ATI 1600 XT a Suse 10.2

12 replies [Poslední]
Neznámý

jde to vůbec nainstalovat? U AMD to vypadá v návodu velmi jednoduše,ale nic mi néjde. Přečetl jsem všechny návody a nic. Radeon 9600 bez problémů a 1600 Xt,no jsem v koncích. Poraďte prosím.

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na „Uložit změny“.
Creator (neověřeno)
Informace?

Jakym postupem to zkousite zprovoznit? Co znamena ta poznamka s Radeonem 9600? Bez informaci vam nikdo neporadi s nicim, i kdyz hezky poprosite.

Neznámý (neověřeno)
Zkoušel jsem všechny

Zkoušel jsem všechny dostupmé návody co jsou tady. Consoli,opensuse-xgl-settings tímto mi to jde bez problémů na počítači kde mám Ra 9600. Dle návodu ATI, přes Init3 a tam mám problém,nevidím na spodní čast obrazovky,lelikož Vesa naztaví na 16:10 místo 16:9 no atd.Prostě kde najít návod tzv. po lopatě. Skript od ATI jenže co sním dělat? Ta ATI stojí opravdu co se týče podpory za hovno. Lituji proč jsem nekoupil Nvidii.

Creator (neověřeno)
Navod po lopate

0) nainstalovat balicky kernel-source a gcc
1) stahnout ovladac z ati.amd.com
2) nastavit u stazeneho souboru prava ke spusteni (tady si nejsem jisty, jestli je to potreba)
3) spustit v konzoli sh ./jmeno_stazeneho_souboru
4) proklikat se instalaci
5) prepnout se do textove konzoly (1 - 6)
6) prihlasit se jako root
7) prikazem init 3 vypnout graficky rezim
8) prikazem sax2 -r -m 0=fglrx zapnout Sax
9) moc se nestourat v nastaveni, vzit co je a ulozit zmeny (netestovat, rado to rozhazuje frekvence apod.)
10) prikazem init 5 znovu zapnout graficky rezim
11) odhlasit se
12) prepnout se zpet do graficke konzoly (7)
13) otestovat 3D akceleraci

Ze nevidite spodni cast obrazovky pri psani prikazu nevadi, muzete je psat i poslepu (nebo premluvit VESA ovladac, aby pouzil spravny format obrazovky, to se ale dela taky v Saxu).
Kdyby se vam to podarilo rozchodit, napiste sem prosim, jestli vam jde i se zapnutou 3D akceleraci spoustet vic grafickych konzol (spustit vic relaci, nevim jak se tomu rika v GNOME) a prepinat se mezi nimi - mne na SUSE 10.1 v takove chvili vzdycky cely pocitac zamrzne (mam Radeon 9800Pro a zkousel jsem balickove ovladace pro 10.1, 10.2 i binarni z webu ATI).

Neznámý (neověřeno)
Asi dělám někde stejnou

Asi dělám někde stejnou chybu.
Heslo:
linux-jsg0:~ # sh ./ati-driver-installer-8.37.6-x86.x86_64.run
sh: ./ati-driver-installer-8.37.6-x86.x86_64.run: No such file or directory
linux-jsg0:~ #

Conzole je terminal ano ? Balíčky mám naistalované.

ra100
Obrázek uživatele ra100
Body: 620
a co toto?

nepomaha ani tento navod?

mako (neověřeno)
3D

Nuz po nainstalovani Suse 10.2 mi grafika na mojom notebooku Radeon Mobility X700 isla
,slo aj 3D ale sem tam to sekalo. a ked som do konzoly dal prikaz glxgears tak hodnota bola okolo 1600. No niekedy to 3D vypadlo. a tak som nainstaloval grafiku podla tohto navodu http://linux.wordpress.com/2007/04/20/opensuse-102-amdati-drivers-installation/
a zda sa, ze to ide lepsie, lebo teraz ak spustim glxgears tak mam tam hodnotu okolo 3700. No ked spostim SaX2 tak policko povolit 3D je zaskrtnute a zasednute a neda sa z nim nic robit. Predtym som ho mohol zaskrtnut aj odskrtnut, nebolo zasednute. Dalej predtym som mohol spustit efekty plochy, teraz nie, hoci tam pise, ze moja grafika je podporovana, a navyse tam mam zlty trojuholnik s vykricnikom. A do tretice to 3D stale vypadava. Najcastejsie ked sa prepinam medzi prostrediami, no ked restartnem NB tak znovu nabehne.
Neviete kde by mohla byt chyba a ako to odstranit.
Vopred velmi pekne Dakujem. mako

djorthodox
Body: 0
Toto neni navod ale konstatovani..

Snad by se dalo jen zminit, ze ty majitel starsi ATIny mas stesti ze ti to 3D vubec jde, jelikoz u novejsich ATI 3D plocha a podobne eye-candy vubec nejde, jelikoz AMD zatim nedokazala sesmolit pouzitelnou binarku a to 3D ktery jde je na polovicnim vykonu. O nejakem uvolnenem OpenSource kodu asi urcite nebude rec, takze dokud si AMD nevyresi sve problemy s ovladaci ve Winech (tamn jich ma tez pozehnane) muzeme si my trhnout nohou. A pokud si nekdo mysli, ze sem zastace nVidie tak nejsem (i kdyz je to tam o neco malo lepsi). TOTO NENI FLAME!

PS: Kdyby mne nekdo presvedcil o omylu byl bych strasne stastnej !!

Neznámý (neověřeno)
Tak te jdu presvedcit o

Tak te jdu presvedcit o omylu. Ujasni si AMD a ATI. Ze AMD tech graf. karet udelali :D

Creator (neověřeno)
Prepnete se do spravneho adresare

./ znamena "v tomto adresari". Jestli jste si stahnul ten driver napr. na plochu, tak musite zadavat Desktop/ misto ./ nebo se prikazem cd cesta_k_adresari_se_stazenym_driverem prepnout na spravne misto. V KDE si muzete z kontextoveho menu ve spravnem adresari zvolit Cinnosti->Otevrit terminal zde a pak muzete pouzit ./

Creator (neověřeno)
Jeste ujasneni konzole x terminal

Pojmy konzole a terminal se casto pletou a zamenuji, i ja jsem je pouzil nekonzistentne, za coz se omlouvam.

VYSVETLENI:

Terminal v puvodnim vyznamu byla vstupne/vystupni jednotka salovych pocitacu, sestavala obvykle ze znakoveho monitoru a klavesnice pripojenych k pocitaci seriovou linkou. Takovych terminalu mel salovy pocitac velky pocet a umoznoval tim soubeznou praci vice uzivatelu.

Linux umoznuje emulovat takovou soustavu terminalu pomoci konzoli. Konzole v Linuxu je tedy virtualni terminal, u tehoz monitoru a teze klavesnice muze se systemem pracovat vice uzivatelu (nebo jeden prihlaseny vicekrat). Konzoli je dvanact, z toho sest textovych a sest grafickych. Nachazite-li se v textove konzoli, muzete se prepnout do jine klavesovou zkratkou ALT+F# (funkcni klavesa F1 - F12). Jste-li v graficke konzoli, do jine se prepnete zkratkou CTRL+ALT+F#. Konzole 1-6 jsou textove, 7-12 graficke (vypisy pri bootovani sledujete v prvni konzoli, pri grafickem prihlaseni vas system prepnul do sedmicky). Ty graficke se ovsem chovaji jako graficke jen tehdy, pokud v nich bezi X server, ktery se stara o zobrazovani grafiky. Jinak jsou tyto konzoly mrtve (obvykle s blikajicim kurzorem a opousteji se, jako by byly textove).

A ted prijde to zmateni.

Aby se nemusel uzivatel pokazde, kdyz chce s pocitacem komunikovat skrze prikazovy interpret, prepinat do textove konzoly, existuji v Linuxu terminaly, coz jsou programy poskytujici totez, co textova konzole, ale v ramci konzole graficke (vzdalene je to podobne principu Prikazoveho radku z Windows). Techto terminalu je vice implementaci (pripominam, ze jde o programy), napr. xterm, gnome-terminal nebo Konsole.

Konsole je terminal z prostredi KDE, poplatne vsem aplikacim z tohoto prostredi pouziva pismeno K tam, kde by normalne bylo C. Tim zavrsuje pojmovy zmatek, protoze terminalum se obcas rika konzole, ackoli jimi nejsou, a Konsole je terminalem, prestoze jeji jmeno evokuje neco jineho.

JESTE JEDNOU STRUCNE:

Konzole je linuxova emulace starych terminalu. Konzole jsou textove a graficke.
Terminal je v Linuxu program, ktery poskytuje sluzby textove konzole v ramci konzole graficke.
Konsole je konkretni implementace terminalu.

DOPLNENI:

Ve svem polopatickem navodu jsem v bode 3) nespravne pouzil "konzole" misto "terminal" (ono by se to dalo udelat i v konzoli, ale tady je to jeste predcasne) a navic jsem neuvedl, ze musite ten skript spustit jako root.

Co se tyce hlasky No such file or directory, tak pro vyvarovani se ji je potreba vedet, ze:

1) kdyz spustite terminal "jen tak" (z hlavni nabidky nebo ikonkou), ocitnete se v adresarove strukture v miste oznacovanem ~, coz je zkratka pro /home/aktualni_uzivatel, tedy objevite se ve svem domovskem adresari.

2) Z 1) vyplyva, ze kdyz spustite napr. terminal v superuzivatelskem rezimu (v hlavni nabidce byva takova moznost), ocitnete se v domovskem adresari superuzivatele, tj. v /root. To je uplne nekde jinde, nez mate stazeny svuj soubor, ktery jste stahoval jako uzivatel.

3) V KDE (mozna i v GNOME) muzete pomoci kontextoveho menu zvolit spusteni terminalu primo v danem adresari. Tim si usetrite potize s navigaci.

4) Vzhledem k 2) je vyhodnejsi spoustet terminal jako obycejny uzivatel a na superuzivatele se prehlasit az potom prikazem su, nez spoustet terminal rovnou jako superuzivatel. Pri zmene uzivatele prikazem su se aktualni adresar nezmeni, budete tedy stale tam, odkud jste terminal spoustel.

Neznámý (neověřeno)
Zdravím a dík o

Zdravím a dík o perfektním vysvětlení co je terminál,takových návodů pro začátečníky by chtělo více.Nebo seznam různých příkazů jako Ctrl+Alt Backspace pro restart grafického prostředí. Mnoho lidí si myslí restart počítače a pak jsou problémy. Jinak ovladač ATI se mi nepodařilo,myslím ještě něco chybí jako chmod+r,ale příjdu na to. Ovladače jsem nainstaloval programem opensuse-xgl-settings, zajímavé prvni den nešel naistalovat RPM balíček a pak je to neskutečná hračka. Mám i Beryl a compiz,ale nic se neděje ani nevím co se má dít. 3d jede bez problémů vidím to na rybách ve spořiči. Velmi zajinávé je kvalita obrazu oproti Windows až o 50% lepší!! Teď bojuji s mikrofonem pro Skype. Je tam svítí a nic. Asi možná port.

Neznámý (neověřeno)
Zdravím Open Gl asi nejde i

Zdravím
Open Gl asi nejde i když je všude zaplé a žadný konflikt není. Ale Beryl nepracuje, zapnu Beryl má tendenci tuhnout

Aktivní uživatelé

UživatelBody
Aidamos2299
VojTEKK2268
Ilfirin1343
jiri.vetvicka1127
ra100620
diamonds-notebook366
djs_core288
xhc267
JirkaZ266
fipa211