2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Neustálé problémy s 10.1

Dobrý den.
Jsem uživatelem SUSE od verze 6.4 jako běžný uživatel a rád bych se podělil o své skušenosti se SUSE 10.1RC.
Tuto verzi jsem si stáhl z webu v dobré víře, že ji otestuji a následně zakoupím. K upgrade systému jsem byl donucen, neboť můj starý HW zkolaboval(konkrétně MB). Do té doby jsem používal SUSE 9.2, kterou doteď považuji jako nejzdařilejší linuxovou distribuci. Důvody proč jsem vezi 10.1 nezakoupil rád popíšu.
1) Z pro mne nepochopitelných důvodů zmizel ze saxu tradiční multihead - 2 nezávislé desktopy což jsem vyřešil ruční konfigurací.
2) Z aplikace Firefox se mi nepodařilo vytisknout ani 1 PDF soubor, dokonce to nehodilo ani chybu.
3)Zmd nefunguje tak jak má. A dokonce i You přestalo 100% fungovat, teď mám na mysli neoficiální zdroje. Po malém upgradu se to sice trochu zlepšilo, nicméně stále to hlásí nesplněné závislosti. Tvrzení, že se tato situace zlepší s novou verzí SUSE mne ani trochu neuspokojuje.
4)Instalace a následná automatická konfigurace sytému se proklatě prodloužila (už si při této akci vařím kafe do půllitru).
5)Při ruční instalaci JAVY 1.5 jí vzal na vědomí pouze Konqueror. Firefox i Opera se i nadále statečně tváří, že tam vůbec není.
6) Celý systém KDE se zpomalil a to podstatným způsobem.
7)U kopírování souborů na oddíl s FAT32 systém vůbec nebere na vědomí zapnuté UDMA a statečně přenáší moji zálohu 10GB dat už asi hodinu závratnou rychlostí 2,5MB/s což je také úžasné.
8)Je úžasné, že firma Novell doslova cpe do svého produktu věci, které sami o sobě fungují zpoloviny a navíc ještě kolabují s věcmi které ještě ve verzi 9.2 šlapali v pohodě.

Určitě se mnu většina uživatelů nebude souhlasit, ale dle mého použitelnost vcelku mocného nástroje YASTU se ve verzi 10.1 dramaticky snížila. Téměř to budí dojem, jakoby nový majitel provedl mezi programátory SUSE vcelku slušnou čistku.
Na linux jsem kdysi přešel z toho důvodu, že celkuvě nekolaboval. SUSE 10.1 také nekolabuje, bohužel po čase se jeho činnost dramaticky zpomalí, takže se stejně musí resetovat.
Od verze 6.4 jsem tento systém vždy oficiáně zakoupil, ale za toto opravdu nehodlám utrácet své peníze.
Je s podivem jak někdo dokáže zabít distribuci, která byla na nejlepší cestě převálcovat Wokna na celé čáře. Myslím, že je na čese se poohlédnout po jiném distru.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Pokud se Vám nelíbí SaX,

Pokud se Vám nelíbí SaX, jeho chování a směr vývoje, doporučuji navštívit Bugzillu a napsat report.

S tiskem PDF z Firefoxu těžko radit, když jste nám vlastně jenom napsal, že to nefunguje :-(. Když se v samostatném vlákně rozepíšete trošku víc (o tiskárně, nastavení a co je nastavené v dialogu tisku Firefoxu), určitě se tu najde někdo, kdo poradí.

Problémy se správou balíčků u mě vyřešilo YOU, které stále funguje. Funguje mi i instalace z dalších zdrojů. ZMD nepoužíván, bez zen-updateru se docela dobře obejdu.
Pokud máte problémy s instalací balíčků, podívejte se po spuštění YaSTu a pokusu o instalaci balíčku z neoficiálního udroje do /var/log/YaST2/y2log a napište nám, co to vypsalo.

KDE není od instalace na mém počítači pomalejší a to mu dělám opravdu ošklivé věci, takže moc neporadím :-(. Osobně bych začala průzkumem procesů a jejich nároků a pak sítí (KDE jsou na ní citlivá).

U kopírování na FAT těžko radit, když nevíme nic o vašem nastavení připojení disku, základní desce ani disku.

Obrázek uživatele micska
Offline
Naposledy viděn: 16 let 5 měsíců zpět
Připojen: 14.08.2006 - 12:45
Zajimave

Zajimave je, že ač SUSE 10.1 už je tu minimálně několik měsíců (nechci napsat rovnou půl roku, protože si nejsem z hlavy jist), takže problémy této distribuce se už nesčetněkrát řešily, ale navíc instalovat RC1 v okamžiku, kdy jsou RM verze po přidání oprav, je zvláštní. Není to náhodou naschvál, aby tady bylo možné takhle blít?

Obrázek uživatele jiri.vetvicka
Offline
Naposledy viděn: 5 let 11 měsíců zpět
Připojen: 21.03.2005 - 15:38
Re: divne

Ja jsem asi divnej protoze me SUSE LINUX 10.1 bezel zatim nejlepe ze vsech distribuci, ktere jsem mel moznost zkusit (ubuntu, mandrake, red hat). Je pravda, ze prvni co jsem po dvou dnech udelal bylo odstraneni zmd a beaglu. KDE nabihalo tak rychle, ze i kolega debianista byl prekvapen (a to nema SUSE rad ;) a to nemluvim ani o uspavani a wifi, ktere bylo vzdycky problem:) Jinak nekdo tu zase predhazuje konspiracku o zpozdeni openSUSE 10.2 Beta 2 ano u road mapu je napsano ze mela vyjit vcera, ale vetsinou se stava, ze oznameni do mailing listu s odkazy na stahovani prijde az druhy/treti den, to je naprosto normalni ;)

Close the world, open the next.

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
Beta2 vyšla o fousek

Beta2 vyšla o fousek později než se plánovalo a současně se objevily problémy se synchronizací s mirrory. Než se dokončí synchronizace, nebudou adresáře přístupné (i když už existují). Dokončit by se to mělo za hodinu až dvě (když všechno půjde dál bez problémů).