1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele hariprasad
Offline
Naposledy viděn: 18 let 3 měsíce zpět
Připojen: 29.06.2005 - 19:17
DVD mechnika LG GSA-4163B

Vážení,

mám mechaniku LG, kterou používám pro čtení i zápis. Už při instalaci jsem měl velmi vážné problémy (některé balíčky to nechtělo číst). Domníval jsem se, že problém je v HW, ale ani opakované testy ani výměna mechniky, kterou jsem, zřejmě neoprávněně, reklamoval problémy nevyřešily. Není pravděpodobné, že by chyba byla v motherboardu, i když možné to je, ale daleko pravděpodobnější je, že driver je nespolelivý. Chování je pořád stejné. Médium se namountuje, je vidět celý file systém včetně souborů, ale pokusy o čtení často (ne vždy) selhávají. (např. Could not read file /media/SU930_001/suse/x86_64/a2ps-4.13-1053.x86_64.rpm). Je to velmi nepříjemné hlavně souvislosti s instalací, nebo doinstalací komponent.

1) Dá se někde sehnat vhodnější driver, nebo jsou tyto chyby někde popsané? Rád bych se vyhnul tomu, abych nutil dodavatele HW k k další zbytečné výměně. Mám Microstar K8N NEO4 Platinum (MS-7125), CPU AMD Athlon A64 3200+ 64bit.

2) Je někde nějaký SW pro Linux který je schopný provést diagnostiku HW, hlavně motherboardu a periferních zařízení?

3) Media Check v Yastu hlásí, že originální DVD, která mám od blue point Solutions, mají chybný kontrolní součet (checksum), zatímco instalační CD nikoli. Na nich ovšem není instalace SuSE 64bit.

4) Další možností je, že jsou opravdu poškozená média, pak ovšem nechápu, jak je možné, že se mi instalační médium DVD1 Double Layer podařilo zkopírovat a vypálit (na Widows v práci) s tou samou mechanikou. Ovšem i toto médum hlásí chybný checksum, a chyby jsou obdobné, někdy se to přečte, někdy ne.

Dík předem za odpověď, HP.

Obrázek uživatele hariprasad
Offline
Naposledy viděn: 18 let 3 měsíce zpět
Připojen: 29.06.2005 - 19:17
Je to asi v konfiguraci

Zdá se, že problém je vyřešený. Řešení uvádím pro začátečníky, jako jsem já:

Yast2->Hardware->CD-ROM Drivers

Pokud je v seznamu detected CD/DVD Devices uvedeno něco jako HL-DT-ST Name: DVDRAM GSA4163B Device: /dev/hda Link: /dev/dvdram a Mount Point je null !!!!, tak pravděpodobně je vysvícené tlačítko Add, udělejte Add, Finish. Kontrola: Mount Point: /media/dvdram.

Co je to mount point se mě neptejte; pokud máte českou instalaci, tak musíte uhodnout, jaká jsou ta tlačítka. Nainstaloval jsem si všechno v angličtině právě proto, abych mohl na Interentu hledat chyby, chybová hlášení a postupy i v angličtině.

Hari Prasad

Hari Prasad