2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele kezalb
Offline
Naposledy viděn: 16 let 4 měsíce zpět
Připojen: 29.08.2007 - 18:03
wine+Pohoda

Zdravim chtel bych se zeptat zda nekdo nezna nejaky figl jak zprovoznit software Pohoda na Linuxech.....na linuxech začínám a docela bych to potřeboval diky

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
No jak "fígl"?

Zkoušel jste prostě a jednoduše spustit instalátor pod Wine? Výsledek?

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Kvůli zkrácení času

odpovím za Vás. Důvodem je to, že i mě problematika účetních programů pod Linuxem zajímá. Takže:

1) stažení instalátoru a jeho spuštění poklikáním třeba v Krusaderu - bez problémů, jako ve Windows

2) první spuštění programu - taky funguje, až překvapivě normálně

3) další spuštění (nebo už v průběhu toho prvního?) - zásek, následuje pád. To se opakuje při každém dalším pokusu

4) spuštění přes konzoli (kvůli chybovému výpisu) - generuje asi milión chyb...

5) závěr: program je silně proprietární a "mrkwonly" (využívá např. MS Access a zřejmě jeho runtime); je spíš zázrak, že ve Wine vůbec běží. Možná byste po značném úsilí dosáhl nějakého úspěchu....ale:

uvědomte si, že od účetního programu požadujete opravdu bezchybnou funkci a ne neustálé laborování, obavy z pádu, smazání důležitých dat, nekorektní výpočty a co já vím dalšího... Nejde o hru, kterou kdykoliv opustíte a smažete.

Jen na okraj si zkuste představit, že zmrkwělému výrobci daného software píšete nějakou žádost o podporu a uvedete, že daný program provozujete pod Wine. Pokud vůbec bude vědět, o čem mluvíte a nebude to považovat za nadávku či nepochopitelný vtip, odkáže Vás do....no víte kam.

Prostě Linux a účetnictví je jedna z mála oblastí, kde zatím není moc prostoru na výběr. Tím spíš, že od takového programu požadujete funkci podle svých představ, čímž se omezená množina takových existujících programů pro Windows dále silně zmenší a když pak uděláte průnik s tím, co by 100% běhalo pod Wine (nebo by mělo linuxovou variantu), dostanete množinu zvanou prázdná ;-)

Možná byste lépe uspěl s nějakým starším programem pro DOS, to ale asi nechcete. Pokud ano, řada výrobců účetního software nabízí stažení demo či nějak omezené verze, takže můžete experimentovat.

Jinými slovy na závěr: spolehlivě a podle mých představ funkční účetnictví je snad jediný důvod, který mě osobně drží u Windows (dual boot). Nejsem blázen ani sebevrah a podnikám už x let, včetně onoho účetnictví na PC. Tu poslední větu adresuju diskutérům, kteří (často bez diaktritiky, interpunkce a vše malými písmeny, gramatické hrubky pomíjím) napíšou "tak zkus treba tohle a kdyz ti to nepujde tak si nainstaluj xy....zkus virtualizaci....blebleble"

JirkaZ

Obrázek uživatele prochap
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 20.11.2006 - 19:15
učetní software

Nevím jak je to se softwarem Pohoda, ale pokud vím tak podobný software pro učetnictví je také Premier a ten by měl být i pro linux.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Bohužel

nikoliv. Jedná se o serverově orientovanou aplikaci (tam může být Linux), ale na pracovní stanici musejí být Windows. Takhle zdánlivě nemrkwoidně to nabízí řada výrobců (a vůbec jim nevadí, že ve specifikaci v podstatě lžou).

JirkaZ

Obrázek uživatele Miko10
Offline
Naposledy viděn: 13 let 8 měsíců zpět
Připojen: 29.11.2007 - 15:51
Ja by som poprosil o ten

Ja by som poprosil o ten návod. S linuxom som už rok a Win držím hlavne kôli Pohode. Keby fungovala dobre, tak už u mňa nemá Win opodstatnenie. Ale aj keby sa podarilo rozbehnúť verziu 2007, neviem ako dlho nám to bude platné, pretože na verziu 2008 chystajú veľké zmeny, a predpokladám ze hlavne v naviazani na MS.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Ano samozřejmě,

sepište to, jistě bude víc zájemců a kromě toho může Váš návod být vodítkem i pro zprovoznění jiných programů (třeba s podobnou architekturou).

Díky předem i za ostatní.

JirkaZ

Obrázek uživatele jiri.vetvicka
Offline
Naposledy viděn: 5 let 10 měsíců zpět
Připojen: 21.03.2005 - 15:38
Re: pohoda

Pokud byste sepsal navod jak zprovoznit Pohodu pod winem, radi clanek zverejnime. Muzete se na me kdykoliv obratit.

Close the world, open the next.