Canon PowerShot A430

9 replies [Poslední]
m.jochman
Body: 0

Potřebuji poradit s připojením fotoaparátu Canon PowerShot A430.
Při zadání příkazu do konsole (gphoto2 -L)mi vyskočí hláška:

*** Chyba ***
PTP I/O error

*** Chyba ***
An error occurred in the io-library ('Neurčená chyba'): Could not query kernel driver of device.
*** Chyba (-1: 'Neurčená chyba') ***

Pro ladicí zprávy prosím použijte přepínač --debug.
Ladicí zprávy mohou pomoci nalézt řešení vašeho problému.
Pokud hodláte poslat chybové nebo ladicí zprávy do
konference vývojářů gphoto ,
spusťte prosím gphoto2 následovně:

env LANG=C gphoto2 --debug --debug-logfile=my-logfile.txt -L

Please make sure there is sufficient quoting around the arguments.

Přitom, při zadání příkazu (gphoto2 --auto-detect) mi konsole vypíše:

Model Port
----------------------------------------------------------
Canon PowerShot A430 (PTP mode) usb:

Nevím si rady, pomozte. Předem děkuji J.M.

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na „Uložit změny“.
JirkaZ
Obrázek uživatele JirkaZ
Body: 266
Zřejmě používáte

Gnome; může jít o chybu v dané verzi libgphoto apod. Zkuste si doinstalovat třeba Digikam (patří do KDE, ale to nevadí) a připojit aparát přes něj. Taky hledejte třeba Googlem, klíčových slov máte dostatek (třeba ony výpisy z konzole aj.). K Vašemu problému jsem toho při takovém zkusmém hledání viděl dost (i když třeba ne zrovna v SUSE, ale to je jedno)...

Jo a taky zkuste gphoto spustit jako root...

m.jochman
Body: 0
Canon PwerShot A430

(Canon PwerShot A430) Dneska jsem si půjčil čtečku pam. karet. Vše mi fungovalo tak jak má, takže si ji koupím, a je vymalováno. Samozřejmě všem moc dík za info.
Linuxu se nevzdám, je to super systém. Můžu srovnávat, v práci máme widle a je to děs. (Nic proti lidem, kteří jsou oběti bg.)

djs_core
Obrázek uživatele djs_core
Body: 288
No vidis :) A to se jirka

No vidis :) A to se JirkaZ tak rozciloval :)

JirkaZ
Obrázek uživatele JirkaZ
Ale vůbec jsem se

nerozčiloval... Jen jsem vyjádřil to, s čím mám za léta elektronické praxe jistou zkušenost.

djs_core
V pohode :) Nechtel jsem

V pohode :) Nechtel jsem rejpat, byla to jen mala poznamecka :) Ja jen vim, ze Cannon neni zrovna likelinux hardware(sam mam fotak a tiskarnu :) ) a nekdy pokud to jde, je lepsi resit problemy zdruhe strany. Treba porad jsem mel problem s wifi kartou, kdyz uz jsem to poladil, prisla nova verze distra a spoustu novych problemu, ktere predtim nebyly...Tak nakonec jsem poridil opakovac a ten dela mustek. No a znej mam normalne pichlej kabel do sitovky,takze si komp mysli, ze mam normalni lan sit :) A nemam problem. Takze tak :)

djs_core
Nebylo by jednodussi vyndat

Nebylo by jednodussi vyndat SD/MMC kartu a strcit ji do ctecky ???? System ji pak vidi jako normalni storage ... Nebo mate jiny duvod pripojeni fotoaparatu ??? V pripade, ze ctecku nemate, stoji okolo 200 kc prenosna do usb :)

JirkaZ
Obrázek uživatele JirkaZ
Ale jistě,

na levé lopatce se taky můžu poškrábat pravou rukou prostrčenou mezi nohama...

Další důvod proti je např. jistě menší odolnost interního konektoru pro kartu ve foťáku (včetně příp. dvířek, krytu apod.) k mechanickému opotřebení opakovaným vysouváním a zasouváním ve srovnání s USB.

Prostě to musí normálně fungovat přes USB. Když měl kdokoliv problémy s exotičtějším foťákem ve Win (chyběly drivery apod.), poradil jsem mu Linux. Ještě mě v tomhle směru nezklamal.

djs_core
Nevim, jsou vetsi problemy

Nevim, jsou vetsi problemy na linuxu s hardwarem a resit se nijak jednodusse nedaji a toto mi prijde jako prkotina, ale nechci vyvolavat hadku...Hodne stesti s resenim :)

artemio
Obrázek uživatele artemio
Body: 7
A nešlo by ve foťáku

A nešlo by ve foťáku nastavit aby se hlásil jako mass storage? Potom se bude připojovat jako další disk a lze s ním pracovat v prohlížeči fotek v krusaderu atd. Nevím co to bylo za typ ale nedávno jsem měl takhle jednoho Canona připojeného a vše šlo hladce bez problémů.

Aktivní uživatelé

UživatelBody
Aidamos2299
VojTEKK2268
Ilfirin1343
jiri.vetvicka1127
ra100620
diamonds-notebook366
djs_core288
xhc267
JirkaZ266
fipa211