0 příspěvků / 0 new
Obrázek uživatele EsoRimer
Offline
Naposledy viděn: 10 let 9 měsíců zpět
Připojen: 11.05.2011 - 23:25
upgrade na 12.1 - gratulace + par tipů [vyřešeno]

V minulých dnech jsem absolvoval tolik obávanou věc - upgrade linuxového OS.

Chtěl bych pogratulovat OpenSuSE k poměrně hladkému průběhu, nebývá to u linuxu zvykem. (Vlastně mi vždycky zamrazí, když se dozvím o nové verzi. Škoda že jsou buď tak často, nebo za tak dlouho (viz debian)).
Vlastně mi to zabarlo jen pár hodin řešením problémů. Tady je pár informací o tom co jsem musel dořešit za vývojáře (třeba to někomu pomůže):

První problém, na který bych málem zapoměl bylo, že se systém startoval jenom do konzole a musel jsem se přihlásit jako superuživatel. Problém byl se špatným /etc/fstab, kde jsem musel odstranit podivnou cestu k disku s Windows a nahradit jí klasickým funkčnim /dev/sdaX.

Řešení problém s vypínáním jsem popsal zde
http://forum.opensuse.cz/viewtopic.php?f=3&t=2108

Další problém byl nestartující mysql server. Chybu jsem našel snadno v logu - v konfigu /etc/my.cnf byla nejaka zastarala volba "skip-locking" kterou jsem musel nahradit za "skip-external-locking".

Ale vubec nejvic problemu mi zpusobilo me oblibene Gnome.
1) Gnome neslo vubec spustit. Po zalogovani zustala videt jen zelena tapeta s chameleonem a kurzor mysi. Problem se vyresil instalaci novych grafickych ovladacu od ati.

2) V NetBeans (pouze v gnome) přestalo fungovat menu. Řešení jsem našel zde:
http://forums.netbeans.org/topic38764.html

Stručně: v /usr/local/netbeans-7.1/etc/netbeans.conf jsem zamenil -J-Dapple.laf.useScreenMenubar=true za false

Písmo sice v NetBeans vypadá pořád hnusně (nejen v menu), ale alespoň jde menu používat. (v KDE vypadá všechno super!)

3) zmizelo mi všechno pracně vytvořené nastavení gnome - lišty, ikonky ... co vám budu povídat, ale za to SuSE nemůže, to je prostě gnome shell (o tom co se mi na gnome shell nelíbí bych mohl psát dlouho, ale chci mu dát šanci. Sice se kvůli něčemu každých cca 30 minut zrestartuje (jen lišty a menu), ale ten "restart" trvá cca 2sec. a všechny běžící aplikace to přežijou, tak to ani moc neotravuje. Jsem rád a hrdý na to, že mám stabilní linux a né windows!).

S dalšími maličkostmi jako nutností znovuinstalace javy od SUNu a blbnutí s "update-alternatives", nastavování neofiko repozitářů atp. nebudu obtěžovat, to všichni znáte.

Výsledkem je, že už (snad) všechno běží jak má a mám na 1/2 roku klid. Ale jinak musím říct, že se mi nový OpenSuSE fakt líbí :) Dokonce jsem si i zálohoval tapety z verze 11.4, páč se mi víc líbili než ty nový.