2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Síťová tiskárna

Zdravím,
už si opravdu nevím rady s nastavením sítové tiskárny. Věc se má tak. Jsou 3 PC(Win XP) + 1 notebook(SUSE 10.2). Na NT(Suse) funguje sdílení disků s ostatními PC(XP). Normálně se z NT dostanu do každého PC. Na 1 PC je připojena tiskárna HP1020 přes USB. Snažím se tedy nasdílet tuto tiskárnu na můj notebook. Jdu tedy do Yastu - hardware-tiskárna-přidat-sítové tiskárny-tisk přes SMB sítový server(snad to je do ted OK)..Jenže pak si lámu hlavu co dál. Sít se jmenuje "mnt" PC kde je tiskárna se jmenuje "Michal" a tiskárna se na ostatních PC s XP detekuje jako "HPLaserJ" Prosil bych o postup jak to celé nastavit.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Zkuste tiskárnu

přidat přes KDE, pokud ho máte (Ovládací centrum KDE - Periférie - Tiskárny - Administrátorský režim), je tam na to průvodce. Na obou stranách musí být příslušně nastavený firewall. Další možností je převzít parametry nastavení z Ubuntu.

Postupů, jak tiskárnu zprovoznit, je víc, ale je to na dlouho. Kromě toho se mi ale nezdá, že byste vyčerpal všechny možnosti samostudia např. na webu (lépe řečeno jste to asi ani nezkusil).

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Takže pane strnousi,

uvědomte si, že vždy, všude a komukoliv říkám a budu říkat přesně to, co si myslím a co chci. Pokud mám např. pocit, že někdo něco neumí nebo neudělal, řeknu mu to. Stejně tak řeknu cokoliv jiného a je mi úplně jedno, jestli z toho dotyčný chudáček dostane kopřivku nebo něco podobného. Život je drsná realita a já ji pro nikoho, kdo to objektivně nepotřebuje (starý, postižený, nemocný...) nehodlám nijak změkčovat.

Dlouho jsem na podobné politicko-korektní chlácholivé (ještě se to dá nazvat jinak, ale zůstanu zatím slušný...) příspěvky nereagoval, ale myslím, že je vhodné, abych to řekl na rovinu.

Pokud se to někomu nelíbí, ať to nečte. Toť vše.

JirkaZ

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Nemáte u tohoto počítače

Nemáte u tohoto počítače nastaveno omezení přístupu ze sítě, např. pro konkrétního uživatele + heslo?

honzaS

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Přesně toto

se mi taky dělo a mám pocit, že to bylo chybějícím řetězcem se jménem Windows uživatele v cupsd.conf. Ještě se kouknu a pokud to zjistím, napíšu.

Oprava: nejde o cupsd.conf, ale o printers.conf. Příklad jeho obsahu:

# Printer configuration file for CUPS v1.2.7
# Written by cupsd on 2007-04-26 14:02

Info
Location intel
DeviceURI smb://user@intel/lj6l
State Idle
StateTime 1177588864
Accepting Yes
Shared Yes
JobSheets none none
QuotaPeriod 0
PageLimit 0
KLimit 0
OpPolicy default
ErrorPolicy stop-printer

Vysvětlivky: podstatný je řádek

DeviceURI smb://user@intel/lj6l

který se do tohoto souboru zapíše při konfiguraci tisku (a tam je prakticky ve stejném tvaru). "user" je uživatelské jméno ve Windows, "intel" je jméno PC s Windows a připojenou tiskárnou, "lj6l" je název tiskárny ve Windows. Do Windows se dá přistupovat bez hesla (neřešte, bezpečnost je zajištěna jinak ;-) )

Čili máte návod, jak s respektováním Vašich údajů tu tiskárnu nastavit (a ev. se v soboru /etc/cups/printers.conf přesvědčit, jak je aktálně nastavená).

JirkaZ