2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele wdolek
Offline
Naposledy viděn: 15 let 2 měsíce zpět
Připojen: 04.09.2007 - 18:07
nekolik dotazu k os10.3

prosim o shovivavost ;) .. (prosim, neodpovidejte mi "rtfm")
nainstaloval sem si opensuse 10.3 s gnome

1) vim, ze o tom linux asi neni, ale precejen - ta nova graficka podoba se mi prilis nezda, 10.2 - modrej boot byl vypecenejsi. mno nejak nemuzu najit, odkud se vubec tato grafika bere - v /boot se nemuzu dovtipit toho, co za grafikou stoji

2) format casu na liste - uz sem zkousel anglickou i ceskou lokalizaci, v domeni ze se format casu zmeni ale nezmenil - konkretne me docela zere zobrazovani jmena dne.. takova informace me namoute nezajima, jenze se nedokazu doklikat do nejakeho nastaveni. jedine co se mi povedlo zatim nastavit je jen samotny cas :D ale jeho format jiz ne

3) mam potize s nastavenim graficke karty - nejak se mi podarilo doklikat ke stazeni nvidia ovladacu.. ale napriklad rozliseni obrazovky se asi nejak nahodne meni (?) - nastavim si 1600x1200 a pri dalsim startu uz mam zas jen 1024x768, tak jsem z toho docela jelen.
pri zapnutych desktop effects se mi nedari vubec nastavit efekty ktere chci nebo nechci - jakmile kliknu v gui pro konfiguraci na jakejkoliv checkbox, cela obrazovka zbela a me nezbyva nic jineho nez do konzole a restart (protoze tohle vazne pri svych zacatcich sprvit nedokazu)
dale me trapi nastaveni posunu obrazu - kdyz v gui "screen resolution" nastavim nejake rozlisko, zepta se me system jestli si to otestovat, ulozit .. dam otestovat, obraz se prepne do nejakych xek kde mohu s obrazem hybat - ale at klikam jak klikam, obraz se nemeni - to ze se obraz posunul zjistim vtipne az po dalsim rebootu kdy mam najednou obraz uplne jinde - protoze sem predtim zurive klikal na tlacitka a zdanlive se nic nedelo.
a docela me mrzi ze nemohu pouzivat desktop effects - strasne sem chtel machrovat na vistaky ;D

4) zase mam takovy pocit, ze provazanost balicku je extremni. pri instalaci gnome se mi nastelovalo do pocitace miliarda balicku, tak se je pomoci smartu snazim odebrat, ale dost casto se mi stava ze to najednou chce vzit celej kernel s sebou. cili mam na vyber - bud mit v pocitaci 1000 aplikaci, ktery nevyuziju a nebo si odinstaluju jadro linuxu a budu mit "linux" cistej.
(napr: naivne sem si myslel, ze si zapnu xfce - ale nejsem zatim moc kamarad konfiguraku a zadne klikatka na to nejsou - tak sem chtel instalovane xfce odebrat.. a to sem narazil, kdyz s xfce lib mi smart nabidl odinstalovat vetsinu vseho..)

5) lokalizace - nejak jsem nepochopil usporadani nastaveni lokalizace v novem opensuse. nejak se mi micha nastaveni klavesnice a lokalizace (zda se). klavenice stale zustava US, system je lokalizovan na cestinu. chci pouzivat CS_Qwerty ale nejak ne a ne docilit toho, aby si to system pamatoval.

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
1) viz.

1) viz. http://www.kde-look.org/index.php?xcontentmode=61

2) kliknout pravým tlačítkem na hodiny a zvolit volbu "Nastavit hodiny"

3) používám KDE, takže s gnome vám nepomůžu, ale co se týče instalace driverů pro grafické karty, tak je toho zde na fóru už obrovské množství a není to nic nepřekonatelného, tedy aspoň většinou :-)
jinak třeba zde: http://en.opensuse.org/HCL/All_Video_Cards

4) vzájemné (někdy i zbytečné) provázanosti mezi balíčky jsou trochu problémem a řešení jsou vždy individuální. Moje rada je, že buď si dáte práci a pokusíte se jednotlivé balíčky postupně odinstalovávat nebo toto vezmete jako určité minus a dál to řešit nebudete :-)

5) opět se to týká gnome

honzaS

Obrázek uživatele wdolek
Offline
Naposledy viděn: 15 let 2 měsíce zpět
Připojen: 04.09.2007 - 18:07
provazanost balicku..

mno ale cim je dano provazani balicku? kde se urcuje, ze dany balicek se vaze na jiny?.. jestli to dela package manager - zkusil sem yast i smart ale oba to same.. jak tedy muzu odinstalovat balicek ze systemu, kdyz informace o provazanosti je bud primo v nem nebo v nejake databazi balicku.. nebo.. :( co ja vim jak to funguje :P tohle je pro me dost magie

Obrázek uživatele ra100
Offline
Naposledy viděn: 13 let 12 měsíců zpět
Připojen: 05.06.2006 - 16:04
"jak tedy muzu odinstalovat

"jak tedy muzu odinstalovat balicek ze systemu, kdyz informace o provazanosti je bud primo v nem nebo v nejake databazi balicku"
vybrat ignorovat.
a ktomu tretiemu bodu
http://www.suse.de/~sndirsch/nvidia-installer-HOWTO.html
alebo
http://suseportal.cz/wiki/index.php/Instalace_ovladače_společnosti_nVidia
je to sice k 10.2, ale funguje aj pre 10.3

Obrázek uživatele honzaS
Offline
Naposledy viděn: 15 let 9 měsíců zpět
Připojen: 09.01.2007 - 15:20
Ignorovat vzájemné

Ignorovat vzájemné závislosti mezi balíčky bych moc nedoporučoval, může se vám pak totiž stát, že něco přestane fungovat s hlášením, že je vyžadován ten a ten soubor/balíček.

honzaS

Obrázek uživatele ra100
Offline
Naposledy viděn: 13 let 12 měsíců zpět
Připojen: 05.06.2006 - 16:04
V pripade instalacie to mate

V pripade instalacie to mate pravdu, ale ked chce nieco odstranit, tak to by nemalo vadit.

Obrázek uživatele wdolek
Offline
Naposledy viděn: 15 let 2 měsíce zpět
Připojen: 04.09.2007 - 18:07
ale jaktoze kdyz vemu ubuntu

ale jaktoze kdyz vemu ubuntu a zkousim pridat / odebrat stejny balicek (deb), zadna takova provazanost neni? napriklad realplayer se mi v opensuse porad na neco vaze - v ubuntu ne.. to same "totem" prehravac se mi zahadne vaze na nejaky textovy editor - v ubuntu ne.. dnes sem se snazil zas odinstalovat z opensuse milion aplikaci, ktery nepotrebuju a misto toho sem resil pul hodiny zavislosti.. a resil sem to tak dlouho az sem se nastval a odmackl cancel a vykaslal se uplne na to.. nanestesti stav, kdy mam v systemu 1000 programu ktery nechci me fakt zere.. uz vidim, jak by "free" lidi prskali, kdyby mrkvosoft do woken nacpal 1000 ruznych aplikaci..
a jak to tak pozoruju, provazanost je ale opravdu hodne zvlastni - proc se jadro linuxu nebo gnome vazi na nejaky aplikace, ktery se samotnym linuxem nemaji nic spolecneho? dost pochybuju, ze gnome nebo vubec linux se vyviji zpusobem: "tak navazeme tuhle komponentu na program tamhle od pepy" a uzivatel si pak bude muset stahnout i pepuv balicek.. :P to se mi proste fakt nezda :)

Obrázek uživatele wdolek
Offline
Naposledy viděn: 15 let 2 měsíce zpět
Připojen: 04.09.2007 - 18:07
a jeste pridavam par otazek

a jeste pridavam par otazek (a postrehu)
6) proc mam 3 gui klikatka na zmenu rozliseni?? - gmome screen resolution, pak nejake xgl nastaveni a nakonec "nvidia server" nastaveni - v kazdem z oken muzu mit jine nastaveni - a opravdu nechapu ktere nastaveni je tedy to prave

7) sice uz jsem to spravil - ale jen me zajima proc. pomoci spravce oddilu sem si namountoval dalsi disk aby se pripojival do /windows/D - mno ale gui programek mi prepsal hda na hdc - coz zapricinilo nefunkcnost bootu :P