2 příspěvky / 0 new
Poslední
Nes
Obrázek uživatele Nes
Offline
Naposledy viděn: 16 let 2 měsíce zpět
Připojen: 07.01.2007 - 05:33
Prevod volneho mista z /home/ do /

Mam trosku problem, nedokazal jsem na zacatku instalace jinak rozdelit hdd nez 20GB pro / a 160 GB pro /home - uz se mi nekolkrat stalo, ze / hlasilo 0% volneho mista... - mam tam volne jen 7 GB - na ostatnich je nainstalovany komplet SUSE + mensi programky...

Nicmene linuxu moc nerozumim a nejlepsi reseni by pro me bylo prevod mist z /home do / - je to mozne nejak jednoduse bez ztraty dat?

(jen pro informaci - nemohlo se to stat tim, ze se permanentne prihlasuji jako root?)

Diky !!!

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Souhlas,

s kritikou, tohle chování (pracovat jako root) je převzaté z Windows (i když musím říct, že tam to taky tak dělám - jsem v tom systému ovšem mnohem víc orientovaný).

Tedy k věci:

rozdělení 20GB jako / a 160 jako /home je zcela OK, stačí vytvořit uživatele (pokud jste to už neudělal), pracovat jako on a všechna jeho nastavení + data budou v /home/uživatel. Uživatel se dá normálně přidat v YASTU - bezpečnost a uživatelé - správa uživatelů nebo tak nějak.

JirkaZ

Nes
Obrázek uživatele Nes
Offline
Naposledy viděn: 16 let 2 měsíce zpět
Připojen: 07.01.2007 - 05:33
Ano ted jiz vim na 100% ze

Ano ted jiz vim na 100% ze to je chyba toho rootovstvi :-( Nicmene, doufam ze me castecne (i kdyz jsem si mel radne vsechno nejdrive prostudovat - ale o Linuxu toho bylo toooolik) omlouva, ze jsem zacatecnik...

Ok, do rozdelovani se zatim poustet nebudu, pockam jeste chvilku a zformatuji a nakopu znova (mam server, takze jakekoliv pochybeni = neplanovane nekolik dni off coz si nechci dovolit - pak mozna az planovane - asi se ptate proc nekolik dni - je to jednoduche - Linux mam par tydnu (asi 2??) a mel jsem strasne problemy s nastavovanim IP adresy (router) + rozjeti programu potrebnych k provozu meho projektu)

K veci - kdyz se od ted budu prihlasovat jako normal uzivatel, tak se nic nestane? - myslim, jako haprovani s programama, ktere si dle meho muzou postavit hlavu a nebudou muset pod obyc uzivatelem jet... - jak to potom bude se spoustenim programu z adresare /root?

Diky !!

Nes
ICQ: 207-433-828

_______________________________________________
Linux mam teprve par dni ;-) (prostredi: Gnome)
Bohuzel ani v anglictine nejsem vubec dobry...
Nes
ICQ: 207-433-828

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
V domovských adresářích

V domovských adresářích jsou umístěny pouze konfigurační soubory, takže nainstalované programy bez problémů spustíš, ale v defaultní konfiguraci.
Abys je nemusel znova konfigurovat, stačí jednotlivé konfigurace zkopírovat z /root/ do /home/"user"/ ale pak je ještě zapotřebí změnit přístupová práva!
Nikdy jsem to sice nezkoušel, ale mělo by to fungovat.

honzaS

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Já bych ty

jednotlivé programy raději spustil jako user znova - tolik práce to zase jistě není (zvlášť ve srovnání s oním překopírováním a změnou práv) a bude zaručena funkčnost. Ony ty obsahy nemusí vůbec být identické...

JirkaZ