1 příspěvek / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Instalace SUSE 10.1

Nazdar lidi
Mám problém s instalací Linuxu 10.1, takže od začátku.
Na svém PC mám Widle XP Home, před nadávnem šel počítač kvůli nim do opravy (fakt to zašlo až tak daleko) kde mi naformátovali HDD, "sedlácký" Widle přeinstalovali a vytvořili dva oddíly C (39 GB) a D (35 GB) na oddíl D jsi chci nainstalovat Linux.
Vypálený DVD ISO obraz Linuxu dám do mechaniky spustim instalaci a vše beží v pohodě až do bodu SOUHRN INSTALACE v položce rozdělení disku se objeví toto:

-Odstranit windowsový oddíl /dev/hdb1 (39.0 GB)
-Odstranit oddíl /dev/hdb2 (35.4 GB)
-Odstranit windowsový oddíl /dev/hdb5 (35.4 GB)
-Vytvořit odkládací oddíl /dev/hdb1 (2.0 GB)
-Vytvořit kořenový oddíl /dev/hdb2 (20.0 GB) pomocí reiserfs
-Vytvořit oddíl /dev/hdb3 (52.5 GB) pro /home pomocí reiserfs

Nerozumim tomuto:
1. proč jsou tam ty položky odstranit když já nechci nic co se týká Windows odstraňovat (alespoň pro zatím:-)
2. proč je tam Vytvořit oddíl /dev/hdb3 (52.5 GB) pro /home pomocí reiserfs, těch 52.5 GB je veliký číslo na oddíl D o 35 GB

Skoušel jsem položku ODVODIT OD NÁVRHU tam se mi objeví tabulka, ale když ji chci změnit (přes tlačítko UPRAVIT či VYTVOŘIT) tak mi vyskakuje okno že to nejde.
Jak udělat Aby se Linux nainstaloval na oddíl D a nepoškodil Widle + data na oddílu C, popřípadě jak změnit návrh ROZDĚLENÍ DISKU ???

Podotýkám že V Linuxu začínám a mám jen jeden HDD o velikosti 74.5 GB rozdělený na Oddíl C (39 GB, tam mám Widle) a D (35 GB, tam bych rád Linux)

Obrázek uživatele Luke7
Offline
Naposledy viděn: 13 let 4 měsíce zpět
Připojen: 27.06.2006 - 20:12
Tak si to vyrvoř sám, je

Tak si to vyrvoř sám, je tam něco jako volby pro experty...vybereš jeden oddíl (ten na kterej chceš linux a smažeš ho, vytvoříš tam jeden pro swap (vytvořit oddíl, typ swap a zformátovat, typ připojení je swap) velikost asi jako RAM. A druhej oddíl, ten bude mít ten zbytek co ti zbyde a bude to typ reiserFS (můžeš i jinej) a zformátuješ ho (je tam volba) a typ připojení bude / ...toť vše

Luke7