2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele jakub samsa
Offline
Naposledy viděn: 17 let 1 měsíc zpět
Připojen: 20.04.2005 - 21:37
SATA

neví někdo jak vyřešit problém s nainstalováním SuSE 9.3 na SATA HDD kde mám vytvořený 3 logické oddíly v NTSF ? instalátor mi píše že se musí přeformátovat :-( (prý je to až od verze jádra 2.6.x ), nebo jak má být správně nastavený BIOS (trvalo mi dlouho než jsem byl vůbec schopen spustin instalaci, vždy se to zaseklo při "searching for info file......" na řádku "insmod /modules/ tady byl napsaný ovládač HDD" aspon teda myslím, vždy se to hlásilo jako že instalace byla zastavena z důvodu přerušení HDD -IRQ )jestli má nekdo podobný problém tak djte prosím vedet :-)

Obrázek uživatele beitlj
Offline
Naposledy viděn: 11 let 2 týdny zpět
Připojen: 18.04.2005 - 15:50
SATA

Ja mam SATA disk Maxtor ( modul via vt6420 ), je sic pravda, ze nemam logické NTFS partition ale instalace 9.3 probehla naprosto bezproblemu ....

Zkuste :

a) Pri graf. bootu vybrat " Instalaci bez podpory ACPI" nebo tak nejak, je to druha volba, tusim.

b) pri graf. bootu zadat parametry bootovani rucne ( pouzivam to pri instalaci jinych distribuci, nezarucuji fcnost u SuSE, nezkousel jsem ) prikazem :

"linux noacpi nolacpi" popr. "linux26 noacpi nolacpi" - zadavejte bez uvozovek

Obrázek uživatele jakub samsa
Offline
Naposledy viděn: 17 let 1 měsíc zpět
Připojen: 20.04.2005 - 21:37
no stále stejný problém

no stále stejný problém :-( asi budu muset využít jeho instalační podporu k vyřešení problému. Nebo si zalohovat 160GB dat a pak přistoupit k instalaci :-) tak nebo tak už se na něj těším :-) zatím mám jen stařičkou verzi 8.0 :-) ale i ta je po aktualizacích stále života schopna :-)

Obrázek uživatele jakub samsa
Offline
Naposledy viděn: 17 let 1 měsíc zpět
Připojen: 20.04.2005 - 21:37
JEDE :-)

tak už jsem to vyřešil, nakonec jsem zalohoval data a přeformátoval a jede vše jak má :-) jde vidět že ve verzi 9.3 je mnoho zlepšení oproti předchozím verzím. Sice ještě musím nastavit trochu málo věcí ručně ale to by snad nemel být problém :-)

Obrázek uživatele beitlj
Offline
Naposledy viděn: 11 let 2 týdny zpět
Připojen: 18.04.2005 - 15:50
Re:

JJJ, preformatovat .... Taky jsem na jedne partition ( FAT 32 ) nemohl nastavit prava k zapisu atp. Pomohla zaloha a pak format cele partition. A hle, pak vse co jsem mel nastavene rucne jelo tak jak ma ....;-)

Jinak FAT32 jsem "nucen" pouzivat protoze zapis na NTFS ( z linuxu nebo OS/2 Warpu ) neni doladen tak aby to slo v pohode.

HonzaB.

Obrázek uživatele beitlj
Offline
Naposledy viděn: 11 let 2 týdny zpět
Připojen: 18.04.2005 - 15:50
sata

Moc se omlouvam .... :-( nejak jsem ty prikazy pomotal .... resp. instalil jsem znamemu jine distro na notebook a mel jsem hlavu plnou jinych myslenek a hlavne jinych prikazu ....

Zkuste zadat tohle : linux noapic nolapic

Obrázek uživatele bizon
Offline
Naposledy viděn: 18 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 12:10
sata

Asi to nebude problém železa. Myslim že (ověřte si to v dokumentaci) nemůžete instalovat linux přímo do NTFS formátovaného oddílu protože podpora zápisu ještě není úplně dokonalá. Pokud vím tak je istalace možná do FAT oddílu. Pokud máte 160 GB prostoru tak je myslím lepší zmensit jeden z NTFS odílů, zmensit rozšířený oddíl, a na prázdné místo instalovat linux. Suse 9.3 mi automaticky na prázdném prostoru vytvořila primární swap i kořenový oddíl jako sda3 a sda4. Asi by bylo možné prostě jeden NTFS oddíl smazat a linux instalovat do prázdného místa na extended ale to jsem nezkoušel. Pokud potřebujete předávat data mezi systémy tak to bude zase problém kvůli omezené podpoře zápisu na NTFS ale dá se použít total commander s příslušnýmy pluginy nebo na disku vytvořit kus FAT oddílu na který je zápis z linuxu bezproblémový (kromě souborů přes 2GB). Oddíly se dají bez ztráty dat zmenšit pomocí partition magic nebo použít nástroj připravený na istalačce suse9.3 ke kerému se proklikáte při instalaci (nezkoušel jsem).

Obrázek uživatele Vladimír Fárek
Offline
Naposledy viděn: 14 let 4 měsíce zpět
Připojen: 25.04.2005 - 15:38
k NTFS

Nezapoměňte, že na jednom fyz. disku můžete mít max. 4 primární oddíly, s tím, že / musí být primár. Nezkoušíte tam udělat / a swap s tím, že oboje chcete jako prim. oddíl? Já bych možná doporučoval při Vašem počtu NTFS oddílu jeden z nich zrušit, a pokud Vám zbyte místo, dát tam FAT oddíl, ne primární, který je vhodný pro výměnu dat mezi Linuxem a Wokny. Můžete tam mít třeba adresář pošty a používat tak svojí poštu bez ohledu na to, v kterém OS jste.