2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele xella
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 28.06.2008 - 09:25
NTB a WiFi

Ako mam rozchodit WiFi na NTB asus a9rp
Mam novo nainstalovany suse 11,
nesvieti ani dioda WiFi
WiFi modul VL-159G
Vo win to ide bez problemoch

Obrázek uživatele ra100
Offline
Naposledy viděn: 14 let 6 dnů zpět
Připojen: 05.06.2006 - 16:04
nemam wifi, ale co tak

nemam wifi, ale co tak skusit doinstalovat drivere.

Obrázek uživatele Ilfirin
Offline
Naposledy viděn: 13 let 4 týdny zpět
Připojen: 06.12.2006 - 17:39
No jo, ale jak :-)

PS.: Jinak se taky vždycky směju hlášce pod win bez problémů. Na druhou stranu alespoň víme, že hardware funguje.

Nu, už se to řešilo na abc : http://www.abclinuxu.cz/forum/show/187248 a je to WL-.. (naštěstí google věděl :-) )

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Víte v čem je

potíž? Ono bohužel zvolání ve Win bez problémů je z uživatelského hlediska dost často oprávněné...

Uvedu příklad z trošku jiného soudku: potřeboval jsem levně a rychle vyřešit nahrávání DVB-T vysílání. OK, k dispozici jsou různé USB receivery za pár stovek. Jenže: v Linuxu porod s dodatečnou kompilací modulů (navíc to v Kaffeine překvapivě fungovalo jen chvíli a od té doby ani škrt), o možnosti komfortního programování časového nahrávání si můžu nechat jen zdát. A to jsem takhle na chvilku uspěl až u druhého typu, ten první byl příliš nový a zcela nepodporovaný.

Ve Windows se nainstaluje USB driver a pak ovládací program (Leadtek WinFast PVR2), který prostě v Linuxu nemá obdobu. Nastavení časového nahrávání je v okně EPG pouhým poklikáním na příslušný program - ten se pak sám doplní do seznamu nahrávání (se vším všudy a s možností ruční editace). Jistě každý pochopí, že při požadavku na rychlou uživatelskou definici nahrání nějakého programu je nejlepší takovéto klikání - případná editace textových konfiguračních souborů je poněkud mimo... Ve Wine tento program nelze provozovat, protože Wine neumí s USB zařízeními... Další výhoda běhu ve Windows je bezproblémové probuzení počítače pár minut před nahráváním a jeho zpětný přechod do úsporného režimu po ukončení záznamu. V Linuxu si to nedovedu představit - zkoušel jsem v SUSE pouze úsporný režim a spánek ručně (na desktopu a neotebooku) a v obou případech tyto režimy vůbec nefungovaly. Natož tedy propojení s nějakým programem běžícím pod Wine (i kdyby to vhledem k USB šlo)...

Jo, je to zase o rozšířenosti a podpoře těchto záležitostí v Linuxu (známý uzavřený kruh), ale ve výsledku to nic nemění. Nadále chápu značný význam Linuxu ve standardních situacích (lze je taky definovat jako provozování léty prověřeného HW a SW) - tam nemá konkurenci, prosazuju ho a velmi se mi osvědčil i u BFU třeba pro téměř nemožnost jeho "zbourání" špatnou obsluhou, viry apod. Ve speciálních záležitostech (a výrazně pak u novinek, jejichž zblbělý zběsilý rytmus uvádění na trh jsem už mockrát komentoval) je to ale často problém...

JirkaZ

Obrázek uživatele prell
Offline
Naposledy viděn: 6 let 1 měsíc zpět
Připojen: 28.06.2005 - 09:38
DVB-T a Kaffeine

Také jsem měl potíž s digi TV USB modulem (MSI PC-TV MEGA SKY 580) v suse, ale Kaffeine 3.5.7 ho zvládá. Obsluha není tak komfortní jako v přiloženém sw pro Win, ale dá se. Když chci nahrávat pomocí časovačů, tak to musím necht puštěné, když okno kaffeine minimalizuji, automaticky se dělá záznam, což nejde nebo neumím vypnout. Taky to ale umí broadcast, ale zatím se mi povedlo jen jednoho kanálu a chytat to mi jde zase jenom pomocí kaffeine.

Další moucha je, že automaticky se najde jen multiplex A, B se ale dá nakonfigurovat ručně (poté, co jsem si příslušná numera opsal z Win...).

Aleš Prell

Aleš Prell

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Ale já netvrdím,

že DVB-T v Linuxu vůbec nefunguje - nakonec včera vyšel i tento článek, který znova a hezky rekapituluje vše potřebné a funkční. Dokonce i EPG lze v Kaffeine zprovoznit (tam jsem se tedy pletl).

Nicméně zůstává problematická, resp. žádná podpora nových chipsetů zejména v USB zařízeních (mám pocit, že tam se střídají ještě zběsileji než u interních karet) a dále - alespoň pro mě - nemožnost používat DVB-T zařízení + PC coby plnohodnotný recorder (tedy s probuzením z úsporného režimu a následným návratem do něj po skončení programu).

Snad se to časem zlepší... Jinak mě rozhodně nepodezírejte ze zaujatosti proti Linuxu - stačí se podívat na mé příspěvky. Jsem na tom spíš naopak, tentokrát to ale byl pokus o objektivnější pohled "z druhé strany" ve spojení s konkrétní zkušeností. Je to vlastně snad první takový případ - jinak Linux já i mí přátelé či jinak blízcí využíváme převážně klasicky či pracovně. No a tam, jak nakonec i píšu výše, není žádný problém a naopak Linux je na tom často lépe než Windows.

JirkaZ

Obrázek uživatele prell
Offline
Naposledy viděn: 6 let 1 měsíc zpět
Připojen: 28.06.2005 - 09:38
Já souhlasím,

jen jsem reagoval na poznámku o kaffeine a dvb. Myslím, že oba víme, jak to s výhodami a nevýhodami linuxu vs. windows je.

BTW, vykonávám v zaměstnání neoficiální podporu počítačů v oddělení (9 pcček) a i po letech linuxování jsem si dovolil provozovat linux jen na svém a file+print+web serveru. Nemám čas a sílu vysvětlovat userům, proč jim nejde tenhle exáč a proč tam nemají word.
Ale to je obehraná písnička.

Aleš Prell