0 příspěvků / 0 new
Obrázek uživatele majakmp3
Offline
Naposledy viděn: 9 let 3 měsíce zpět
Připojen: 02.06.2011 - 10:35
openSUSE 13.2 RC1 - ochutnávka

Za dva týdny tu máme finální verzi openSUSE 13.2, a tak mi dovolte, abych se podělil s prvními dojmy z RC1.

Instalace:
-----------
CO FUNGOVALO:

1) Instalace z ISO image - (USB flashdisku) - na čisté 250GB SSDčko. Vše bez problému. Instaloval jsem prostředí KDE a vše nechal na výchozích hodnotách - jedinou změnou bylo to, že jsem odmítl předvolbu automatického přihlašování.

2) První spuštění - opět bez výhrad. Grub v grafice. Vlastní KDE poměrně rychlé a s dobrými odezvami.

3) Detekce a instalace hardware - opět velmi dobré, škoda že pro VGA GTX 560ti byl bez dotazu použit otevřený ovladač Noveau, takže byl její výkon deklasoval na úroveň integrované VGA v netboocích.

4) Předinstalované aplikace - standardní kolekce, bez problémů. Nicméně v základu chybí nástroje pro přehrávání "problématických" multimediálních souborů typu, mp3, flash, ... .

CO NEFUNGOVALO:

1) Instalace typu NetInstall - instalátor se rozběhl, nicméně chyběly soubory nezbytné k instalaci. Na příslušném serveru skutečně mimo iso obrazů nebylo nic - věřím, že to bude za dva týdny jiné.

2) Instalace Steamu na jedno kliknutí se nezdařila. Je mi jasné, že nešlo o oficiálně podporovanou aplikaci, nicméně chyba byla na straně správce softwaru. Instalace nemůže proběhnout, protože jiný proces zamyká ... .

3) Při změně tématu kurzoru se občas u šipečky objevovaly hodiny stejné, jako v prvních verzích prohlížeče Netscape - tedy něco, co ve vybraném témátku rozhodně nebylo.

4) Artwork a výchozí dekorace jsou škaredé, ale to je asi věc subjektivního vkusu.

K ČEMU MÁM VÝHRADY:

1) Nelíbí se mi filosofie správce software. Když pomineme ne příliš pěkně vyvedené grafické rozhraní (nebojím se ho nazvat ošklivým), tak je výběr jednotlivých "subkomponent" daného program přinejmenším matoucí. Zvláště, kdž si připomeneme cíle projektu openSUSE (1 - make openSUSE the easiest Linux for anyone to obtain and the most widely used Linux distribution; 2 - leverage open source collaboration to make openSUSE the world's most usable Linux distribution and desktop environment for new and experienced Linux users; 3 - dramatically simplify and open the development and packaging processes to make openSUSE the platform of choice for Linux developers and software vendors.)

Příklad, chci nainstalovat multimediální přehrávač, ale nevím jaký - co pomůže? Hodnocení, počet stažení, oblíbenost, obrázek - většina toho správce softwaru nemá.

Když už si vyberu aplikaci VLC, chci kliknout a o víc se nestarat, výběr Qt interface a GTK komponent a dalších 8 položek je pro mě matoucí.

ZÁVĚREM:
openSUSE 13.2 RC1 nevypadá vůbec špatně, takže se těším na konečnou verzi, která tu bude už za 13 dní.

Distribuce: