2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Preema
Offline
Naposledy viděn: 8 let 5 měsíců zpět
Připojen: 18.11.2007 - 12:49
Funguje v KDE ALT + kód jako vstup kódu pro znak?

Zdravím,

chci se zeptat, funguje v linuxu takové to alt + číselný kód znaku na numpadu pro zadání znaku, který se běžně nevyskytuje na klávesnici? Třeba takové +- pěkně přes sebe na jedné znakové pozici? Mně to defaultně nefunguje a nevím, jak toto zapnout. Nemáte někdo tušení, co s tím může být?

Díky.

Obrázek uživatele Ilfirin
Offline
Naposledy viděn: 13 let 1 měsíc zpět
Připojen: 06.12.2006 - 17:39
Bohužel

Popravdě řečeno, ne. Otázka je, na co to potřebujete. Mapa znaků je součástí OpenOffice org. Dále se dá doinstalovat KCharSelect, který je ve standardních repozitářích.

A nakonec se dá použít hodně kombinací s pravým altem (alt+v je zavináč apod.), tohle funguje multiplatformně.

Ani jedno na ascii art není, ale pokud chybí znaky jako zavináš či tak, tak alt+64 nutný není. Navíc se ty zkratky dají nadefinovat v nastavení kde, tak si kdyžtak to, co potřebujete na zkratku nadefinujte.

PS.: V Gnome a řádce prá funguje CTRL+SHIFT+číslo. Ale je to jen někde. Rozhodně se nejedná a celolinuxové řešení.

Obrázek uživatele m4r3k
Offline
Naposledy viděn: 14 let 8 měsíců zpět
Připojen: 01.06.2007 - 16:08
Na linuxu (tedy v české

Na linuxu (tedy v české klávesové mapě pod Xorg) se mi velice osvědčilo AltGR+{1,2,3,4,...} a spousta dalších kláves, je to mnohem praktičtější, než si pamatovat kódové symboly. Třeba {} udělám jako AltGR+íé prostě pohoda :-) No a pokud chceš možnost zápisu přes kódy, tak asi nezbude, než si nadefinovat vlastní klávesou mapu. Tedy ono by šlo udělat i řešení, kdy by byla aplikace, která by zachytávala input, převáděla jej a pak jej zase posílala aplikaci. Ale to by IMHO nefungovalo ve všech Xkových aplikacích... Což řešení s mapou ano.. A asi by to šlo i celkem pohodlně naskriptovat :-) Nějaké procházení seznamu znaků s přiřazenýma číselnýma hodnotama...

Obrázek uživatele Preema
Offline
Naposledy viděn: 8 let 5 měsíců zpět
Připojen: 18.11.2007 - 12:49
... nejde ....

Škoda. Tak teda program... Měl jsem na mysli ty znaky, které se běžně vyskytují a snad jsou i součástí fontů (+- jako jeden znak, předpona jednotek mikro ...) Zkusím tedy najít a nadefinovat nějaké ty mapy.

Díky

Obrázek uživatele Preema
Offline
Naposledy viděn: 8 let 5 měsíců zpět
Připojen: 18.11.2007 - 12:49
ještě poznámka....

Myslel jsem si, že když mapa znaků zobrazuje u znaku takové to například U+0177, že se dá zadat jako nějaká ta alt code kombinace, nebo něco jiné místo alt a code na numpadu... U linuxu také nemám na altgr ú a altgr ) znak "krát" //křížek// a znak "až" //znak : a delší - přes sebe// (U+0215; U+0247) Docela jsem si na tyto znaky zvyknul.

Přemek