1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Orlik
Offline
Naposledy viděn: 10 let 4 dny zpět
Připojen: 08.08.2012 - 14:26
Spojeni 2 PC kabely pres wifi router

Potrebuji spojit 2 PC s nainstalovanymi OpenSuse a Kubuntu pres wifirouter, ktere jsou napojeny kabelem.
Oba dva pocitace se pri instalaci automaticky napoji na internet. Takze internet jde. Chci vyuzit, ze jsou napojeny kabelem, ale ve dvou patrech k jejich propojeni.
Zkousel jsem to sambou, ale nejak mi chybi pripojeni k otevreni heslo. Nejakym zpusobem se mi podarilo pocitace spojit, ale nevim, zdali nemuze nekdo zvenku nahlizet do mych PC(ne oknem, i kdyz bydlim v prizemi). Chtel bych vyuzit nejaky ftp (filezila, MC, gftp ...), kde by jsem chtel, pokud na to budu stacit, nastavil pripojeni 2.pc a pak jen otevrel. Chtel bych podobny pristup i na 2. PC, aby mohl nahlizet do 1.PC.
Uz se mi z tech ssh, nfs, smb atd mota hlava a stojim v jednom miste. Chtel bych vsechna pokusna nastaveni smazat, protoze kdyz otevru okolni site, na jednom skocim do vlastniho, na druhem do druheho, ale nemuzu zapisovat atd.

Pokud neni dotaz zmatecny, budu rad za kazdou radu. Jinak neznam v okoli zadneho, kdo by trochu do siti delal a poradil mi(nebo nastavil spojeni). Jen na okraj, pri pretahovani 2.5G souboru z 1 do 2 PC pres sambu, byla rychlost kopirovani 6 az MB / s. Je to male nebo standard na spojeni 2 PC kabelem?

Dik.

Distribuce: 
Obrázek uživatele Michal Nidl
Offline
Naposledy viděn: 11 let 4 měsíce zpět
Připojen: 26.11.2011 - 07:51
Propojení PC

Ahoj,

něco podobného jsem také nedávno řešil, tak Ti zkusím poradit. Je nejprve nutné přes YASt nastavit firewall tak, aby Ti nedělal problémy v intranetu. Nastavení je jednoduché a zvládne ho opravdu každý ;)

Potom je dobré zjistit IP adresy obou počítačů. Pak přes nějaký souborový manager a sambu se připoj k druhému počítači. Když se všechno povede a zobrazí se Ti ikonka s hledaným počítačem tak je dobré ten počítač přidat do umístění, tzn. nastavit ho jako úložiště. Dělá se to přes pravé tlačítko.

Tento postup stačí opakovat i z druhého počítače.

Nemusíš se bát, že by Ti někdo z venčí viděl do PC. Jesti máš kvalitní zabezpečení routeru, silné heslo a firewall nastavený na extranet, tak be se to stát nemělo;)

Klidně se dále ptej.

Michal