2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Linux a adresarova struktura - nebo-li, kam s vlastnimi daty

Ahoj, zacinam a jesm trosku dezorientovany z filozofie struktury adresaru.

Na webu jsem si nasel, co znamenaji, a co obsahuji, adresare vytvorene po instalaci, ale priznam se, ze ted nevim, jak si udelat svoji vlastni adresarovou strukturu (rozumej kde). Co je vyhodne?

Jednoduse receno, ve win jsem mel na C:\ system, programy, na D,E,F atd ruzna data. Ale tady se, pokud tomu dobre rozumim, na disky nehraje, takze nevim uplne, co s tim.

Diky.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Ano, v /home/user/

jsou skutečně osobní nastavení zdánlivě "bez ladu a skladu", ale prakticky všechny adresáře s nastavením a osobními daty začínají tečkou a jsou tedy skryté. V snad každém souborovém manažeru jde zapnout/vypnout zobrazování skrytých adresářů, kdy vypnutím se celá struktura /home/user/ značně zpřehlední.

Vedle toho si lze v /home/user/ vytvořit téměř jakoukoliv vlastní strukturu adresářů a podadresářů a pracovat pouze s ní (co se dat týče). Navíc lze třeba v / (tedy v kořenovém adresáři) vytvořit (jako root) opět nějakou vlastní strukturu s příslušnými právy pro jednotlivé usery, ale je to nestandardní řešení <-> např. při přenosu dat jinam/do nové instalace apod. pak nestačí zkopírovat /home/. Doporučuji vše mít tradičně v /home/.

JirkaZ

Obrázek uživatele Kamil Sasýn
Offline
Naposledy viděn: 13 let 2 měsíce zpět
Připojen: 08.06.2006 - 15:47
Adresářová struktura & více pevných disků

Nemám s tím zkušenost, ale předpokládám, že když má člověk druhý pevný disk, tak pak je vhodné si "připojit/přimountovat" tento další disk, respektive adresáře na tomto disku vytvořené, do svého adresáře /home/uživatel. A pak používá vlastně pořád jen svůj domovský adresář (nepotřebuje lézt na jiný disk).

Opravte mě pokud se pletu.

PC: AMD Athlon 64 X2, RAM 2 GB, MSI K9A2 CF (AMD 790X), nVidia GF6600
NB: FSC Esprimo U9200
Print: Canon IP4200
OS: OpenSUSE 11.2 (64b) & KDE 4.3
IM: Sasyn.Kamil@jabber.cz
Images: http://profile.imageshack.us/user/kamilsasyn/

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 4 měsíce zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Podle mě je to tak, ale

hrozí tam trochu jedno nebezpečí: jestliže - obráceně řečeno - mám takto /home/user/ "rozlezlý" po více HDD, je pak nějakým způsobem třeba zajistit, abych věděl, kde co fyzicky je - to třeba pro případ poruchy/výměny HDD...

JirkaZ

Obrázek uživatele tomecek
Offline
Naposledy viděn: 15 let 7 měsíců zpět
Připojen: 28.07.2006 - 06:14
Ja to mam udelane s druhym

Ja to mam udelane s druhym diskem tak, ze ho mam pripojeny do slozky /home/tomecek/soft. Tenhle zpusob se mi zdal ze zacatku chaoticky (rozumej - wokna to maj dobre, co je to tady?), ale postupne jsem si zvykl a naopak se priklanim k tomuto zpusobu. je mozne si takhle pripojet xy disku do jedne slozky a mit to krasne prehledne. Lepsi nez C-system, D,E,F - nekde naky data, ale kde? :D