0 příspěvků / 0 new
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
GRUB - natvrdo vždy v MBR - vyřešeno

Používám dualboot openSUSE 11.2 a Windows Vista Home Premium. Během instalace openSUSE lze určit, že GRUB bude v nativním oddílu s Linuxem. Tj. aby spouštění systému ovládal manažer Windows, upravený pomocí EasyBCD. [i]Ale GRUB se vždy "usídlí" ve hlavním zaváděcím sektoru MBR[/i], [b]tato věta neplatí[/b]!

[i]Bohužel žádným způsobem (modifikací z YaSTu, modifikací z instalačního média pomocí Repair system) se nedaří přenést GRUB do oddílu s Linuxem.
Ani pomocí opravy spouštěcího záznamu z konzoly Windows Vista to nefuguje.[/i] [b]tato věta neplatí[/b]!

Připadá mi to, jako by GRUB byl nedobytný... Po každé úpravě vždy zahlásí, že spouštěcí záznam byl opraven, tj. OK.

[i]Lze se ho "zbavit" jen pomocí čisté instalace Visty. Je ještě jiná metoda?
Zvláštní je, že v předchozí verzi openSUSE 11.1 se dal GRUB umístit do požadovaného místa (oddílu native Linux).[/i], [b]tato věta také neplatí[/b].

Je sice skoro jedno, zda bootování provede zavaděč Linuxu nebo Windows, ale mě zajímá především ta "neprůstřelnost" GRUBu na kterou narazilo víc uživatelů, ale rady, umístěné na různých fórech nefungují.

edit:
Příčina byla jednoduchá - [b]openSUSE 11.2 si nastavil svou partition jako aktivní[/b]...
Paragon Disk Manažer to [b]zobrazuje v pomocném okně, které není na malém monitoru zobrazeno celé[/b], Partition Disc Wizard ukázal vše ve správném světle - stačilo jen změnit příslušný oddíl na hdd na "Active".