2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Faéthon
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 25.04.2008 - 19:11
Instalace SUSE na volný disk s NTFS

Mám disk rozdělený na dva oddíly. Na prvním je WinXP, druhý oddíl je prázdný (20GB), naformátovaný NTFS. Potřebuji nainstalovat SUSE do prázdného oddílu tak, aby jej využil bezezbytku.
Instalátor si pro novou instalaci vybere správný (prázdný) oddíl, ale rozhodne se jej využít jen 14 GB, nechá pro WinXP 6GB. Při manuálním rozdělení se mi daří buď snížit velikost zbytku na 1GB (pod tuto hodnotu SUSE nejde), nebo zbytkový oddíl smazat, ale nedaří se mi navýšit hodnotu pro linuxový oddíl "/home".
Tedy: SUSE na prázdný oddíl aby jej bezezbytku využil. (Fedora to umí skoro automaticky, proč ne SUSE?)

Obrázek uživatele Luke7
Offline
Naposledy viděn: 13 let 5 měsíců zpět
Připojen: 27.06.2006 - 20:12
V celém příspěvku je jen

V celém příspěvku je jen jedna otázka a to proč to SUSE neumí? Odpovím, že umí, jen vy to neumíte.

Kdyby vás zajímalo jak, tak by to chtělo 1. více přemýšlet - odstranit ten oddíl winxp a pak zvětšít ten se suse. 2. více pokory - a ne hned psát proč to SUSE neumí, když jste jen nepřišel na to jak.

Luke7

Obrázek uživatele Faéthon
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 25.04.2008 - 19:11
Každý, kdo si přečte co

Každý, kdo si přečte co jsem napsal, dospěje k poznání, že přerozdělení disku opravdu neumím. Proto se na to ptám.
Každý, kdo si přečte co jsem napsal, se dozví, že jsem zbytkový diskový oddíl s NTFS opravdu smazal, ale nepodařilo se mi navýšit oddíl "/home".
To, co jsem nenapsal, je to, že např. Fedora se zeptá, který diskový oddíl chci využít pro novou instalaci Linuxu, já ho označím, Fedora se zeptá na návrh přerozdělení a jestli ho má přeformátovat (a že tedy přijdu o data). A pak celý oddíl bezezbytku využije. Otázka tedy je, jak toho docílit i v instalátoru SUSE. Pokud to tedy takto jde, není to z instalátoru openSUSE jednoznačně zřejmé, proto jsem se na to ptal tak, jak jsem se ptal.

Obrázek uživatele Luke7
Offline
Naposledy viděn: 13 let 5 měsíců zpět
Připojen: 27.06.2006 - 20:12
Neberte zle co napíšu, ale

Neberte zle co napíšu, ale nebudu pouštět instalaci abych se podíval jak přesně na co kliknout.
To, že jsem napsal, že to jde, mělo být impulsem k tomu, zajímat se o to jak.
Možností je víc: hledat na netu (google, zdejší forum), přečíst si dokumentaci, nebo se tu zeptat, ale pokud zde lidé mají pocit, že je to tisíckrát řečeno a popsáno, tak buď nezareagují a nebo vám řeknou, ať si to najdete. Poslední možnost je, zkusit to. Prostě prolézt to nastavení, kouknout co dělá každý tlačítko a každá nabídka. Něco jako změnit velikost oddílu, vlastnosti, upravit, něco z toho jistě k cíli povede.
Dotazy do fóra se píší, až ve chvíli když jste nenašel odpověď na internetu.

Luke7

Obrázek uživatele llipavsky
Offline
Naposledy viděn: 15 let 3 měsíce zpět
Připojen: 14.06.2006 - 12:09
SUSE se defaultne snazi byt

SUSE se defaultne snazi byt co nejmene destruktivni, proto vam nabizi zmenseni oddilu. Tim ale bude SUSE nainstalovano nikoli do tohoto oddilu, ale do noveho oddilu ktery vznikne na prazdnem miste pote, co zmensite stavajici oddil. Ten vas to nenecha zmensit pod nejakou rozumnou velikost, ve vasem pripade pravdepodobne ten 1GB. Abyste docilil toho, ze se SUSE nainstaluje *do* druheho oddilu, musite postupovat nasledovne (predpokladam, ze oddil, ktery chcete pouzit je sda2):

  1. v rozdeleni disku vybrat rozdeleni pro experty (nebo manualni nebo jak se to jmenuje)
  2. vyberte sda2 a stisknete upravit (tj. ne zmenit velikost)
  3. zde je to trochu neintuitivni. Nejprve nechte neformatovat a vyberte v rozbalovacim seznamu ID souboroveho systemu "0x83 Linux". Pak vyberte formatovat a vyberte vzmi zvoleny souborovy system (nebo ponechte ext3) a vyplnete bod pripojeni '/'.
  4. OK. ted bude pouzit sda2 pro linux