1 příspěvek / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Pár otázek o konzoli

Zdarec, nedávno jsem se rozhodl, že se pořádně naučím pracovat s konzolí, přece jenom je to větší výzva než práce v GNOME... Narazil jsem ale na pár problémů. Asi ten nejotravnější je, že nemůžu psát znaky, které normálně píšu podržením altu a stisknutím nějaké klávesy (ALT-C = &, ALT-F = [, atd...). Asi si dovedete představit jaké to je při programování, když si musíte pokaždé vzpomenout na ten zatracený ASCII kód znaku, který zrovna potřebujete. Řešením by bylo anglické rozložení klávesnice (stejně v konzoli nefungujou české znaky), ale já mám rád české rozložení a už jsem na to tak nějak přivykl.
Druhý problémek se týká především emacsu. Ve všech možných i nemožných článcích se píše, že přístup do menu je přes klávesu F10. Mě to ale zaboha nefunguje. Mám nahranou verzi GNU Emacs, která byla přímo k mojí distribuci (openSUSE 10.2).
Poslední věc je podpora myši (tím bych taky mohl obejít ten přístup do menu). Četl jsem, že podporu myši v konzoli zajišťujě program gpm. Ten jsem nainstaloval, ale bohužel nevim jak ho zprovoznit. Mám USB myš Logitech LX7 Cordless.

Předem dík za odpovědi
Masťa

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
A zkoušel jste rozložení

A zkoušel jste rozložení kláves cs_qwertz nebo cs_dvorak?

honzaS