram tak i na disk proběhne ůspěšně, akorát po probuzení se wifi neumí přopojit, tj. stejnej problém jako před instalací madwifi, po restartu je zase vše ok. Není to tím, že jsem tam nechal i puvodní ovladač? (5th5k). Prostřednictví příkazu s2ram je vše ok, ale nevým jak to případně dostat pod funkč. klavesy. Taky mi chybí jakýsi často zmiňovaný balíček TPB, který jsem pro suse 11.0 nikde nenašel.

Chci se zeptat jak to mám řešit? Ještě jednou podotýkám, programátor ze mě nikdy nebude, tak tomu prosím přizpůsopte i formu výkladu.

Předem děkuji Jiri

HW. IBM T40, wifi - AR5212802.11abg NIC s madwifi
SW: openSUSE 11.0 s Gnome, jádro: 2.6.25.11-0.1,

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Chvilka hledání

a najdete toto. Netvrdím, že to pomůže - musíte zkusit. Tady máte taky nějaké pojednání o problému.

Příkaz s2ram můžete spouštět pomocí zástupce na ploše (poklikáním), bude nutné vyřešit práva (defaultně ho můžete spustit jen jako root). Poklikání je snad ale taky možné, ne? S jakou klávesou byste to chtěl asociovat? Možná by to šlo v nastavení KDE (jde tam nastavit různé kombinace), ale fakt mě nenapadá vhodná klávesa (nebo zkratka).

Balíček tpb (ThinkPad Buttons) pravděpodobně pro verzi 11 v této chvíli neexistuje. Můžete si ho zkompilovat ze zdrojového kódu. Otázka je, zda to je k něčemu nutné (sám mám na ThinkPadu SUSE 10.3 a tpb tam tuším ani nemám).

Jak se správně ptát.

JirkaZ

Obrázek uživatele Jiri
Offline
Naposledy viděn: 15 let 8 měsíců zpět
Připojen: 22.08.2008 - 20:49
Díky za odpověd,Zatím

Díky za odpověd,

Zatím jsem zkoušel jen ten "Power Management and madwifi" podle vašeho odkazu, ale bohužel problem přetrváva.

S tím příkazem s2ram si případně nějak poradím, ale beru to spíše jako rezervu, když se nepodaří sprovoznit uspavani přez power manager. Ten totiž podporuje klav.skr. FN-F4, neboli FN-měcíček), tj. skratka pro uspani na T40, buď do ram nebo na disk.
Je příjemnější když to funguje tak jak má a ne prostředněctvím nějaké improvizace, ikdyž problém to samozřjmě není.

Všude čtu že tinkpady jsou nejlepší kompy pro suse a že to tam funguje, tak si říkam že je asi chyba spíše někde v nastvení. Ještě po tom zapátrá až bude více času a dám vědět.

Každopádně dík za nasvěrovaní

Jiri