2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Dex23
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 28.06.2008 - 11:47
Pár newbie dotazů

Dobrý den,

začínám s Linuxem a chci se na pár věcí zeptat:

1) Umí pracovat openSUSE 11 s celou 4GB pamětí? (v biosu je přepínač)
2) Jak často vychází nová verze OS openSUSE? (2x do roka, jednou ...)
3) Vhodnost OS openSUSE x Mandriva pro začátečníka. (nemohu se pořád rozhoupat, mám nyní oba OS na VirtualBoxu, přepínám mezi nima a nevím pořád co vybrat - prosím objektivní a předmětné názory)
4) Lze sehnat příručku pro začátečníka k openSUSE? (obdoba od p. Bíbra k Mandrivě)

Děkuji.

Obrázek uživatele Dex23
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 28.06.2008 - 11:47
Ten manuál existuje v

Ten manuál existuje v češtině? Pokud ano, chtěl bych se zeptat, kde jej najdu. (Ano, hledat příliš neumím, tak mě prosím neukamenujte) Jinak všiml jsem si, že živost fóra zde je poněkud slabší než na mandrivě. Jak je to s kvalitou příspěvků nevím, tak hluboce jsem neprocházel. Jinak je mi jasné, že na suse fóru mi doporučíte suse a na mandriva naopak, ale pokud by nějaký uživatel, byť subjektivně, sepsal, co se mu líbí na jeho distribuci a totéž by se stalo i na druhé straně, můžu lehce takovéto poznatky porovnávat a pomohlo by mi to v utváření názoru. Nyní jsem na mrtvém bodě, a tak hledám způsob jak se rozhodnout. :) Děkuji za odpověď.

Obrázek uživatele artemio
Offline
Naposledy viděn: 12 let 11 měsíců zpět
Připojen: 08.10.2007 - 19:43
Vlevo v menu je odkaz

Vlevo v menu je odkaz Vyhledávání tam po zadání dotazu "manual" to najde třeba tohle http://www.suseportal.cz/dokumentace_k_suse_aj. Jinak obecně se dá říct ze čím míň dotazů ve fóru, tím míň uživatelů řeší problémy. Závěr si pak udělejte sami :-)

Obrázek uživatele Dex23
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 28.06.2008 - 11:47
"Jinak obecně se dá říct

"Jinak obecně se dá říct ze čím míň dotazů ve fóru, tím míň uživatelů řeší problémy." - To by bylo fajn, avšak zdá se mi to příliš idilické :)

A co příručka u krabicové verze openSUSE 11? Na Softportalu píšou že krabicová verze obsahuje "tištěnou příručku v českém jazyce".

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Ano, když si koupíte

celou placenou verzi, tak příručku dostanete. Její obsah a kvalitu ovšem neznám.

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Takže

ad 3) co to je začátečník? Pokud jste schopný a ochotný používat hlavu a ovládání PC pro Vás není "klikání na ten Word", pak není typ distribuce úplně důležitý. Řekl bych ale, že SUSE je profesionálnější a dotaženější (přece jen za ním stojí Novell) a časem Vás tolik nezklame nejrůznějšími hloupými a zbytečnými nedodělky. Jinak ovšem pro "začátečníka, co jím chce navždy zůstat" je spíš Ubuntu.

ad 4) vytiskněte si něco z dokumentace, tištěné a v češtině nic není. Rozdíly mezi jednotlivými verzemi SUSE nejsou nijak závratné.

Jinak se opravdu naučte hledat, budete to potřebovat (nejen v Linuxu) a stačí k tomu trochu selského rozumu a logiky. Lidi by se měli zmiňovat o tom, co umějí, ne co neumějí...

JirkaZ

Obrázek uživatele piluk
Offline
Naposledy viděn: 13 let 9 měsíců zpět
Připojen: 07.03.2007 - 14:47
Mandrake a Mandriva 2006 a

Mandrake a Mandriva 2006 a 2007 byla jedna z prvních distribucí na které jsem se chtěl usadit (Předtím jsem zkoušel spíš jen krátkodobě všechno možné),ale v té době nějak vytuhávaly. openSuse 8,1 byla první distribuce kterou jsem zkoušel na liveCD.Hodně jsem ho chtěl,ale v té době 10. verze mi nešla zaboha nainstalovat.(Nakonec jsem zjistil že jsem měl problémy se základní deskou.)Pak jsem chvíly používal desátou verzi a pak 10.1,10.2,10.3 a dnes 11. Každý rok udělali vývojáři velký kus práce,když si vzpomenu na předchozí verze,(na jejich zápory o proti nové verzi.)
Co jsem na openSUSE tak jsem se taky snažil nasadit Ubuntu,ale bud mělo problém hned při instalaci,nebo v jednom případě selhala instalace kodeků a v rámci ušetření času tam šlo opět Suse,taky mě štvou výkřiky do tmy Ubuntistů,což je jeden z důvodů proč mám v současnosti k této distribuci odpor.Mandrivu Fiesty fan nebo jak se jmenuje jsem taky chtěl nasadit,ale vytuhávala při instalaci,kromě live verze,jsem ji prakticky neviděl.Na ten stroj šlo opět Suse.Takže když to shrnu,tak Suse mě osobně jde na všem. Nicméně problémy vás neminou to je jasné, ale záleží na vás jak se k nim postavíte než se adaptujete v novém prostředí.A virtualizace není adaptace!
Já jsem na GNU/Linux přešel,protože mě začalo pěkně štvát šikanování od Microsoftu a věděl jsem že GNU/Linux funguje!Navíc jsem se ve Windows nudil. Jelikož openSUSE nasazuju na desktopy i lidem v mém okolí,tak můžu s čistým svědomím prohlásit že mám mnohem méně práce s údržbou systémů,než když byli na Winech.Ti uživatelé jsou klasická BFU ve věku od 25 do 70 let,ti hravější maj dualboot.
Takže já openSUSE mohu jen doporučit,vyvarujte se pouze KDE4,v současnosti nenabízí tolik pohodlí pro práci jako KDE 3,5.Navíc vás tam může čekat ještě dost nepříjemností.
Linux využívá operační pamět velmi dobře,ale 1GB v pohodě stačí.
Nejlepší příručka je toto fórum.Nemusíte se ani ptát,stačí hledat.
Přeju šťastnou volbu při výběru.

Vista reknete LOL