2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
SUSE 9.3

Tak jste me prave odradili od koupe SUSE 9.3. Zkousel jsem v9.2ftp ktera se mi libila.Uz uz jsem si chtel od Qcm objednat novou 9.3pro, ale kdyz ctu jake problemy s lidi maji, tak jsem si to rychle rozmyslel!! Jenom bych se chtel zeptat co v nabidce znamena SUSE 9.3 pro SE. To znamena second edition 9.3? Nemohou tam byt nektere z vaznych problemu vyreseny? Dekuju za odpoved.

Obrázek uživatele admin
Offline
Naposledy viděn: 5 let 12 měsíců zpět
Připojen: 19.03.2005 - 15:51
re: SUSE 9.3 DVD obsah?

Zdravim Vas,

SE = Strong Encryption ;-). O nejakou druhou edici tedy nejde...

Jinak bych rekl, ze 9.3 je vydarena verze, kde samozrejme nejake problemy jsou, ale je to stroj od stroje, kdyz bych to zprumeroval, tak cca 95% uzivatelu je spokojeno, z nich tak 70% nad miru :-) a zbytek ma nejake ty problemy, ktere se ale daji vzdy vyresit ;-).

Takze bych to zas tak tragicky nevidel... Soucasne se zakoupenim 9.3 Pro ziskate prece i technickoku podporu :-)

Preji krasny den,

Filip Molčan

-- mylinux.cz - o tučňáčích, ďáblících a lidech

Filip Molcan
http://www.molcan.cz

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Re: Re: Obsah instalacniho DVD nebo CD ?

Na FTP není zatím instalovatelná verze 9.3

Obrázek uživatele cobain
Offline
Naposledy viděn: 16 let 6 měsíců zpět
Připojen: 25.04.2005 - 16:37
no pozeral som to ale nic mi to nedalo

problem s kde pretrvava!

po tyzdni sa zas sam system prestavil, a nenabieha deflautne zvolene KDE! ale nieco ine ( sive pozadie s chameleonom)

a stale sa dat do zachranneho rezimu alebo rezim (XEN) spustit textovy yast najst tan display manazer ( prejst treba vsetko co sa tyka VGA karty a monitoru a display manazerov a vsade poprepisovat na pozadovanu hodnotu ( co mi vcera vecer zabralo cca 45 min) a mozem zacat pracovat ( No lepsim sa a pocitam ze ked to spravi zas bude to uz len 30 minut:-) )

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
Já zase nechápu Váš postoj

Jak jste přišel na to, že SUSE je zaměřené na nováčky?? SUSE je zaměřené na firmy. Proto tam nejsou např. kodeky pro video, což firmy uvítají (a nebo si s tím jejiích admini poradí) a každého nováčka to spolehlivě rozhodí.Přitom nováčkovský systém bez videa je troušku out. Napadá Vás snad jasnější důkaz? S tou krabicí za ty peníze to trochu přeháníte. Vůbec nejste povinen si jí koupit, můžete se na ní složit se sto kamarády a ejhle máte OS za 30 kaček.

A navážet se do příspěvku před Vámi, který si dovolil říct, že v 9.3 nemá problémy (mimochodem já také ne a rozcupujte mě :-)) je dost hloupé, nemyslíte?

Na závěr - Vaše věta "nováček, který chce pracovat a ne se v tom šťourat" svědčí o dost zvláštním chápání problematiky IT i lidské práce obecně. Nováček se má především naučit s čím dělá, a pak může pracovat.

Obrázek uživatele cobain
Offline
Naposledy viděn: 16 let 6 měsíců zpět
Připojen: 25.04.2005 - 16:37
nechcem prudit

MM ma pravdu ja som bol u linuxu ( mandrake od 8,0 po 10,0) zvyknuty na nainstalovanie a pracovanie.

Pri suse to ale tak neni uz som sa naucil postup na instalaciu balickov co treba konfigurovat makat a makat instalovat, aj ako na rmp balik.

Linuxakl som nic moc a stale mam nejky problem.

NO POVIEM VAM NACO TU DISKUTUJETE O TOM CO A AKO ALE RADSEJ RADTE :-)

myslim ze to je za vsetkych novacikov v SUSE

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
To cobain

No vidíte, já jsem u SUSE zvyklý nainstalovat a pracovat. Holt problém bude asi někde jinde. Jinak přístup, "držet hubu a radit" mi přijde trochu zvláštní.To, že tu kdejaký "umělec" napadá distro, se kterým neumí (ne, html stránka opravdu není nainstalovatelný soubor, to nebude fungovat u žádného Linuxu ani u Windows, apod.) a dost často píše nesmysly je fakt přínosné. Pokřiky typu distro stojí za..., nebo docela hloupé osočování těch lidí, kteří nemají problémy prostě není způsob vedení diskuze, nebo žádosti po radu. Ostatně je poměrně zajímavé, že v drtivé většině naštvaných příspěvků jsou pod nimi podepsáni stále titíž uživatelé.

P.S. -Když byl Mandrake tak skvělý, proč najednou SUSE?

Obrázek uživatele cobain
Offline
Naposledy viděn: 16 let 6 měsíců zpět
Připojen: 25.04.2005 - 16:37
sa som neni nastvany nemam

sa som neni nastvany nemam naco neviem co ma ako fungovat tak len tolko.

Mimochodom pisal mi jeden pribuzny ze ako som na tom zo suse lebo jemu po update pada, nevedel som mu poradit tak som napisal zech napise sem, prisla odpoved tam sa len nezmyselne hadaju, firma k tomu stanovisko nedala (nereaguje) tak to nema zmysel.

trosku neprijemne ked sem niekto nechce napisat vsak ?

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
Pominu-li, že přes

Pominu-li, že přes několik desítek provozovaných PC se SUSE mi to po update v životě nepadalo (a na rovinu si myslím, že problém bude mezi židlí a klávesnicí), je i na tomto vidět, dost zvláštní přístup: "po update mu to padá". Jako co? YOU? X? KDE? Celý systém?? To prostě není dotaz, to je flame. Pak se často ukáže, že distro je blbé, protože tam nejde naisnatlovat html stránka v roli ovladače grafiky...No a shazovat portal na základě toho, že příbuzný říkal, že se tu lidi stejně jenom hádají (jako kdo, kromě mm a Vás je to tu dost v pohodě) a proto tu nenašel řešení svého problému, je fakt síla. Zkusil vůbec ten problém tady nadhodit? Kde? Řekl bych že to ani nezkusil, ale ví, že to nemá cenu.

Zbytku Vašeho textu nerozumím. Věta :"sa som není naštvaný nemam naco neviem..." mi nedává sémanticky smysl.

Nevím, proč by mi mělo být nepříjemné, "ked sem niekto nechce napísat", když sem jednak píše dost lidí, za druhé dobrá polovina příspěvků je totálně o ničem (neberte to osobně) a za třetí já se SUSE problémy nemám a spíš to čtu, že chci pomoci. Mimochodem, dlužíte mi odpověď, proč už nepoužíváte ten skvělý Mandrake.

Obrázek uživatele cobain
Offline
Naposledy viděn: 16 let 6 měsíců zpět
Připojen: 25.04.2005 - 16:37
ok

takze k tej vete, "sa som není naštvaný nemam naco neviem..." je tu preklep mal to byt ja som neni, nemam na co, neviem...

a preco nepouzivam mandrake, len preto, ze si hladam vhodne distro.

Ano moze byt problem niekde na stolicke. Ale na stolicke sedi vela ludi ( bez urazky). Prispevky o nicom ??? aj to beriem ok. neviem ako to mam napisat, aby som vysvetlil co to robi, nerobi. Idem si prezriet moje diskusie a uvidim ako to je.

No myslim zer najlepsie bude asi nova instalacia suse a asi citat manual a trapit sa sam ...

vy si tu obhajujete suse mm je proti suse (verzia 9.3 prof.) ja sa pytam aj vas aj jeho a som ten najhorsi ze sirim flame co co to je

k tomu 3D isiel som podla odkazov ktore zneli chod na nvidiu a stiahni si blabla bla tak som urobil nasiel som ovladac a klikol na odkaz necakane sa mi otvorila dalsia stranka html s prostym textom co vypadalo ako nejaky kod som nevedel co s tym tak som si to ulozil,

ostatne viete. Tu Vam dakujem za navod ako na to, ale nemyslim si ze za to ze nieco neviem som blbec, alebo hej pan Dokonaly ?

Ucim sa a budem sa ucit

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
Máte pravdu

že, na stoličce sedí hodně lidí, hodně lidí má problémy a díky tomu mají systémáci co jíst :-)) Prostě SW, ke kterému si sedne začátečník a hned mu vše funguje a bude to fungovat i po jeho delší práci s tím SW ještě (bohužel/naštěstí) neexistuje. Tak to je a myslet si o Linuxu, nebo o SUSE, že je to něco jiného nemá smysl.

Add flame - když nějaký uživatel napíše, že na x mašinách nemá se SUSE problém a mm vyletí jako čertík z krabičky se zvoláním "to si děláte legraci..." - to není flame? CO konkrétně mm řekl přínosného? Zatím vždy, když jsem se pokoušel mm zeptat na jeho konkrétní problém, tiše zmizel...

Tato debata asi nemá smysl, má cenu se bavit o konkrétních věcech a hledat řešení. Když máte problém, popište ho a dejte ho sem. Jak jsem koukal, věcné dotazy tady nebývají dlouho nezodpovězeny. Třeba Vám někdy poradím i já :-))

Pro mě je pozitivní signál v tom, že SUSE na problémech svého SW dělá (viz. opravy HALu - tím netvrdím, že teď je v pohodě, ale zjevně na tom pracují), což se o řadě nesrovnatelně dražších firem říci nedá.

Obrázek uživatele cobain
Offline
Naposledy viděn: 16 let 6 měsíců zpět
Připojen: 25.04.2005 - 16:37
Ano poradili ste mi i vy uz,

Ano poradili ste mi i vy uz, ale robite si zo mna aj srandu zaroven. A na vsetky prispevky sa nedostane adekvatna odpoved stale tapam s monitorom - je to aj v diskusii pod " monitor" no jedna rada a nezabrala co uz. Mna sa opytate na problem poslem vam ho a dam ho v pripade aj do diskusie a hned su moje prispevku o nicom? Pisem sem preto ze som narazil na problem a chcem ho nejak vyriesitnie sa tu natahovat

Takze tymto to tu ukoncujem radsej - ako ste sam napisal nevedie to k nicomu

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
To mm

Takže za A.) distribuci si nemusíte koupit v krabici a můžete jí mít zadarmo, popř. za cenu blížící se nule.

za B.) problém s HALem je již opraven (popř. pracuje se na tom), stačí aktualizovat, což zabere méně času, než nesmyslné osočování ostatních na webu. Aktualizovat musíte v každém systému, tak to prostě je. To, že se chyba řeší takhle svižně je snad dobré. MS by možná za půl roku připustil, že k nějaké chybě může dojít a že za ní mohou piráti :-)). Za další tři roky by prohlásil, že chyba bude opravena v nové verzi jeho OS. Pokud je aktualizace systému "šťouráním se" v tom... To, co v té krabici je, až na aktualizace mnoho šťourání rozhodně nevyžaduje.

za C.) SUSE je typickým firemním dodavatelem SW. Proto jeho distro tak, jak si ho koupíte neobsahuje věci, bez kterých se začátečník neobejde a jejichž absenci řada firem v řadě zemí může uvítat. Pro začátečníky jsou obvykle vhodné spíše live distribuce typu Slax, Danix, Movix apod.

za D.) Nedomnívám se, že by osočování těch, kteří s distrem nemají problémy bylo přínosem pro tento portál.

za E.) Se SUSE nemám společného nic, až na to, že ho používám a že tak nějak nejlépe plní mé představy a levném a pohodlném OS.

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
To mm

Přestože jste mě vyřadil z množiny myslících jedinců, dovolím si zareagovat. Samotné SUSE nestojí 3000. To stojí média, instalační podpora a manuály. To jednak.

Za další ukažte mi jeden jediný roozsáhlý SW produkt, který by okamžitě po svém uvolnění byl bez chyb. Notabene produkt, který sám o sobě je zdarma. Nežijeme v dokonalém světě. Srovnání s MS jsem uvedl proto, že tam si ten SW skutečně velmi draze kupujete a přitom opravy chyb (a nejenom vadných komfortníchh funkcí) zde probíhají velmi laxně, občas vůbec. Docela mě zaujalo, že přestože sám připouštíte, že jste ještě nevyzkoušel, jestli oprava HALu funguje, už víte že ne. Já jsem právě zrebootoval PC se založeným CD s nějakými daty a ejhle, vysunul jsem ho. Jeden pokus je málo, vůbec netvrdím, že je vše vyřešeno, ale alespoň jsem to zkusil.. Vy to víte předem...

CO konkrétně si musí začátečník v 9.3 editovat v konfigurácích? HAL si opraví samo YOU, Váš problém s kdm (který pořád nechápu - co konkrétně Vám na něm vadí?) začátečníka sotva bude pálit a co dál je špatně? Čeština v GTK 1. S tou bych souhlasil, i když to osobně považuji za nedůležitou prkotinu, která sotva může dostat dost inovativní distro na úroveň šmejdu. Přiznám se, že pro mě je mnohem pozitivnější mít rovnou nainstalovaného Blendera či Grass, či mít vymakaný powermanagement, než to, že v některých oknech má Xmms blbé znaky. Ale uznávám, že to chyba je a měli by jí rychle opravit. S Vaší tezí, že multimedia rozchodíte přes YaST souhlasit nemohu. YaST, resp. YOU Vám s DVD, .wmv či českými fonty v titulcích moc nepomůže. Movix je distro, kkteré bez nastavování a hlubšího povědomí o videu umožní velmi pohodlné přehrávání téměř čehokoliv. Tedy typicky pro jednostranně orientovaného začátečníka.

Rozhodně si fanaticky nenalhávám, že v Linuxu je vše bezproblémové. Byl by to totiž stejný fanatismus, jako se domnívat, že existuje jakýkoliv jiný bezproblémový OS. Prosím Vás: pokud víte o nějakém OS s možnostmi, výbavou a cenou 9.3, který je zcela bez problémů, dejte mi vědět.. Věřte, že do deseti minut na mém PC 9.3 nenajdete :-))

Obrázek uživatele admin
Offline
Naposledy viděn: 5 let 12 měsíců zpět
Připojen: 19.03.2005 - 15:51
opak

I kdyz se do tehle "diskuze" zapojuji nerad, musim rict, ze za mnou zase chodi spousty lidi, kteri si chvali, jak prave ony chyby, ktere znaji z jinych OS v SUSE 9.3 nemaji...;-)

Filip Molčan

-- mylinux.cz - o tučňáčích, ďáblících a lidech

Filip Molcan
http://www.molcan.cz

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
k 64bitům

Mono nekomentuji, nedělám s ním.

Špatné fonty jsou v Xmms (a GTK1 aplikacích obecně) i v 32 bitové verzi. Je to starší a obecnější záležitost, je fakt, že si to měl SUSE ohlídat, i když za touhle chybou nestojí.

USB funguje v 64 bitech v pohodě, připojil jsem tam věcí, až jsem se divil. Jenom to chce dát v fstabu "auto". Domnívám se, že v 64 bitové verzi je tam defaultně noauto, protože se asi trochu předpokládá, že to pojede na SOHO serverech nebo vysloveně pracovních stanicích, kde může být žádoucí, aby si tam kdokoliv nestrkal cokoliv :-)) S ATI X300 zkušenosti nemám.

Jinak stěžovat si na to, za co jsou placení manažeři a testeři něčeho, co můžete mít zadarmo, popř. náklad na pořízení tohoto rozdělit mezi tolik lidí, že se limitně přiblíží nule je poměrně veselé. Já u SUSE spíš přemýšlím, z ČEHO jsou placení :-))

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
Ještě k té grafice

Mimochodem - není možné, že když nefunguje ovladač od ATI, že může být problém v tom ovladači, nikoliv v systému? Vždyť ATI, dokud nenapsala Catalysty, tak byla "kvalitou" svých ovladačů proslulá a docela dost tím pomohla nVididii. Já už když jsem na ně koukla, tak mě zaujalo, že jsou to rpm, které se nestarají o distro (je fakt, že rozlišují verzi X).