1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Drahomír Doležal
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.05.2008 - 10:14
přčechod z W98 na Suse

Dolbrý den, jsem prostý uživatel PC, spíše ignorant, přesto z důvodů etických bych rád měl na svém počítači operační systém jiný než Wind. 98. Je používání Suse (linux) složitější ? Na počítači dělám pouze učetnictví a nějakou zemědělskou agendu. Děkuji za radu.

Obrázek uživatele Luke7
Offline
Naposledy viděn: 13 let 4 měsíce zpět
Připojen: 27.06.2006 - 20:12
Dobrý den, složitější

Dobrý den, složitější to určitě není, jenom je to jiné (proto to někomu může připadat složitější). Jen bych chtěl podotknout, že s účetnictvím bývá na linuxu problém, takže bych pohledal na internetu jaký program používáte a jak to s ním je. A pokud máte hodně starý (podle toho že máte w98) počítač, možná bych zkusil místo openSuSE nějakou jinou distribuci.

Luke7

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Vypadá to, že máte

dobrou vůli, ale budete muset ještě něco udělat s tím ignorantstvím. Linux je samozřejmě jiný, ale ne zásadně - pokud budete k ovládání PC přistupovat na základě rozumu, tak by neměl být problém. Budete se ale muset leccos naučit, nebo si na toho někoho zaplatit.

Jiná věc je ovšem to, co od PC vyžadujete. Jak píše kolega, s účetnictvím je (může) být problém, protože existuje jen málo nativních účetních programů pro Linux, které nemusejí vždy vyhovovat. Dělá se to proto tak, že se programy určené pro DOS či Windows spouštějí v nějakém emulátoru v Linuxu (Dosemu, Wine). Emulátor je jakási pro uživatele prakticky neviditelná "mezivrstva", která umožňuje běh takových "nelinuxových" programů v Linuxu.

Ad "zemědělská agenda" - co to je? Zkuste být konkrétní, popište jak Váš software, tak i hardware (typ a složení PC a periférií, tj. např. tiskárna), pak můžeme radit...

JirkaZ