2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Haluzar
Offline
Naposledy viděn: 16 let 4 týdny zpět
Připojen: 02.01.2008 - 17:50
Problem s prehravanim DVD

Zdravim.

Z linuxom este len zacinam a nedari sa mi vyriesit tento problem: po instalacii prostrednictvom 1clicku mi idu prehrat len niektore DVD, pri vacsine dostanem hlasku: pro spravovani zdroje nebyl nalezen zadny plugin (dvd:///dev/sr0) a v detajloch mi vypise: found imput plugin: DVD Navigator, imput plugin cannot open MRL, cannot find imput plugin for MRL DVD:dev///sr0.

Za pomoc vopred dakujem

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Co jste vlastně

pomocí 1-clicku instaloval, jaká DVD se snažíte přehrát, jakým přehrávačem?

Obávám se, že už se začínají objevovat temné stránky "windowsoidního" 1-clicku...

Pokud jde o originální "filmové" DVD: měl by ho zvládnout přehrávač Kaffeine, Mplayer a jeho deriváty (Kmplayer a jiné), VLC a jistě i další. Musí být navíc nainstalovaný balíček libdvdcss (pro kódovaná DVD, což je asi většinou) a dále zřejmě i kodeky w32codec-all. Vše je komfortně (klikoidně) doinstalovatelné přes Smart nebo YAST a neztrácíte přitom přehled o tom, co se v systému děje. Samozřejmě je třeba korektně nastavit repozitáře pro zvolený systém.

Vše už tu bylo popsáno, hledejte.

JirkaZ

Obrázek uživatele Ilfirin
Offline
Naposledy viděn: 13 let 2 týdny zpět
Připojen: 06.12.2006 - 17:39
w32codecs ne

w32codecs k přehrávání DVD není třeba (ono možná už vůbec nejsou třeba).

Pokud vím, tak by mělo stačit mít z Packmana libdvdnav a libdvdplay, z VLC repositáře libdvdcss. To a závislosti k tomu, mi DVD přehrává v Kaffeine bez problémů.

JirkaZ:
Temný one-click :-) . On trochu temný je, alespoň z mého pohledu, protože je zaměřený na 32bity a snaží se instalovat věci, které mému 64bitovému SUSE nejsou moc po chuti, jako je w32codecs, java-plugin-firefox apod. , takže se ohledně kodeků držím ruční práce.

Ale v čem je one-click dobrý, je instalace balíčků z neznámého repozitáře (třebas jednotlivé domovské projekty na BuildService). Zakliknu si, že jej nechci přidat, nechám nainstalovat balíčky a je to. Ručně by to bylo mnohem zdlouhavější.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Ohledně w32codecs

asi máte pravdu - já to zase tak podrobně nezkoumám, faktem ale je, že vedle originálních DVD čas od času přehrávám videa nejrůznějšího původu (záznamy streamů apod.) a tam jsou ty kodeky nezbytností. Čili jsem k přehrávačům doinstaloval, co šlo a teď skoro nevím, co to je něco nepřehrát...

K 1-clicku mám vrozený odpor - něco jako ve Windows instalátor nějakého programu, který si v systému dělá co chce. Jo, trochu přeháním, ale není nad perfektní kontrolu přes Smart... Tem mi právě umožňuje i kombinaci on-line repozitářů s místními adresáři s *.rpm, aniž bych musel řešit, kde co je. Typicky takto pracuju s nejnovějšími verzemi Skype nebo českými vývojovými verzemi OpenOffice.org (na oboje nejsou oficiální repozitáře a přesto je chci "bezbolestně" a klikoidně snadno zkoušet instalovat/odinstalovat/upgradovat/downgradovat)...

JirkaZ

Obrázek uživatele ra100
Offline
Naposledy viděn: 13 let 12 měsíců zpět
Připojen: 05.06.2006 - 16:04
staci trosku hladat

staci trosku hladat

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Ano, a pak

celé hodiny a dny řeší problémy, přičemž se to kdykoliv libovolně opakuje, protože díky 1-clicku neměl příležitost pochopit podstatu věci...

JirkaZ

Obrázek uživatele Ilfirin
Offline
Naposledy viděn: 13 let 2 týdny zpět
Připojen: 06.12.2006 - 17:39
Ne ne

Myslím, že problém, co uživateli vzniknul, nebyl zapříčíněn One-Clickem. Co se má nainstalovat v něm totiž je.

Tazatel by měl předložit více údajů. V čem chce přehrávat (hádám kaffeine)a odkud one-click nainstaloval (odkaz).

Obrázek uživatele Haluzar
Offline
Naposledy viděn: 16 let 4 týdny zpět
Připojen: 02.01.2008 - 17:50
aha skusim doplnit viac

aha skusim doplnit viac informacii: tie konkretne chybove hlasky som dostal pri pokuse prehravat filmove DVD v kaffeine, avsak nic z toho neprehram ani cez mplayer, VLC, codeine, smplayer - proste toto nemalo vplyv.
Mam notebook Toshiba sattelite P200-14H s graf. kartou ATI HD 2600, nainstalovane Opensuse10.3 konkretne 2.6.22.17-0.1-default i686 s KDE 3.5.7 "release 72.6".
1 click som instaloval konkretne z tohto linku http://www.suseportal.cz/kategorie/tipy-triky/podpora-multimedii-v-opens.... Nepacili sa mu zavislosti ak si dobre pamatam z xine-lib a libxine 1 (snad nekecam) Kazdopadne zvolil som moznost automaticky najst riesenie a system odinstaloval xine-lib a nainstaloval libxine 1 konkretne mam 1.1.10.1-0. Na nic viac uz nenadaval a vsetko zda sa korektne zbehlo. Po instalacii mi skusane multimedia ako tak prehraval Smplayer, pri pokuse prehrat vtedy akekolvek DVD v Kaffeine mi spadly X :-) Hladal som a nasiel link: http://www.suseportal.cz/kategorie/clanky-navody/instalace-opensuse-10-3... a podla 5 odstavcu som cez YAst doinstaloval vsetko co som z toho nasiel v software managemente a mi 1 click nenainstaloval. Takze konkretne libdvdcss, libdvdread, libdvdplay, libdvdnav mam nainstalovane tiez. Zmena nastala v tom ze X mi uz v kaffeine nepadaju ale ked si chcem spustit nejaky DVD film povacsine to skonci ako som uz pisal minule. Este co sa tyka driveru k tej ati instaloval som to tiez cez 1 click :-) od tialto http://www.suseportal.cz/kategorie/tipy-triky/1-click-instalace-nvidia-a... samozrejme so sax2 -r.
Ked nic, neskor som skusal laborovat a spustil instalaciu znovu tentokrat z http://opensuse-community.org/Restricted_Formats/10.3 ale bezo zmeny (doteraz neviem ci to tie veci preinstaluje, zupdatuje or sa to nainstaluje 2 krat - (aspon mi to mozno niekto objasni :-) )

Posledne co ma napadlo skusit: ako ilfrin pisal ze libdvdnav a libdvdplay ma byt instalovane z packmana mne z packmana nainstalovalo iba to read a play. Libdvdnav mi v yaste ked tuknem na versions ukazuje nie packmana, ale openSUSE 10.3 openSUSE-10.3-DVD 10.3 cd:///?devices=/dev/sr0 a main Repository (OSS) http://download.opensuse.orgúrepositories/openSUSE: 10.3/standard/. Skusil som to odinstalovat, system nadaval ze inu verziu nema v nadeji ze ked dam refresh updates z packmana ci sa nieco nezmeni, ale neponukol mi iny zdroj. No a nakoniec uz ma napada len ze ziadnu specialnu adresu na packmana som nedoplnal iba som ho zaklikol v v Yaste v Community repos.

Tak snad mi pomozete co dalej. Kedze presne neviem ktore veci su a nie su dolezite popisal som vsetko co ma napadlo tak ma prosim neukamenujte :-)

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Podle zběžné analýzy

Vašeho románu to vypadá, že nemáte v YASTu vypnutý zdroj DVD - to pak nemůžete čekat, že se Vám balíčky aktualizují na packmanovské verze (které jsou "neořezané" a nutné pro plnohodnotnou funkci multimédií)...

Zkuste si postup odvodit od toho, který používám po čerstvé instalaci SUSE já (přidávaných kanálů/repozitářů do Smartu je víc, ale pro jednoduchost nyní popisuju jen Packmana):

1) doinstaluju si Smart (pokud už v systému není) a vše další řeším přes něj - v YASTu mám jen repozitář s bezpečnostními atualizacemi (pro korektní funkci openSUSE updateru),

2) zakážu ve Smartu zdroj CD nebo DVD,

3) přidám do něj packmanovský repozitář (nechávám mu prioritu 0, stejně jako všem ostatním),

4) dám obnovení všech kanálů (ikona zcela vlevo),

5) dám update all (ikona tuším zcela vpravo) - tím se mi všechny původní ořezané Novell verze přehrávačů nahradí plnými verzemi z Packmana,

6) pokud už v systému nejsou, doporučuji přes Smart doinstalovat Mplayer a VLC - můžete si pak vybírat, který chcete a poznáte jejich výhody/nevýhody.

Všechny body lze též udělat v konzoli, u bodů 5 a 6 je to velmi snadné - jen zadáte "smart upgrade --yes --update" (samozřejmě bez těch uvozovek). Pochopitelně přitom nesmí běžet grafický Smart.

Toť vše. Jo a kdyby v systému nebyla knihovna libdvdcss, tak si ji stáhněte (tuším z videolan.org) - můžete ji pak doinstalovat ručně, nebo si ji dejte do nějakého lokálního adresáře a ten ve Smartu definujte jako další kanál - můžete pak s výhodou použít instalaci přes Smart a do adresáře "dohrávat" ev. novější verze libdvdcss, přičemž si potom ve Smartu můžete jednoduše vybírat, kterou chcete mít nainstalovanou. Nedoporučuji přidávat celý repozitář videolan do Smartu - alespoň mě pak kolidovaly verze xine nebo čeho a systém se tím rozhodil. K nápravě stačilo odstranit videolan repozitář a dát opět update all - ale než na to člověk přišel...

Celý postup vypadá složitě a zdlouhavě - ale to jen proto, že jsem to popsal "polopaticky". Ve skutečnosti je vše vyřízeno na pár kliknutí a chvíli čekání (na rychlé lince řádově v minutách). Vše potřebné okolo Smartu a jeho snadného (až triviálního) ovládání najdete na tomto fóru.

Update: teď koukám, že i libdvdcss je v repozitáři Packman - takže by neměl být žádný problém...

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Ještě pro inspiraci

přidám níže svoji konfiguraci kanálů Smartu pro 10.3 - dlouhodobě ověřeno jako bezproblémové, pro mě specifické nastavení. Lokální repozitáře lze samozřejmě odmazat (vypnout, nepoužívat...), stejně tak lze jiné potřebné doplnit. Jak takový výpis dostat snadno a rychle do Smartu popisuji zde.

[xnview-local]
type = rpm-dir
name = xnview-local
path = /home/public/instalace/xnview

[opensuse-security]
type = rpm-md
name = opensuse-security
baseurl = http://download.opensuse.org/repositories/security:/privacy/openSUSE_10.3

[skype-local]
type = rpm-dir
name = skype-local
path = /home/public/instalace/skype

[libdvdcss-local]
type = rpm-dir
name = libdvdcss-local
path = /home/public/instalace/libdvdcss

[opensuse-electronic]
type = rpm-md
name = opensuse-electronic
baseurl = http://download.opensuse.org/repositories/electronics/openSUSE_10.3

[opensuse-rbos]
type = rpm-md
name = opensuse-rbos
baseurl = http://download.opensuse.org/repositories/home:/rbos/openSUSE_10.3/

[eagle-local]
type = rpm-dir
name = eagle-local
path = /home/public/instalace/eagle

[opensuse-10.3-FTP]
type = yast2
name = openSUSE-10.3-FTP
baseurl = http://download.opensuse.org/distribution/10.3/repo/oss/

[opensuse-kde]
type = rpm-md
name = opensuse-kde
baseurl = http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/KDE3/openSUSE_10.3/

[opensuse-marek]
type = rpm-md
name = opensuse-marek
baseurl = http://download.opensuse.org/repositories/home:/m4r3k/openSUSE_10.3

[opensuse-packman]
type = rpm-md
name = opensuse-packman
baseurl = http://packman.iu-bremen.de/suse/10.3/

[opensuse-science]
type = rpm-md
name = opensuse-science
baseurl = http://download.opensuse.org/repositories/science/openSUSE_10.3/

[iscan-avasys_local]
type = rpm-dir
name = iscan-avasys_local
path = /home/public/instalace/iscan-avasys

[opensuse-education]
type = rpm-md
name = opensuse-education
baseurl = http://download.opensuse.org/repositories/Education:/desktop/openSUSE_10.3/

[opensuse-nonoss]
type = yast2
name = openSUSE-10.3-FTP-NonOSS
baseurl = http://download.opensuse.org/distribution/10.3/repo/non-oss/

[opensuse-updates]
type = rpm-md
name = openSUSE-10.3 Updates
baseurl = http://download.opensuse.org/update/10.3/

JirkaZ