0 příspěvků / 0 new
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
OpenSuse 11.4 - 64bit - problém s HDD a rozlišením při bootu

Dobrý den. Z pokusných důvodů jsem vedle Win Vista 32bit a Ubuntu 11.04 64 bit nainstalovat OpenSuse 11.4 64 bit. Jako pracovní prostředí používám KDE. V počítači se nacházejí 2 SATA disky. Rozdělení je následující. sda1 = Vista -NTFS, Data- NTFS, sda2 = Ubuntu Ext4, OpenSuse Ext4, Swap - společný pro obě distribuce, Data2 - NTFS - všechno jsou to primární oddíly.
Doposud se mi podařilo rozchodit 3D u své VGA GF560 ti a poradit si s GRUBem (ten výchozí sice poznal OpenSuse a všechny NFTS disky, ale vytrvale ignoroval Ubuntu.
Rád bych požádal o radu s následujícím:

1) Připojování disků.
a) Pokud použiji ikony tento počítač, tak mi Konqueror sice UBUNTU partition zobrazí, ale nic se nestane - nevyžádá si heslo. Pokud stejný pokus opakuji v Dolphinu, jsem dotázán na root heslo a po jeho zadání se korektně zobrají obsah oddílu Ubuntu. - Od této chvíle se obsah oddílu Ubuntu zobrazuje i v Konqueroru. - přestože jsem zašktrnul volbu, aby si program pamatoval heslo, tak toto heslo se po odhlášení či restartu stejně zapomene a je nutné ho zadat znovu.

b) NTFS disky se připojují jako read only - Zkusil jsem se odhlásit, přihlásit jako root a změnit oprávnění k těmto oddílům tak, aby všechny skupiny mohly jak prohlížet obsah, tak ho také měnit. Přirozeně, že jsem nezapomněl, zaškrtnout možnost, aby se tyto vloby aplikovaly i na všechny vnořené adresáře a složky. Toto jsem potvrdil příslušným tlačítkem, disk zachroupal a nabídka zmizela, nicméně oprávnění se nezměnilo (vlastník - prohlíží a modifikuje ostatní mohou pouze prohlížet).

2) Velikost písma při bootování a v konzolích Alt+Ctrl+F1-6)
Přestože LCD hlásí rozlišení Full HD 1920x1080 - 60 Hz, tak je skutečné rozlišení patrně pouze 320x200. Velikosti písem při bootování a v konzolích jsou tudíž ohromné a kostičkované. Na stránku se vejdou max. 4 řádky. Navíc v konzoli Alt+Ctrl+F1 se v levé horní části nachází obrázek velikého kostičkovaného chameleona, který zabírá 1/3 obrazovky na výšku a 1/4 na šířku. Navíc pokud v první konzoli spustím mc, zobrazí se pouze znak pravé lomítko, v ostatních konzolích, kde se obrázek zeleného zvířátka nezobrazuje, se mc dá spustit. I přes deklarované rozlišení Full HD se na celou obrazovku vejde pouze torzo midnight commandera - 4 nabídky nahoře, 9 řádků vlastního programu a spodní nabídky 1-5 (pomoc-kopie). Navíc, na každý řádek se vejde max. 41 znaků. Mám podezření, že se písma pokazila po instalaci GRUB2 a jeho "grafické nadstavby" BURGu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak tohle se mi už podařilo vyřešit - bohužel pouze částečně:
1) V terminálu je třeba zjistit podporované VESA rozlišení
hwinfo --framebuffer
2) A následně přidat parametr pro jádro. V mém případě jsem editoval příslušnou vobu BURGu a použil rozlišení1280x1024 24bit
vga=0x031b

Díky za radu ing. Rapistovi z Ubuntu fóra

Problém spočívá v tom, že po restartu, nebo vypnutí PC, je potřeba vždy znovu nastavit příslušný parametr rozlišení v BURGu. Automaticky se totiž vždy nastaví na vga=0x346, což je u mé grafiky nepodporovaný mód. (Nejbližší údajně podporovaný 0x0346 (1600x1200 16bit - to bohužel nefunguje, nejbližší funkční nastavení je 0x031b )
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
3) VLC - problém se zvukem VLC 1.1.9 vždy do 1 min. od spuštění filmu přestane fungovat zvuk - není nic slyšet. Mohu posouvat, pauznout, ale pomůže pouze vypnutí a nové zapnutí,nebo stop a nové puštění, jenomže za chvíli je zvuk zase v tahu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sláva, nová verze VLC 1.1.10 tento problém vyřešila a zatím vše funguje OK.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Toť je zatím vše, budu rád za každý konstruktivní nápad.

Předem děkuji.