1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele ivo.tux
Offline
Naposledy viděn: 17 let 4 měsíce zpět
Připojen: 04.12.2006 - 13:35
suse 10.2

Prave som dokoncil instalaciu open SuSE 10.2 na mojom notebook IBM ThinkPad R51e a rad by som sa s Vami podelil o moje prve dojmy . Dlhe roky pracujem v oblasti IT . Zacinal som na PC 286 .. 386 - DOS a norton commander . Na pocitacoch som postupne vystriedal vsetky verzie OS Windows 95 - XP . Preco potom linux ? Beriem to ako vyzvu - chcem skusit nieco nove a popri tom sa naucit nove veci . Zacal som preto vela citat na nete , chodil som na suseportal a podobne diskuzne fora . Potom som siel na istotu - vzhladom na moj HW bola jednoznacna volba SuSE . Zacal som 10.1 remastered verzia - maximalna spokojnost . Dnes Vam pisem z open SuSE 10.2 - co napisat ? Je to velmi vyspely OS vhodny na kazdodennu pracu . A problemy ? Tie su i na PC s OS Windows . Instalacia OS nie je vzdy jednoducha zalezitost a nie vzdy ju moze uspesne zvladnut bezny uzivatel . Casto je to danne vhodnym vyberom HW k operacnemu systemu , skusenostou a trpezlivostou . Obecne to plati vo Windowse i v Linuxe . Zelam Vam vsetkym uspech .

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Smart a

"dependency hell"? To jste viděl kde????

Smart se svým GUI je jedna z nejlepších věcí, kterou jsem kdy poznal, alespoň u mě si vždycky všechno řeší sám a hlavně skoro bleskově...

JirkaZ

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Postup vložení

Postup vložení instalačních zdrojů do YaSTu je popsaný zde.
Seznam zdrojů je uveden zcela překvapivě na stránkách projektu openSUSE.

Smart chápat nemusíte. V 10.2 si naprosto vystačíte s YaSTem. V případě, že máte s jeho ovládáním problémy, u většiny modulů je celkem dobrá nápověda. Při instalaci jste si také mohl vložit pár základních repozitářů.

Pokud se ale vážně chcete učit a poznávat něco nového, pak byste možná mohl začít od funkce hledání na stránkách. Mě trvalo nalezení odkazů asi tak minutu. Chápu, že pokud neznáte správná klíčová slova, bude to asi delší štreka, ale ty Vaše uváděné hodiny jsou dost ostuda. Také byste mohl navštívit stránky projektu. Předpokládám, že podobně jste se musel chovat i v případě Ubuntu. Takže pokud máte vážně zájem a jen nás tady nepopichujete, tak hybaj na opensuse.org :-)

Jestliže již delší dobu používáte jinou linuxovou distribuci a stále netušíte o kompilaci nic víc, než že máte něco někam napsat a ono to bude fungovat, možná by stálo za úvahu spíš kouknout Ubuntu trošku pod kapotu, než se vrhat do experimentů s nějakou další distribucí.

I na openSUSE jsou návody dost dlouho před vydáním na stránkách projektu (už z doby testování). Anglická příručka je přímo součástí instalace.

Ubuntu je odvozenina Debianu a jako takový využívá balíčky dělané pro Debian, které jsou k mání celkem dost před tím, než se objeví nová verze Ubuntu. Za to, že máte pro svůj systém tolik softu tak rychle, nevděčíte tvůrcům své distribuce, ale tvůrcům úplně jiné distribuce, na které Ubuntu založilo svou existenci. Kdybych byla hodně hnusná, tak řeknu, že Ubuntu je taková roztomilá pijavice. openSUSE tuto výhodu nemá, takže si prostě musíte počkat.

Ani s RPM Vám nebude hrozit peklo závislostí, když se s ním naučíte pracovat.

PS Malé, jednoduché a nenáročné -> trabant. Velké, spousta funkcí, spousta možností -> Mercedes. Řekla bych, že teď sedíte v tom Mercedesu a zkušenosti z trabanta asi moc neužijete. S meďourem se třeba oproti trabantu celkem hůř parkuje a ta jeho údržba už chce servis a ne jen pořádně velké kladivo ;-).

Obrázek uživatele N3o21
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 11.12.2006 - 23:08
6.06.1

no, to sem prave mel... ale upgradoval jsem na 6.10, a z5 uz se to neda vratit nez reinstallem, a to uz fakt delat nehodlam, kdyz mam vsechno nastavene.

Obrázek uživatele micska
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 14.08.2006 - 12:45
Není to naopak?

No, mě se to zdá být opačně. Na Suse mám podporu multimédií (a cokoli, co potřebuju) naistalovanou za pár minut (a je mi jedno, jestli Yastem nebo Smartem), jen to Ubuntu se na můj HW ani nenaistaluje. škoda ztrácet čas hovořením o takové nepovedené distribuci.
:-) :-) :-)

Obrázek uživatele kerala
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 03.10.2005 - 10:11
openSUSE 10.2 + nVidia 1.0-9631

Taktéž jsem zkoušel o víkendu openSUSE 10.2 na svém vykopávkovém počítači: MB Intel D845GBV s mP 1.8GHz a GK ASUS N6600GT. Náběh GUI se zkrátil, taktéž náběh aplikací a Yastu se zkrátil oproti verzi 10.1. Utilita "nVidia-settings" pro konfigurování dualheadové GK je vskutku pozoruhodná, autodetekce monitorů a televize, jejich přepínání atd. Až se jim podaří vyřešit problém restartu X.org, tak to bude super. Možná to již bude vyřešeno s nástupem X11R7.3 Z toho všeho se domnívám, že úloha SaXu bude ustupovat, neboť nemá takové vlastnosti. Potom bychom se mohli dočkat nějakých média-centrů s technologií PnP na bázi linuxu.

Obrázek uživatele zemkooo
Offline
Naposledy viděn: 14 let 1 měsíc zpět
Připojen: 09.11.2006 - 15:19
x.org

Co myslite tym problemom restartu X.org ?

Obrázek uživatele kerala
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 03.10.2005 - 10:11
restart

Např. restart Xsek na PC je třeba provést, když přecházim na režim DualHead ze SingleHeadu. Tzn. vytvážim separátní instanci Xsek pro každý monitor.