2 příspěvky / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele Mechanik
Offline
Naposledy viděn: 6 let 8 měsíců zpět
Připojen: 26.07.2008 - 19:27
Instalace na IBM ThinkPad T22

Dobrý den,
Pokouším se nainstalovat openSUSE 11.0 na tento notebook, ale zatím bezúspěšně. Instalaci volím bez podpory ACPI, pokud tak neučiním, dojde vždy v jejím průběhu k zamrznutí notebooku a instalace se nedokončí. Bez ACPI vše proběhne v pořádku, systém se instaluje a ihned po instalaci naběhne, ale jakmile dám restartovat, tak se objeví hláška "Chyba při načítání operačního systému". Pokoušel jsem se systém opravit z instalačního média volbou "Opravit nainstalovaný systém" (přičemž i tuto volbu musím spouštět bez ACPI, jinak se také v průběhu opravy zasekne), ale nic nepomáhá. Nevím, zda je problém v zavaděči, nebo něčem jiném?

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Nesdělím Vám

konkrétní řešení, ale jen následující fakta:

1) notebooky Lenovo/IBM jsou pro Linux to nejlepší a nebývají s nimi jakékoliv problémy. Já jsem instaloval na T41 a vše běží perfektně.

2) vše má své výjimky - konkrétně u T22 se jakési potíže vyskytují, a to i v jiných distribucích. Když si projdete Google, najdete tam postupy vedoucí k funkčnosti. Doporučuji se dívat i ve zmíněných jiných distribucích, základy mohou být velmi podobné.

3) samozřejmě ovšem můžete mít i problémy s HW - například hraničně nekompatibilní paměť, která se v jiných situacích (třeba ve Win) neprojeví. Doporučuji jednak spustit a nechat běžet různé live distribuce, jednak zkusit i Memtest (i když ten nemusí být směrodatný). Zkusil bych případně i některou z jiných distribucí instalovat (a pak třeba smazat), aby se možný okruh potíží zúžil...

Jinak by třeba bylo vhodné i uvést, zda na tom stroji někdy fungovaly Win, jestli instalujete na prázdný HDD nebo jako dual boot....atd.

JirkaZ

Obrázek uživatele Mechanik
Offline
Naposledy viděn: 6 let 8 měsíců zpět
Připojen: 26.07.2008 - 19:27
Instalaci jiných

Instalaci jiných linuxových distribucí jsem zkoušel, konkrétně "Mandriva Linux 2006 CZ" a také "Mandriva One Linux 2008 Live CD" a vždy byl systém funkční. Problém nastal až při instalaci "openSUSE 11" a rovněž se mi nepodařilo nainstalovat "Ubuntu 8.04 Hardy Heron", ikdyž u toho ubuntu se systém nenainstalovat vůbec, v průběhu instalace se to vždy zastaví a notebook nereaguje. Jinak WinXP mi na notebooku fungují bez problémů. Instalaci provádím na prázdný HDD bez Win. Pokusím se vyhledat řešení přes Google, snad na něco přijdu.

Obrázek uživatele JirkaZ
Offline
Naposledy viděn: 6 let 5 měsíců zpět
Připojen: 17.10.2006 - 19:12
Zvolil jste

při instalaci Grub nebo Lilo? Instaloval jste zavaděč do MBR (defaultní nastavení)? Vyskočí při bootování menu zavaděče nebo k tomu vůbec nedojde? Tady máte postup, jak nabootovat s nefunkčním zavaděčem a případně ho opravit (platí v případě, že je problém s ním).

JirkaZ

Obrázek uživatele Mechanik
Offline
Naposledy viděn: 6 let 8 měsíců zpět
Připojen: 26.07.2008 - 19:27
Problém vyřešen! Byl to

Problém vyřešen! Byl to nefunkční zaváděč GRUB. Defaultně nebyl nastaven do MBR, tak jsem to díky Vámi uveřejněnému odkazu na postup poopravil a systém nabíhá.
Děkuju za pomoc a ochotu při řešení mého problému!