2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
instalace plných verzí distrib. linuxu

Dobrý den,
obracím se o rady, protože já už nevím. Ale je to delší historie. Asi před půl rokem jsem se rozhodl nainstalovat vedle XP i Linux pro vyzkoušení. Rozhodl jsem se tenkrát pro mandrivu 2006. Stáhnul a vypálil si DVD verzi, po neúspěchu i 4CD verzi a nakonec Live CD. V obou případech plných verzí se nepodařilo vůbec nabootovat."system not found, inzert system disc" nebo tak nějak zní ta hláška. Live verze naběhla bez problémů, pak jsem ji i nainstaloval, ale byly problémy s klávesnicí(většinou nefungovala)+další nedokonalosti live verze. Totéž se opakovalo s letošní verzí-plná verze nefunkční, live ano, ale je jen live.Vzhledem k neochotě a namyšlenosti uživatelů na diskuzním fóru Mandrivy jsme doma stáhli distibusi Suse 10.1. 32bit 64bit. verze na DVD-opět stejný problém, vůbec se nepodařilo nabootovat-fakt už tomu nerozumím. 32 se vůbec nechtla, 64 na 32bit počítači kupodivu vyhodila hlášku, že to nejde.(tedy chápu to chybové hlášení, ale to znamená, že tohle DVD se aspoň chytlo.
Na druhém počítači(64 bit) nastal jiný problém. Instalace se spustí, vyberu jazyk a instalovat, ale po chvíli vyskočí okno s něčím, jako že mám vložit CD1. Sice to nechápu u DVD verze, ale co je podstatnější, v tuto chvíli již nefunguje ani klávesnice, ani myš. Zkoušeno s PS2 i USB. U Mandriva Live totéž.Tedy kde jsou problémy?
Mimochodem, Windowsy pochopitelně fungují bez problémů. Ale rád bych rozjel i ten Linux.
Tedy 1. jak to, že normální verze mi nejdou vůbec nabootovat-různé verze, různé distribuce, to není náhoda???
2. jak na tom druhém počítači rozchodit klávesnici a myš-zpočátku instalace vždy funguje, ale během ní přestanou???
Děkuji za odpovědi.

Obrázek uživatele ulejm
Offline
Naposledy viděn: 12 let 8 měsíců zpět
Připojen: 17.05.2005 - 22:44
Dobré otázky = dobré odpovědi

Nechci nikterak poučovat, ale existují velmi dobré zásady jak formulovat dotaz abych mohl odpovědět - především být přiměřeně stručný a konkrétní zároveň. Proto asi ta neochota a namyšlenost (asi zdánlivě). Takže alespoň trochu popište na čem to běželo (procesor, disky (a jejich rozdělení), CD/DVD mechaniky) a který software (SuSE je široký pojem - která verze). Dále popsat v které fázi se chyba vyskytla a opsat hlášení z obrazovky.

Je tam jen jedna konkrétní hláška BIOSu "System not found - insert system disk" to není hláška Linuxu ale PC, že nemůže nalézt systém. takže je dobré začít tím, že nastudujte jak se systémy na počítači spouští (nejen Linux), souvisí to asi i s problémy s bootováním těch CD. Nejjednodušší situace je pokud je na prázdném disku nainstalován jen jeden systém (jako ten Windows). Instalační program sám navrhne rozdělení disku a nastaví zaváděč systému (u Windows NT/2000/XP je to C:\ntldr u Linuxu např GRUB nebo LILO). Pokud je na disku víc systémů je třeba zaváděč nastavit tak aby před startem nabídnul nainstalované systémy - je potřeba tedy o mechnizmech startu PC o něco víc vědět. Tedy k otázce 1) různé distribuce používají různý způsob instalace stejného systému (Linuxu), Linux sám je ale v principech vždy stejný, nijak by mě to neudivovalo. Vložte úplně prázdný disk a zkuste to na zkoušku nainstalovat, SuSE i Mandriva mají hodně automatické instalační programy a vhodně si navrhnou rozdělení, pokud ale je na disku už nainstalován např. Windows hodně se ptají jak si to přeje uživatel rozdělit a pro laika pak není srozumitelné co je swap, /boot, /home, /user atd. udělejte si představu z live distribuce.

Druhá otázka - zmizení myši/klávesnice vypadá na nějaký konflikt s přerušením IRQ 12 (možná televizní nebo zvuková karta? Někdy se prostě vyplatí vyndat z PC takovou kartu na stůl a po dokončení instalace ji zase do počítače vrátit...

Obrázek uživatele zemkooo
Offline
Naposledy viděn: 14 let 1 měsíc zpět
Připojen: 09.11.2006 - 15:19
chyba v uzivatelovi

Ja si skor myslim, ze chyba je pri vypalovani DVD , ale zapricinena asi nebude chybnymi mediami, mechanikou ani vadnymi ISO image-mi, ale najskor asi uzivatelom...
Nepisete akym sposobom ste sa pokusali vypalit ten image, ale pre informaciu: ak chcete vypalit ISO image, v 'Nero Burning ROM' je postup nasledovny: Recorder->Burn Image-> nasledne sa uz len preklikat k spominanemu iso suboru a je to...

Obrázek uživatele koty
Offline
Naposledy viděn: 15 let 10 měsíců zpět
Připojen: 19.04.2005 - 11:12
1. Nejspíš to náhoda

1. Nejspíš to náhoda není a média se prostě nevypalují správně. Překontrolujte si jejich MD5 součet. Ve Windows na to můžete použít třeba http://www.slavasoft.com/fsum/.
Správný kontrolní součet najdete vždy na serveru, odkud jste distribuci stahoval.

2. Napište, co přesně to je za počítač (tj. typ desky, PCI karty a graf. karty).

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Nevím proč

by měla být s Nerem nějaká potíž - mluvím teď o Nero Express, co mám k vypalovačce. Postě dám vypálit obraz, najdu to *.iso, odklepnu a o víc se nestarám... IMHO je v tomto případě (vypalování hotového *.iso) cokoliv kromě rychlosti vypalování neovlivnitelné a to, zda výsledné CD/DVD je bootovací nebo ne, je dáno už v onom obrazu. A že jsem těch Linuxů už takhle vypálil fakt dost...

Že by to mělo jiné (třeba plné a nové) Nero nějak jinak? Dost pochybuju, je to dáno možnostmi/vlastnostmi vypalování obrazu.

JirkaZ