2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele cabal
Offline
Naposledy viděn: 16 let 7 měsíců zpět
Připojen: 03.09.2007 - 11:32
Offline aktualizace

Dobrý den.
Potřeboval bych poradit ohledně aktualizací - na počítači mám nainstalováno openSUSE 10.2 a tento počítač není připojen k internetu. Přístup k internetu mám ale odjinud (tam jsou pouze Windows) - takže bych chtěl stáhnout aktualizace tam a potom použít z adresáře na Linuxu.
Bohužel nevím, kde bych našel ftp server a adresářem obsahujícím aktualizace. Vím, že se tu někde rozebíral podobný problém, ale ten se týkal SUSE.
Předem děkuji za jakoukoliv pomoc.

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Obávám se, že bez

Obávám se, že bez přístupu počítače k internetu to nepůjde nijak rozumně řešit. K tomu aby jste mohl zjistit, které balíčky mají aktualizace je nejdříve zapotřebí provést aktualizaci kanálů ve správci balíčků, na jejímž základě je sestaven seznam upgradů/downgradů.

honzaS

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Už se to

tady řešilo (podobné postupy jsou i jinde).

V zásadě by bylo myslitelné si ve Windows vytvořit profil třeba pro HTTrack (kde by se vyloučily podadresáře pro jiné architektury, než má Vaše PC se SUSE), to pak stáhnout na vhodné médium (netuším velikost) a pomocí něj to přenést na PC se SUSE, kde budete mít ono médium nastavené jako zdroj aktualizací pro Smart nebo YaST. Pomocí těchto nástrojů pak systém aktualizovat.

Čas od času pak funkcí HTTracku zvanou "aktualizovat" ono médium doplnit o nějnovější aktualizace a postup zopakovat.

Nemusí to ale být funkční - až praxe ukáže, zda nebudou vyžadovány závislosti i odjinud.

Jinak si ale myslím, že pokud PC nemůže k internetu (a internet k němu), zase bych se tolik aktualizacemi nezabýval. Úplně by podle mě stačilo jednou za půl roku to PC přinést někam na rychlou linku a nechat vše updatovat... Linux nejsou Windows s jejich bezpečnostními problémy...

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
To, co píšu

výše, se primárně týká tzv. bezpečnostních aktualizací od SUSE (resp. Novellu). Pak je ještě samozřejmě možné dělat update všech instalovaných programů - na to jsou jiné repozitáře (které obsahují právě aktuální verze těchto programů).

Co se potřebnosti týče - tam je možná ještě menší a připadá v úvahu v podstatě jen ve chvíli, kdy např. nová verze nabízí lepší funkčnost nebo odstranění nějakých chyb (většinou nikoliv bezpečnostních).

Technický postup by mohl být podobný, ale závislosti se budou nepříjemně rozrůstat a objem dat bude značný...

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
No a jelikož

stejně chci už delší dobu ten postup s HTTrackem ověřit, tak jsem ho spustil a až doběhne, napíšu sem výsledek (hlavně tedy objem dat).

Moc rychle to ale nejede, 12Mbps linka o tom ani neví....bohužel. Ten server u Karnevalu je zřejmě dost zatížený, lepší zrcadlo jsem nehledal.

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Asi tudy cesta nepovede...

Proč? No, pokud zvolím updaty pro zřejmě nejrozšířenější architekturu i586 a nefiltruju to ručně dál (na čemž by se dalo jistě ušetřit, třeba OOo tam má mraky jazykových variant - ale kdo se s tím má psát...), tak musím stáhnout následující data:

http://mirror.karneval.cz/pub/suse/update/10.2/repodata/ (cca 40MB)
http://mirror.karneval.cz/pub/suse/update/10.2/rpm/i586/ (cca 3,5GB)
http://mirror.karneval.cz/pub/suse/update/10.2/rpm/noarch/ (cca 85MB)
http://mirror.karneval.cz/pub/suse/update/10.2/rpm/src/ (cca 1,29GB)
http://mirror.karneval.cz/pub/suse/update/10.2/scripts/ (cca 3,6kB)

Z toho je vidět, že už nastává problém to zapsat na klasické DVD (4,7GB). Čili technicky to lze postahovat, jak jsem psal, ale bez vytvoření a následného použití podrobnějších filtrů se to prostě nevejde na rozumně dostupné a používané médium. Jistě by to šlo rozdělit na dvě, ale to už pak postrádá jednoduchost update z vloženého média jedním kliknutím...

Ještě k té filtraci: odstranit by se toho jistě dalo víc (tedy pomocí filtrů v HTTracku to už vůbec nestahovat), ale je k tomu nutná detailní znalost nainstalovaných balíčků v aktualizovaném systému a samozřejmě i jejich závislostí. To nebude jednoduché...

Škoda, že někdo nenapsal (tedy alespoň jsem to nenašel) skript či program s GUI (tedy klikací), který by uměl toto:

1) analyzoval by instalované balíčky v systému a výsledek by zapsal do souboru

2) tento soubor by se přenesl na jiné PC, kde by se pomocí další části téhož programu z internetu postahovaly pouze aktualizace balíčků popsaných v souboru a uložily by se do nějakého adresáře

3) onen adresář by se přenesl k aktualizovanému PC, kde by byl nastaven jako zdroj update

Odhaduju, že pro schopného programátora by se nemuselo jednat o kdovíjak složitou záležitost...

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Teď zase koukám,

že těch dat je ještě mnohem víc, než co píšu nahoře - velikost adresářů jsem měřil ve FTP klientovi a díky "zvláštní" struktuře dat na tom serveru asi ukazoval blbosti... Takže opravené údaje u dvou největších adresářů:

http://mirror.karneval.cz/pub/suse/update/10.2/rpm/i586/ (cca 4,3GB)
http://mirror.karneval.cz/pub/suse/update/10.2/rpm/src/ (cca 14,3GB!!!)

To už je úplně mimo... Lze namítnout, že většinou nebudou právě zdrojové soubory potřeba...ale to není jasné na 100% a vždy.

Takže tak.

JirkaZ

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Možná to přece jen

jde, myslím ten postup, který popisuji pod "Škoda, že někdo..." - je ale nutné použít balíčkovací systém Apt a zřejmě tedy nejdou použít běžné repozitáře s *.rpm (Apt nemám a tedy nevím, jestli je umí používat - pokud ano, byla by asi šance).

Hledejte "apt-zip", "apt-offline" a podobné výrazy, je kolem toho dost informací a rozborů.

JirkaZ