Suse 10.3 a wifi Atheros AR5005G
Zdravím, konečně se mi podařilo nainstalovat do notebooku Suse. Ale mám problém, vůbec nevím jak nainstalovat ovladače wifi. Našel jsem si madwifi ale je to nějaké .tar.gz a to fakt netuším jak dostat do Kernelu. Zkoušel jsem to přes Yast ale tam jsem ani tu wifi nenašel v seznamu, asi o ní Suse neví. Když by někdo věděl jak na to tak poraďte, hlavně to popište trošku do podrobna protože s linuxem začínám.
dík
http://en.opensuse.org/Atheros_madwifi
-velice podrobny navod...
-v pripade problemu napiste ...
Děkuji, ale zkompiloval jsem ovládače dřív než jste odpověděl. Nevadí, pokud mi to nepůjde s tou kompilací tak zkusím Váš návod.
Protože jsem Linux začátečník chtěl bych se zeptat zda moje kompilace dopadla úspěšně...
sentello@Amilo:~> cd ..
sentello@Amilo:/home> cd ..
sentello@Amilo:/> cd tmp
sentello@Amilo:/tmp> dir
celkem 56
drwxr-xr-x 3 sentello users 4096 2008-05-19 12:18 aaa
drwx------ 2 root root 4096 1970-01-01 01:00 gconfd-root
drwx------ 2 sentello users 4096 2008-05-18 16:12 gconfd-sentello
drwxr-xr-x 2 sentello users 4096 2008-05-17 20:10 hsperfdata_sentello
drwx------ 2 sentello users 4096 2008-05-19 13:03 kde-sentello
drwx------ 3 sentello users 4096 2008-05-19 13:03 ksocket-sentello
drwx------ 2 sentello users 4096 2008-05-18 16:12 orbit-sentello
drwx------ 2 sentello users 4096 2008-05-19 13:02 ssh-KZuUO2076
drwx------ 2 sentello users 4096 2008-05-18 00:15 ssh-mKDWv2027
drwx------ 2 root root 4096 2008-05-19 09:24 YaST2-03178-Y7VUNj
drwx------ 2 root root 4096 2008-05-19 09:24 YaST2-03202-s6CY63
drwx------ 2 root root 4096 2008-05-19 09:25 YaST2-03258-OSpH24
drwx------ 2 root root 4096 2008-05-19 09:25 YaST2-03282-MXKo45
drwx------ 2 root root 4096 2008-05-19 09:25 YaST2-03282-yzc3SY
sentello@Amilo:/tmp> cd aaa
sentello@Amilo:/tmp/aaa> dir
celkem 4
drwxr-xr-x 15 sentello users 4096 2008-05-19 12:21 madwifi-0.9.4
sentello@Amilo:/tmp/aaa> cd madwifi-0.9.4
sentello@Amilo:/tmp/aaa/madwifi-0.9.4> sudo make && sudo make install
Heslo:
Checking requirements... ok.
Checking kernel configuration... ok.
make -C /lib/modules/2.6.22.5-31-default/build SUBDIRS=/tmp/aaa/madwifi-0.9.4 modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.22.5-31-obj/i386/default'
make -C ../../../linux-2.6.22.5-31 O=../linux-2.6.22.5-31-obj/i386/default modules
Building modules, stage 2.
MODPOST 14 modules
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.22.5-31-obj/i386/default'
make -C ./tools all || exit 1
make[1]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/tools'
make[1]: Nothing to be done for `all'.
make[1]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/tools'
sh scripts/find-madwifi-modules.sh 2.6.22.5-31-default
for i in ath/ ath_hal/ ath_rate/ net80211/; do \
make -C $i install || exit 1; \
done
make[1]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath'
test -d //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net || mkdir -p //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net
install ath_pci.ko //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net
make[1]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath'
make[1]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_hal'
test -d //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net || mkdir -p //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net
install ath_hal.ko //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net
make[1]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_hal'
make[1]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate'
for i in amrr/ onoe/ sample/ minstrel/; do \
make -C $i install || exit 1; \
done
make[2]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate/amrr'
install ath_rate_amrr.ko //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net
make[2]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate/amrr'
make[2]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate/onoe'
install ath_rate_onoe.ko //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net
make[2]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate/onoe'
make[2]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate/sample'
install ath_rate_sample.ko //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net
make[2]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate/sample'
make[2]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate/minstrel'
cp ath_rate_minstrel.ko //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net
make[2]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate/minstrel'
make[1]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/ath_rate'
make[1]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/net80211'
for i in wlan.o wlan_wep.o wlan_tkip.o wlan_ccmp.o wlan_acl.o wlan_xauth.o wlan_scan_sta.o wlan_scan_ap.o; do \
f=`basename $i .o`; \
install $f.ko //lib/modules/2.6.22.5-31-default/net; \
done
make[1]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/net80211'
(export KMODPATH=/lib/modules/2.6.22.5-31-default/net; /sbin/depmod -ae 2.6.22.5-31-default)
make -C ./tools install || exit 1
make[1]: Entering directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/tools'
install -d /usr/local/bin
for i in athstats 80211stats athkey athchans athctrl athdebug 80211debug wlanconfig ath_info; do \
install $i /usr/local/bin/$i; \
strip /usr/local/bin/$i; \
done
install -d /usr/local/man/man8
install -m 0644 man/*.8 /usr/local/man/man8
make[1]: Leaving directory `/tmp/aaa/madwifi-0.9.4/tools'
sentello@Amilo:/tmp/aaa/madwifi-0.9.4>
sentello@Amilo:/tmp/aaa/madwifi-0.9.4>
Pokud je to OK tak bych potřeboval vědět jak jí rozchodit v Suse, asi by to chtělo nějakého Wifi klienta, že? Pokud je kompilace zvoraná tak by bylo asi vhodné ji smazat, ale tomu už vůbec nerozumím. Děkuji za váš čas
linuxový začátečník, tak byste možná neměl hned kompilovat. Je to můj názor; pokud chcete, pak to samozřejmě klidně udělejte, ale nasadil jste si hned pro začátek laťku dost vysoko...
Ve zmíněném odkazu jsou hned nejméně tři způsoby, jak madwifi nainstalovat - a jsou seřazené od nejjednodušších a nejvíc user friendly až po ty nejsložitější. Osobně bych instaloval YASTem nebo Smartem z balíčků a využil tak všechny výhody, které to nabízí - včetně např. snadné aktualizace...
Doby, kdy Linux vyžadoval pouze kompilace, jsou naštěstí už pryč a dnes je to převážně jen volitelný způsob (já dodávám pro masochisty)...
Ještě dodám: ke správě WiFi rozhraní budete dále potřebovat nejlépe nějaký GUI udělátor - v KDE je to Knetworkmanager. Instalace opět z balíčků přes YAST nebo Smart.
Ke všem instalacím přes instalační správce je nutné v nich mít správně nastavené a aktualizované (=čerstvě načtené) repozitáře (zdroje, kanály...), aby správce měl balíček kde najít a odkud stáhnout. Probíralo se to tu ovšem už mnohokrát.
Zdravím, tak když jsem to zkompiloval dobře proč mě to nenajde žádnou síť? Vzdal jsem tu kompilaci a zkusil to podle toho návodu co byl v prvním příspěvku, ano opravdu jedno kliknutí a ono nic. Stahovalo se něco, po skončení jsem pro jistotu restartoval systém. A nic zase to nenašlo síť… Zkusil jsem ze zoufalosti ndiswrapper, ale ten jsem fakt moc nepochopil. Nikde a nikdy se mě to nezeptalo jestli chci přiřadit drivery… Koukal jsem i do Yastu, ale tam jsem se moc nedozvěděl, nikde žádná zmínka o WIFI. Kde se dá přidat ovladač k HW?
Asi ten Suse smažu a nainstaluji znova a udělám to všecko znova…
necháte hledat síť? Vidíte situaci v Knetworkmanageru, nebo kde?
V Linuxu se zcela jistě problémy neřeší přeinstalací systému, to by musel být laickými zásahy úplně zbořený...
Jinak jdete ode zdi ke zdi, z kompilování rovnou na 1-click. Taky jsem před časem instaloval MadWiFi na notebook s Atheros chipsetem (i když jiným) a úspěšně... Ovšem o kompilaci jsem se vůbec nepokoušel a 1-click mi nefungoval, takže samozřejmě klasicky přes Smart nebo YAST (už se nepamatuju).
No používám Knetworkmanageru, nějakého WIFI managera co jsem našel v Yastu. V Yastu jsem ale madwifi vůbec nenašel. Mohu se zeptat co že je ten Smart?
Ještě by mě zajímalo zda je u Suse něco podobného jako ve Win. Správce zařízení kde si prostě vyberu ovladače manuálně…
Tak krok po kroku : jen popisuji navod, ktery jsem vam napsal v prvnim prispevku.
1."You can use 1-click-install that will install the latest version: Install madwifi" neboli instalace pomoci 1clickinstall (nic jednodussiho uz snad nexistuje)
link je zde : http://software.opensuse.org/ymp/openSUSE%3A10.3/standard/madwifi.ymp
- stahnete si ho nekam kde ho najdete a normalne na nej kliknete levym tlacitkem mysi. Spusti se pruvodce. postupujte podle pokynu. Az vam napise ze je hotovo, doslo k temto krokum : pridal se va repozitar s madwifi -> nainstalovali se vam potrebne balicky .
2. pak jdete do konzole a napiste jako root: modprobe ath_pci
3. and the card should have been detected. Click on the network manager icon in the system tray and configure your wireless network. Assuming that you are running DHCP this should be all you have to do! - nyní by mela byt karta detekovana. otevrete si networkmanazera a nastavte si bezdratovou sit !
Děkuji za podrobný návod. Ale asi je opravdu něco v nepořádku. Instalace proběhla úspěšně ale Wifi mě to stále nenajde...
To je výpsi ze shellu po zadání příkazu modeprobe ath_pci
web4:~ # modprobe ath_pci
FATAL: Module ath_pci not found.
web4:~ #
web4:~ #
Tak overime jestli probehli spravne predchozi kroky :
dejde yast -> spravce programu -> az vam aktualizuje vsechny repozitare, tak se objevi okenko pro hledani:
tam zadejte hledat : madwifi a pak take madwifi-kmp
pokud vam to najde, znamena to, ze mate spravne pridny repozitar...pokud ne, napiste a pridame repozitar rucne spolu.
Pokud nastane ten prvni pripad a balicek vam to najde, napiste mi jestli u nej mate modrou sipecku a nebo jen prazdny ctverecek ...
jeste mi pak napiste jakou mate instalovanou verzi jadra...
Dobrý den, madwifi a madwifi-kmp mám nainstalované :) Ale teď nevím jak zjistit to jádro :)
Zkuste: uname -srv
Nebo pokud jste jeste v balickach, tak vyhledejte kernel a vedle nej se vam vypise verze kterou mate instalovanou ..
A u toho madwifi a kmp mate modrou sipku ??? Jen pro upresneni :)
uname -srv
sentello@web4:~> uname -srv
Linux 2.6.22.5-31-default #1 SMP 2007/09/21 22:29:00 UTC
sentello@web4:~>
Ano je tam modrá u obou dvou :)
Ok.Parada.Tak jeste jednu vec, jakou verzi vam to nainstalo toho madwifi-kmp ??? Musi byt totiz totozna s verzi vaseho jadra ...
Když dám do Yastu vyhledat "madwidi" tak to najde jen toto: http://www.imagehosting.com/show.php/1757929_snmek1.png.html
To co říkate ťe by tam mělo být jsem nedohledal...
Nene v yastu ne, ve spravci programu..(yast -> spravce programu) Jak jste mi zjistoval jestli mate madwifi a madwifi-kmp-* instalovane ...
Však ano, jen jsem to napsal špatně omlouvám se... Podívejte se na ten screen, je to ono?
Uz to vidim, tobe se vubec nepridal ten repozitar ...Tak to udelame rucne...Chybi ti balicek madwifi-kmp a ty jsi mi psal, ze ho tam mas ... Vydrz chvilku, napisu ti postup ...
No teď mi to příjde dosti divné. Udělal jsem to podle toho návodu na jedno kliknutí asi 6x a 2x jsem reinstaloval Suse... No jo zoufalost...
Takze yast -> repozitare softwaru -> otevre se ti seznam tvych pridanych repozitaru -> bude tam tlacitko neco jako pridat -> vyberes http ->
do prvni kolonky napises treba Madwifi:repo, pak by melo byt zaskrtle http ktere jsi vybral, pak napises : madwifi.org , do dalsiho radku : /suse/10.3/
(presne jak ti to pisu, doufam ze mas suse 10.3) a das potvrdit ...mel by se ti pridat repozitar k tem ostatnim a toto okno take potvrdis ... Az to budes mit bez do spravce programu a vyhledej opet madwifi a posli mi screen co ti to naslo ...
Ok, tady je screen... uz to naslo to co potrebujem :) co z toho stahnout?
http://www.imagehosting.com/show.php/1757955_snmek2.png.html
Jak tak koukam,tak musite nejdrive zaktualizovat kernel, jelikoz balicek madwifi-kmp-***** je ve verzi 2.6.22.16 a vy mate verzi jadra 2.6.22.5, takze nejdrive zaktualizujte jadro na prislusnou verzi a pak muzete teprve instalovat zbytek k madwifi ...
kernel? dobrá udělám ale mohu se zeptat jak? Musím kompilovat nebo tak něco?
ne vubec, jen potrebujete mit prislusnou verzi jadra a ta jak jsem koukal v repozitari suse je!...takze :pokud jste porad ve spravci softwaru,tak dejte vyhledat balicek kernel-default a poslete mi screen ...Napisu vam jak dal ...
Zalozim nove vlakno,toto je uz neprehledne : http://www.suseportal.cz/forum/suse-10-3-wifi-atheros-ar5005g-pokracovani
Dobra, ja se hned dam do kernelu, jen co najdu nahradni baterii do notebooku :)
uvidíte až tehdy, když ho bude mít YAST odkud brát. Obtěžujete se alespoň číst to, co jsem napsal? Co to je Smart.....hledal jste alespoň trochu, než jste se zeptal? Nebo po milióntédruhé očekáváte, že Vám až pod nos naservírujeme to, co tu a jinde miliónkrátjednou různí lidé popisovali?
Linux není Windows. Kolik manuálů a návodů (z těch tun dostupných) jste přečetl, než jste se do Linuxu pustil? Co třeba tohle?
Áno, kompilácia prebehla bez chyby. Buď sa pripojíš manuálne, (ja to robím veľmi často) ale tebe by som odporúčal nejaké to udělátko. Napr. "wicd", pohľadaj na webe.
Děkuji zkusím

Poslední komentáře
7 hodin 55 min zpět
1 den 8 hodin zpět
1 den 8 hodin zpět
2 dny 17 hodin zpět
5 dnů 4 hodiny zpět
1 týden 1 den zpět
1 týden 1 den zpět
2 týdny 2 dny zpět
2 týdny 2 dny zpět
2 týdny 2 dny zpět