2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Lucky Indy
Offline
Naposledy viděn: 7 let 5 měsíců zpět
Připojen: 29.09.2012 - 18:20
Totální zamrznutí systému

Zdravím,

mám notebook MSI GE70 0NC-042CZ. V dualbootu k Win7 jsem si nainstloval openSUSE 12.2 64-bit. Nyní ho používám jako hlavní systém, problém je že z ničehonic zamrzne tak že nefunguje ani shození Xserveru pomocí ctl alt back. Pomůže pouze natvrdo vypnutí a znova spuštění systému.

Někdy to bývá i několikrát za den, někdy jede zas celej den bezproblémů. Snažil jsem se odchytit, čím by to pravděpodobně mohlo být, ale nění vyloženě žádná aplikace která je spuštěná když se zamrznutí stane. Jednou mi systém zamrz po čerstvém spuštění, stačil jsem jenom myší najet na spouštěč aplikací.

Je možné po tvrdém restartu v nějakém logu dohledat co by mohlo tohle zamrznutí způsobit ???

Distribuce: 
Obrázek uživatele Aidamos
Offline
Naposledy viděn: 4 roky 3 měsíce zpět
Připojen: 18.10.2007 - 07:54
Ctrl+Alt+Backspace

Nezapomeň, že to Ctrl+Alt+Backspace musíš dát dvakrát za sebou.
Jak ten systém tuhne? Jako že zamrzne i kurzor myši?
Jinak přes Ctrl+Escape se dá vyvolat správce úloh. Můžeš se podívat, co vytěžuje procesor. Mně to takhle hlavně ve starších verzích KDE (4.7 a starší) dělal proces plasma-desktop a klidně taky několikrát denně. Prostě se kousnul a KDE nereagovalo vůbec na nic, protože KDE je Plasma a tedy proces plasma-desktop.

Obrázek uživatele Lucky Indy
Offline
Naposledy viděn: 7 let 5 měsíců zpět
Připojen: 29.09.2012 - 18:20
Ctrl+Alt+Backspace jsem dával

Ctrl+Alt+Backspace jsem dával dvakrát, Ctrl+Escape taky nereaguje. Prostě totálně to zatuhne i s myší. Musím to podržením tlačítka power natvrdo vypnout. A pak znova pustit. S tou plasmou mě to včera taky napadlo a vyhodil jsem widgety a zkusím co to udělá. Zatím zbytek včera a dnes to nevytuhlo. Uvidím !

Nicméně je možné v systému dohledat nějaký log, který by zaznamenával procesy, kde bych si vytáhnul, co jaký proces kdy naposledy dělal ??

jik
Obrázek uživatele jik
Offline
Naposledy viděn: 2 roky 10 měsíců zpět
Připojen: 19.09.2007 - 09:15
Logy /var/log/warn a messages

Logy /var/log/warn a messages asi budou čisté. Jedině bude snad možno najít něco v ~/.xsessions-errors. Dál by mohlo pomoci toto: http://www.root.cz/clanky/sysrq-klavesa-pro-reseni-problemu

Obrázek uživatele Lucky Indy
Offline
Naposledy viděn: 7 let 5 měsíců zpět
Připojen: 29.09.2012 - 18:20
~/.xsessions-errors

Prohledával jsem ty logy a čisté rozhodně nejsou a v avizovaném ~/.xsessions-errors je nejen po zatuhnutí systému ale při každém startu docela dlouhý výpis.
V jedný části píše o plasmě:
plasma-desktop(1830)/libplasma Plasma::isPluginVersionCompatible: unversioned plugin detected, may result in instability
v další části pak o síťovkách nebo třeba o nepomuku a akonadi (kdybych tak věděl co to je ?)

Je toho tam ale mnohem mnohem víc. Nevím co by mohlo odkazovat na chybu. Můžu ho sem hodit celý, či ho lze připojit jako soubor ???

Mno a /var/log/warn má cca 1.0MB a messages cca 600kB.

Myslíte že to je špatně nainstalováno ? Mám systém přeinstalit, či to lze něčím vyřešit ? Mám sem ty výpisy, či soubory hodit ?

jik
Obrázek uživatele jik
Offline
Naposledy viděn: 2 roky 10 měsíců zpět
Připojen: 19.09.2007 - 09:15
V každém případě, pokud warn

V každém případě, pokud warn a messages něco rozumného obsahují, je potřeba začít jimi (kromě toho já osobně se v logách X-serveru moc nevyznám, nemám je rád...). Zkuste sem vykopírovat z nich části od posledního startu k vytuhnutí, to by snad nemuselo být tak dlouhé.

Jo, ale stejně zkuste aktivovat to sysrq dle toho mého odkazu - potom se dá poznat, jestli tuhne jádro, nebo pouze X server.