2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele naemo
Offline
Naposledy viděn: 16 let 1 měsíc zpět
Připojen: 04.01.2008 - 18:25
Wifi u Acer

Ahojky jsem začatečník v linuxu a narazil jsem na problém. Mam dva roky starý notebook Acer Aspire 3003 wlmi a po instalaci openSUSE 10.3 mi nejde wifi. Autodetekce ji sice našla, nějaky ovladač ji asi byl přířazen, ale de-facto se vubec neozývá, signál nevyhledává je "prošedivělá"... Ve starších diskuzích jsem se pokoušel najít nějakou radu, sice jsem něco našel, ale nepomohlo mi to páč nevim jak dané úkony realizovat. Někde jsem nalezl, že by mi pomohl NDISwrapper a rozběhat tak windowsacké ovladače v linuxu, na instalačním DVD jsem jej našel, přidal a tím jsem vlastně skončil... vůbec nevím jak dál. Může mi někdo prosím poradit, jak pokračovat, či naznačit jiný možný postup jak síťovku rozběhat... Za odpověď moc moc děkuji Martin

Obrázek uživatele Ilfirin
Offline
Naposledy viděn: 13 let 23 hodiny zpět
Připojen: 06.12.2006 - 17:39
Uf, není to ho málo

Popis není krátký, ale nějak to zvládnem.

Vše jako správce (superuživatel, root)

Krok 1) nainstalovat ndiswrapper (přes správce balíčků, nebo "zypper install ndiswrapper")
Krok 2) Nainstralovat widlí ovladač ovladač "ndiswrapper -i /cesta/ke/složce/s/ovladači/ovladač.inf"
Krok 3) Zkontrolovat si úspěšné natažení widlího ovladače (karta bude vidět v seznamu) "ndiswrapper -l"
Krok 4) Vykopnout původní ovaldač "rmmod puvodni_ovladac" To asi nebudete vědět který to je, ale je třeba to zjistit (v YAST, Síťový karta, složka hardware, tam bude napsaný)
Krok 5) natáhnout ndiswrapper "modprobe ndiswrapper"

Zkusit se připojit na síť

Poté jsou potřeba udělat ještě dvě úpravy, aby sme tenhle maraton nedělali znova. V do souboru /etc/modprobe.d/blacklist připsat na konec "blacklist původní_ovladač", tím si zaručíme, že ho SUSE už nikdy nenatáhne.
A v nastavení síťovky (YAST, síťová karta) jak byla kolonka na ovladače, tak napsat do ní místo původního ovladače "ndiswrapper" a potvrdit. Nyní by to už mělo jet nafurt.

Obrázek uživatele naemo
Offline
Naposledy viděn: 16 let 1 měsíc zpět
Připojen: 04.01.2008 - 18:25
Asi jsem hloupý ale nevim...

Tak jsem provedl vše co mi bylo poraděno a porad nic... Nevím co dělám špatně. Ovladač jsem určitě v ndiswrapper zprovoznil. Předchozí jsem snad odstanil, a nový jsem tam doplnil. Přesto wifi pořad nereaguje. KNetworkManager se vubec nepokouší okolní sítě vyhledávat a změnou ovladače se nic nezměnilo (asi nebyl tím pravým problémem). Může mi prosím napsat někdo nějaký příkaz, kterým mohu nejak zjistit, zda ta wifi vubec nejak spolupracuje, ktery mi vypíše, jaký používá ovladač atd.. Případně nějaký postřech co by mohlo být špatně... Jeno možná podotknu, že pod WinXP běhá OK... Děkuji moc :-) Martin

Obrázek uživatele alka
Offline
Naposledy viděn: 15 let 5 měsíců zpět
Připojen: 25.01.2008 - 12:41
Jsem taky nováček v

Jsem taky nováček v linuxu,ale cetl jsem na netu, že u acer NT je nutné aktivovat wifi pomocíprográmku acer_acpi, který dokáže aktivovat některé funkční klávesy a tlačítka. Teprve potom nainstalovat ovladace. Zkus se na to podívat.

Notebook Acer 5024 WLMI ATI Radeon Mobility X700

Notebook Acer 5024 WLMI ATI Radeon Mobility X700