2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele wdolek
Offline
Naposledy viděn: 15 let 2 měsíce zpět
Připojen: 04.09.2007 - 18:07
rpm maglajz (?), delam neco spatne?

zdravim, ackoliv jsem linuxovym novackem, precejn sem si vsiml takoveho drobneho nedostatku rpm balicku - respektive openSUSE repozitaru --- je v tom sileny zmatek a nebo si smart / yast delaji co chteji.
velmi me znechutila situace, kdy sem pri odebrani totem video prehravace ztratil i nejaky editor. avsak tyto dve aplikace spolu nemaji vubec nic spolecneho, ani jeden balicek ale i presto jsou na sebe v repozitari z nejakeho duvodu navazane. to same treba odinstalovani realplayeru mi odinstaluje zase kupu veci ktere potrebuji, a kdyz je chci dat zpet, realplayer se do suse nainstaluje znovu. z tohoto duvodu jsem si sel zase zkusit ubuntu (u kterych sem pri prechodu z win na linux zacal) ale :P neni to tak user friendly jako suse.. a ted vazne nevim - mam se vykaslat na skolu a praci a jit studovat dnem i noci monstrozni knihu o linuxu :D a nainstalovat si pak debian ? :) a nebo na tom nekdo pracuje?

a kdyz uz jsem u toho fora - parkrat se mi podarilo zrusit (zrusit z pohledu zacatecnika, pokrocilej linuxar by se s tim jiste vyporadal) instalaci opensuse jen tim, ze jsem stahl aktualizace (!).. nevim proc - je to snad hw konfiguraci meho notebooku? (hp nx7400, core solo ..)

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Asi máte ve všem

trochu hokej... Já se rozhodně za pokročilého linuxáka nepovažuju, přesto s Linuxem (speciálně se SUSE) nemám nejmenší problémy a právě rpm repozitáře jsou u této distribuce úžasná záležitost... Věci, o kterých píšete, vůbec neznám - nevím, jak jste se k takovým problémům vůbec dopracoval. Pokud správně pochopíte práci se Smartem či YaSTem, budete tedy vědět, co děláte a co chcete udělat a budete zároveň mít korektně nastavené repozitáře (zdroje, kanály...), tak to vůbec nemůže nastat. Smazání instalace vinou upgrade/update....no to snad už vůbec nejde. Je pravda, že notebooky bývají chuťovky, ale nejspíš zase ne v popisovaném slova smyslu...

Doporučuji prostudovat manuály, zdejší příspěvky (je jich mraky) a uvidíte, že bude vše perfektně fungovat. Systém lze jednoduše a rychle nastavit tak, že jakákoliv změna softwaru je záležitost na pár kliknutí a chvilku čekání (na rychlé lince). Nikde se nic neruší, škodlivě nepřeinstalovává, neboří, nepadá...prostě pohoda. Jen si nesmíte myslet, že když Vás z ničeho nic posadí za knipl Boeingu, tak že poletíte a ještě ke všemu dobře...

Hlavně pracujte sám na sobě.

JirkaZ

Obrázek uživatele ra100
Offline
Naposledy viděn: 14 let 5 dnů zpět
Připojen: 05.06.2006 - 16:04
ano, trosku horsie su

ano, trosku horsie su vyriesne zavislosti.Ale vyvojari slubuju, ze v 10.3(o mesiac ju tu mame) to bude omnoho lepsie.zavislosti by mali byt zredukovane a precistene.(zo skusenosti s testovanim vyvojovych verzii mozem potvrdit).aj ja mam podobne skusenosti, ked som chcel odinstalovat firefox, alebo openoffice.
s tymi aktualizaciami.to sa cudujem aj ja,ako si to dokazal:-)
jedine co viem, ze by sa mohli vyskytnut problemy, ked aktualizujes nove jadro.Nieco bolo rozoberane tu
a kompatibilitu s notebookmi si mozes pozriet tu

Obrázek uživatele wdolek
Offline
Naposledy viděn: 15 let 2 měsíce zpět
Připojen: 04.09.2007 - 18:07
update

no mozna si za update mohu sam - a to tak, ze jsem si nastavil dalsi repozitare (samostatny pro wine, samoztatny pro oo, samostatny pro firefox..) abych mel vzdy to nejvypecenejsi a nemel "stare" verze ze suse repozitare.. po update system samozrejme fungoval - jak rikam, nejaky "bug", s kterym si ja jako newbie neporadim tak sem to radeji znovu zcista instaloval - potiz byla spise nekde v nejakem nastaveni ci tak neco.. na update si jiz davam pozor. az vyjde 10.3 asi to zas hned preplacnu pres ty xubuntu - je to hezke, roztomile, .. i rychle :) ale nejak se s tim nemuzu szit jako s opensuse :)

Obrázek uživatele kriskami
Offline
Naposledy viděn: 12 let 3 týdny zpět
Připojen: 22.11.2005 - 11:21
méně je někdy více, jaxe

méně je někdy více, jaxe říká. když jsem s linuxem začínal měl jsem jakousi potřebu mít nejnovější verze programů a to byl můj problém s rozes....ním systému. pokud to není nezbytně nutné, držel bych se oficiálních zrcadel + packmana + guru, měly by na běžný chod systému bohatě stačit. to, že se do officíálních repozitářů dostanou nejnovější verze se zpožděním je daní za stabilitu

Obrázek uživatele alvyn
Offline
Naposledy viděn: 15 let 3 týdny zpět
Připojen: 11.04.2007 - 23:01
Samozrejme chybou operatora

Samozrejme chybou operatora se da vyrobit lecos. Me se napriklad povedlo zrusit si v systemu GNOME. Stacilo ho odebrat, aktualizovat par veci, ktere byly potreba pro programky, ktere neco z GNOME pouzivaji a pridat si novy repozitar s GNOME. Ted uz to prostredi do systemu bez velkych zasahu proste asi nedostanu. Ale do toho se mi nechce, protoze bych musel horko tezko vzpominat, jak nastavit par veci, co se mi povedlo na zacatku - treba FTP server, bluetooth (u toho za boha nevim, proc mi nechodi novejsi verze - vzdy po updatu KDE musim downgradnout na kbluetoothd z ofic. repo.). Radsi pockam na novou verzi suse.

Samozrejme, kdyz si clovek dava pozor, co a jak instaluje vyvaruje se problemu. Az bude 10.3 tak si tam asi necham jen ty oficialni repo a budu mit klid. Min repozitaru mi, ale prijde jako lepsi reseni.

Obrázek uživatele alvyn
Offline
Naposledy viděn: 15 let 3 týdny zpět
Připojen: 11.04.2007 - 23:01
btw: je nějaká možnost,

btw: je nějaká možnost, jak dostat systém do stavu po instalaci? respektive vyměnit všechny balíčky za ty z oficiálních repozitářů? Podotýkám u systému, který je provozovaný zhruba 5 měsíců a celkem pravidelně updatován pomocí smartu. přece jenom bych chtěl totiž to gnome rozchodit.

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Nebo by mohlo jít si v Yast

Nebo by mohlo jít si v Yast nebo Smart vytvořit repozitář odkazující na instalační dvd a ostatní smazat/deaktivovat. Tím by vám správce balíčků měl nabídnout downgrade všech balíčků, které má na dvd.

honzaS

Obrázek uživatele alvyn
Offline
Naposledy viděn: 15 let 3 týdny zpět
Připojen: 11.04.2007 - 23:01
I tak se dostanu do smyčky

I tak se dostanu do smyčky se závislostma.
Holt to nechám být a počkám měsíc na novou verzi.