Canon PowerShot A430
Potřebuji poradit s připojením fotoaparátu Canon PowerShot A430.
Při zadání příkazu do konsole (gphoto2 -L)mi vyskočí hláška:
*** Chyba ***
PTP I/O error
*** Chyba ***
An error occurred in the io-library ('Neurčená chyba'): Could not query kernel driver of device.
*** Chyba (-1: 'Neurčená chyba') ***
Pro ladicí zprávy prosím použijte přepínač --debug.
Ladicí zprávy mohou pomoci nalézt řešení vašeho problému.
Pokud hodláte poslat chybové nebo ladicí zprávy do
konference vývojářů gphoto ,
spusťte prosím gphoto2 následovně:
env LANG=C gphoto2 --debug --debug-logfile=my-logfile.txt -L
Please make sure there is sufficient quoting around the arguments.
Přitom, při zadání příkazu (gphoto2 --auto-detect) mi konsole vypíše:
Model Port
----------------------------------------------------------
Canon PowerShot A430 (PTP mode) usb:
Nevím si rady, pomozte. Předem děkuji J.M.
Gnome; může jít o chybu v dané verzi libgphoto apod. Zkuste si doinstalovat třeba Digikam (patří do KDE, ale to nevadí) a připojit aparát přes něj. Taky hledejte třeba Googlem, klíčových slov máte dostatek (třeba ony výpisy z konzole aj.). K Vašemu problému jsem toho při takovém zkusmém hledání viděl dost (i když třeba ne zrovna v SUSE, ale to je jedno)...
Jo a taky zkuste gphoto spustit jako root...
(Canon PwerShot A430) Dneska jsem si půjčil čtečku pam. karet. Vše mi fungovalo tak jak má, takže si ji koupím, a je vymalováno. Samozřejmě všem moc dík za info.
Linuxu se nevzdám, je to super systém. Můžu srovnávat, v práci máme widle a je to děs. (Nic proti lidem, kteří jsou oběti bg.)
No vidis :) A to se JirkaZ tak rozciloval :)
nerozčiloval... Jen jsem vyjádřil to, s čím mám za léta elektronické praxe jistou zkušenost.
V pohode :) Nechtel jsem rejpat, byla to jen mala poznamecka :) Ja jen vim, ze Cannon neni zrovna likelinux hardware(sam mam fotak a tiskarnu :) ) a nekdy pokud to jde, je lepsi resit problemy zdruhe strany. Treba porad jsem mel problem s wifi kartou, kdyz uz jsem to poladil, prisla nova verze distra a spoustu novych problemu, ktere predtim nebyly...Tak nakonec jsem poridil opakovac a ten dela mustek. No a znej mam normalne pichlej kabel do sitovky,takze si komp mysli, ze mam normalni lan sit :) A nemam problem. Takze tak :)
Nebylo by jednodussi vyndat SD/MMC kartu a strcit ji do ctecky ???? System ji pak vidi jako normalni storage ... Nebo mate jiny duvod pripojeni fotoaparatu ??? V pripade, ze ctecku nemate, stoji okolo 200 kc prenosna do usb :)
na levé lopatce se taky můžu poškrábat pravou rukou prostrčenou mezi nohama...
Další důvod proti je např. jistě menší odolnost interního konektoru pro kartu ve foťáku (včetně příp. dvířek, krytu apod.) k mechanickému opotřebení opakovaným vysouváním a zasouváním ve srovnání s USB.
Prostě to musí normálně fungovat přes USB. Když měl kdokoliv problémy s exotičtějším foťákem ve Win (chyběly drivery apod.), poradil jsem mu Linux. Ještě mě v tomhle směru nezklamal.
Nevim, jsou vetsi problemy na linuxu s hardwarem a resit se nijak jednodusse nedaji a toto mi prijde jako prkotina, ale nechci vyvolavat hadku...Hodne stesti s resenim :)
A nešlo by ve foťáku nastavit aby se hlásil jako mass storage? Potom se bude připojovat jako další disk a lze s ním pracovat v prohlížeči fotek v krusaderu atd. Nevím co to bylo za typ ale nedávno jsem měl takhle jednoho Canona připojeného a vše šlo hladce bez problémů.

Poslední komentáře
40 min 47 sek zpět
1 hodina 9 min zpět
1 den 10 hodin zpět
3 dny 20 hodin zpět
1 týden 9 hodin zpět
1 týden 10 hodin zpět
2 týdny 1 den zpět
2 týdny 1 den zpět
2 týdny 1 den zpět
2 týdny 2 dny zpět