2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele loher
Offline
Naposledy viděn: 16 let 2 týdny zpět
Připojen: 01.01.2007 - 14:50
suse + xp + vista

Dobrý den,

mám notebook Lenovo R61. Měl předinsatalovaný Windows Vista, ke kterým jsem chtěl přidat ještě XP a případně Linux. Podle návodu na APC mag (http://apcmag.com/dualboot) nainstaloval XP. Protože Visty byly první systém, bylo třeba po instalaci XP obnovit zavaděč Vist a pak jsem nainstaloval program EasyBCD, který nastavil zavaděč Vist, aby bylo možný bootovat i do XP.

120 GB disk mám rozdělěnej tak:
sda1 nějakých asi 7 GB skrytá partition od Lenova
sda2 30 GB Visty
sda3 15 GB XP
sda5 50 GB data
a volných asi 9 GB (pro linux)

Teď bych chtěl přidat Suse Linux 10.3, ale vůbec nevim jak se zachová zavaděč. Před časem sem zkoušel k těm windowsům mandrivu, ale grub našel jen XPčka a do Vist jsem se už nedostal, nezdařilo se mi pak obnovit zavaděč Vist (nevim proč, že by kvůli grubu??) a musel jsem provést obnovu továrního nastavení, což je opruz a nerad bych to dělal zase.

Měl by někdo nápad jak postupovat? A stačí těch 9 GB? Díky

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
9GB místa vám na

9GB místa vám na základní laborování s linuxem stačit bude, ale už si toho moc nedoinstalujete. Prostě to je jen tak tak :-)
Jak postupovat a upravit zavaděč winxp, aby z něho bylo možné bootovat do win bych vám poradil, ale zřejmě visty mají jiný.
Jediné co vám mohu poradit je při instalaci suse jako umístění zavaděče zvolit root oddíl suse. Hlavně ne možnost MBR, tím by jste si přepsal stávající zavaděč :-)

honzaS

Obrázek uživatele mznamenacek
Offline
Naposledy viděn: 13 let 6 měsíců zpět
Připojen: 25.10.2005 - 14:06
Visty přes Grub

Řešil jsem problém bootování Vista vs. Linux. Jelikož jsem instaloval Linux jako poslední, tak jsem nainstaloval Grub do MBR. SuSE 10.2 neumí detekovat zavaděč Visty automaticky a tak jsem ho přidal ručně. Verze 10.3 ho přidá do Grubu automaticky při instalaci. V obou případech bootuju do Vist přes Grub bez problémů.

Obrázek uživatele loher
Offline
Naposledy viděn: 16 let 2 týdny zpět
Připojen: 01.01.2007 - 14:50
Z

Z http://neosmart.net/wiki/display/EBCD/Linux
Při instalaci Linuxu jako dalšího systému k Vistam:

When prompted to set up the bootloader, make sure you specify to install LILO, GRUB, or whatever to the bootsector of the partition that Linux is being installed to and not the MBR of your hard drive.

Tim by se neměl změnit zavaděč Vist změnit a po instalaci Linuxu nabootuju do Vist a v programu EasyBCD přidam Linux do zavaděče Vist.

Když jsem před časem instaloval Suse 10.1, nemusel jsem tohle řešit a nepamatuju si, jestli se mě při instalaci ptal kam se má nainstalovat zavaděč. Kdy se to při instalaci nastavuje a kam bych měl zavaděč nainstalovat? Díky

Obrázek uživatele mznamenacek
Offline
Naposledy viděn: 13 let 6 měsíců zpět
Připojen: 25.10.2005 - 14:06
Záleží na Vás, přes

Záleží na Vás, přes jaký zavaděč chcete bootovat. Pokud přes Visty, tak zavaděč Linuxu nedáte do MBR, ale do oddílu Linuxu. Potom ve Vistách odeditujete menu zavaděče. V případě bootování přes Grub, dáte Grub do MBR. V 10.3 se Visty přidají automaticky. Při instalaci openSuSE Linuxu lze vždy ovlivnit, kam se Grub nainstaluje. V nastavovacím okně, které je těsně před vlastním spuštěním instalace, je oddíl pro nastavení spouštění systému a tam si nastavíte umístění zavaděče Grub na disku. Já jsem spokojený s bootováním přes Grub, který je v MBR, protože do Vist bootoju minimálně.

Obrázek uživatele loher
Offline
Naposledy viděn: 16 let 2 týdny zpět
Připojen: 01.01.2007 - 14:50
Supr, díky všem za pomoc.

Supr, díky všem za pomoc. O víkendu to zkusim.