1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele rara
Offline
Naposledy viděn: 15 let 2 týdny zpět
Připojen: 26.01.2008 - 08:47
problém s ATI driverem po posledním update kernelu

Notebook FS Esprimo, ATI radeon 2400 (rozlišení 1280 x 800), OpenSuSE 10.3.

nainstaloval jsem systém a pak ATI driver z balíku "ati-driver-installer-8-01-..." (staženo ze stránek ATI). Video fungovalo (sice bez 3d, ale aspoň rozlišení bylo OK).

Mám povolené automatické aktualizace a po poslední aktualizaci kernelu se nastavil VESA videodriver (rozlišení 1024x768). Tak jsem stáhl z WWW stránek ATI nejnovější balík driverů a nainstaloval (je z 18.1). Poté sice systém naběhne do rozliření 1280 x 800, video je pro první display OK (poku pracuji jenom s tím jedním dislpejem tak je vše OK), ale nedá se přepnout jiná obrazovka ani videomod: pokud nastaruji nový dislpej nebo přepnout do textové konzoly, tak systém zatuhne a na obrazovce vidím postupně se zesvětlující fleky. Vypadá to sice impozantně, ale není to přesně to co bych od počítače čekal.
Pokud nainstaluju video z repozitáře ATI v YASTu, je výsledek stejný.
V logu (messages i xorg) samozřejmě nic není.

Obrázek uživatele rara
Offline
Naposledy viděn: 15 let 2 týdny zpět
Připojen: 26.01.2008 - 08:47
modul fglrx je zaveden, load

modul fglrx je zaveden, load dri neni.
Grafika je nazažena OK a ovladač (nějak) funguje. Nefunkčnost 3D mě netrápí (hry moc nehraju, a když tak taktické).
Problém je že nemůžu přepnout na jiný displej (měl jsem třeba jako displej :1 ve fullscreenu spuštěný virtualbox s WinXP - tvářilo se to jako samostatné Windows, a to teď nejsem schopny přepnout; stejně jako textovou konzolu - CTRL+ALT+F1 ..., kterou jsem občas používal).
Když se systém vypíná, tak se textová konzola normálně přepne (a vypisuje se do ní průněh vypínání). Proto bych řeka že problém nebude (asi ?) v ovladači videa, ale spíš v komunikaci mezi jádrema ovladačem.