2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele CernyT
Offline
Naposledy viděn: 15 let 11 měsíců zpět
Připojen: 05.11.2007 - 20:02
openSUSE vedle WinXP

Dobrý den,
Jsem začátečník v Linuxu. Stáhnul jsem si SUSE 10.3, které by pro mě mohla být vhodná. Ted se chci zeptat jak jí správně nainstalovat. Disk mám rozdělení na první oddíl, kde je WinXP a na druhém mám místo pro data. Když začnu SUSE instalovat tak mi sám nabýdne zmenšení oddílu s win xp a to na dost málo. Opravdu si nejsem jistý co to udělá se systémem a s oddílem s daty. Mohl by mi někdo poradit jak na instalaci tak aby dosavadní data a systém se nijak nepoškodila a nezměnila?
Díky

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Osobně bych operace s

Osobně bych operace s oddíly na kterých je ntfs s daty o které nechcete přijít prováděl z winOS, např pomocí shareware PartitionMagic.
Další možností je použití livecd GParted, které by mělo podporovat veškeré operace s ntfs oddíly (vlastní zkušenost ale nemám).

honzaS

Obrázek uživatele larksobul
Offline
Naposledy viděn: 16 let 4 měsíce zpět
Připojen: 05.12.2007 - 09:16
velikost disku asi není dostatečná

Problém bude v malé kapacitě disku, SuSe při instalaci má přednastaveny jisté požadavky na prostor disku a podle tohoto ideálního návrhu se při instalci drží. Proto by při instalaci chtěl umazat nějaký prostor v oblasti určeném pro Win XP. To se dá obejít tak, že si zvolíš nastavení:Expertní, ( pravá horní záložka ). Není se čeho obávat, tedy do chvíne něž budeš jakkoli manipuloval s prostorem určeným pro Win. XP. Zvol volbu: Rozdělování disku. Další volbou je: Odvodit rozdělení od tohoto návrhu ( a Další ). Zozazí se ti navrhované rozdělení. Nejdříve si prohlédni jaké body připojení jsou pro navrhované oddíly ( Volba Upravit a postupně si označit všechny navrhované nastavení).Potom bude nutné navrnované oddíly odstanit (volba Smazat)a ručně je vytvořit ( volba Vytvořit). Nejdríve Swap oddíl (asi 2GB), potom oddíl připojený na bod / ( velikost alespoň 10GB )a nakonec oddím připojený na /home ( co ještě zůstalo k rozdělení). Tak to alespoň navrhuje moje instalace Suse10.3, nejdříve si prostuduj body připojení navržené tvou instalací. Vše musí být s formátováním (kromě WIn XP oddílu). Win XP oddíl by měl být pouze jako bod přípojení, nejčasteji to je /windows/c. Nevím jak přesně tvůj návrh bude vypadat, nepodařilo se mi nasimulovat ten tvůj problém s nedostatečným prostorem pro instalaci. Nevím tedy jak vypadá požadavek na zmenšení prostoru využivaném Win XP.
To je ovšem první část problému. Druhý problém bude nastavení zavaděče (GRUB) ve volbě Spouštění. Ten zajistí při startu PC mošnost zvolit si spuštěný OS. Suse 10.3 je geniální v přednastavení této volby, není potřeba ruční vytvoření schématu pro spouštění. Mělo by se automaticky přednastavit zavedení OpenSuse10.3 ( výchozí),Windows a Falsafe (systém záchrany Linuxu). Pořadí může být různé. Vše by mělo být dobře přednastaveno, jenom chybí volba: Aktivovat tento oddíl, je-li vybrán ke spouštění. Je potřeba to zatrhnou (nastavit se na řádek označující zavedení Windows a zvolit Upravit, potom najít tu volbu: Aktivovat ...). Jinak už během instalce ( těsně po formátování ) vše končí chybovým hlášením. Víc nevím a nemohu už poradit... mnoho zdaru ... LK

Obrázek uživatele CernyT
Offline
Naposledy viděn: 15 let 11 měsíců zpět
Připojen: 05.11.2007 - 20:02
Díky za pomoc

Tak se povedlo vyřešit a už to jde. Nedošlo mi, že ten oddíl s woknama chce zmenšovat jen kvůli nedostatku místa, myslel jsem, že to tak bude chtít dělat pořád. Takže jsem zmenšil oddíl s datama a vybral vlastní rozdělení disku a nainstaloval do nepřiřazeno. S grupem taky nebyl problém. Prozatim se mi povedlo nastavit i windows jako výchozí. Takže děkuju za rady.