1 příspěvek / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
Instalace více systémů / napojení

Zdravím,taky bych zde poprosil o radu.Mám disk (750 GB,ale o velikost disku nejde),a rád bych si na něj nainstalil více systémů, a nevím jak na to.Např. 1/3 disku dám WIN,další 1/3 disku suse 12.3 (potud se mi to povedlo bez jediného problému),ale s instalací dalšího distra (MYTHBUNTU,kvůli TV,MythTV jsem v SUSE nerozchodil )na zbytek disku,jsem zkončil při restartu (naběhl jen MYTHBUNTU,a v nastavení zavaděče jsem nedokázal/nezvládl ostatní systémy připojit).Kdybych např. změnil postup instalace (win,mythbuntu,suse),dokázal by zavaděč z mythbuntu ,,přežít" instalaci suse na zbylý diskový prostor a při dalším startu suse nabídnout ke spuštění? Nepřehlížím někde něco,čím se vše řeší? Jen drobnost - dal bych přednost GRUB2 (pro mne ještě lépe GRUB1),pokud to není problém. Díky za radu,Hans

Distribuce: 
Obrázek uživatele karel.plsek
Offline
Naposledy viděn: 7 let 10 měsíců zpět
Připojen: 08.04.2013 - 07:41
Widle vždy první.

Zdravím Hansi,

než jsem začal s virtuálními stroji tak jsem několikrát instaloval více systémů. Ze zkušenosti to vždy to bylo stejné - wokna od malýho-měkýho vždy jako úplně první, protože vždy zlikvidovaly multiboot ať už byl jakýkoliv..

V tuto chvíli bych doporučil, pokud na to je stroj výkonově vybaven, jedině virtuální mašinu(y) je s tím sice o trochu víc práce na začátku (kromě samotné instalace), ale má to spousty jiných výhod.

Shrnuto podtrženo:
Pokud multiboot tak wokna úplně první a pak zbytek...

Karel Plšek
-------------------------------
Debian 64bit on MSI PE70 2QE-087CZ and ThinkPad L430
openSUSE 13.2 64bit on ThinkPad 430 and 64bit on DesktopPC
used openSUSE distro: 10.2, 11.3, 13.1
Debian on my wife's PC

jik
Obrázek uživatele jik
Offline
Naposledy viděn: 2 roky 10 měsíců zpět
Připojen: 19.09.2007 - 09:15
Vcelku souhlas, ale když jsem

Vcelku souhlas, ale když jsem to dělal, nejprve jsem rozdělil disk a vytvořil všechny oddíly. Většinou to obnášelo:
sda1 - swap velikost dvojnásobku RAM
sda2 - linux1
sda3 - win
sda4 - extended
sda5 - linux2
sda6 - /home pro linux

Potom jsem instaloval wokna, jen jsem musel dát pozor, aby použily jen daný svazek. Nakonec ostatní systémy. Vcelku doporučuji vytvořit ještě jeden svazek a nechat ho do rezervy - třeba pro nové verze.