1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele panMartin
Offline
Naposledy viděn: 9 let 19 hodin zpět
Připojen: 26.03.2015 - 08:18
Doporučení na nový desktop

Zdravím

Po několika letech jsem se rozhodl pro koupi nového desktopu. Počítač budu používat především k webové vývojařině a zkoušení různých programátorských technologií. Již dlouhou dobu (někde od verze 9.x) používám OpenSuse a rád bych v tom pokračoval. Bohužel jsem zjistil, že v nabídkách obchodů a eshopů mizí počítače, které nemají předinstalované Windows 8.x. Navíc jsem byl upozorněn, že i když zvolím počítač bez OS, tak to neznamená, že na tento počítač nahraji i něco jiného než Windows 8.x.

Měl jsem předvybrán počítač bez OS - ASUS M31AD https://www.alza.cz/asus-m31ad-d2266021.htm a po dotazu na technické oddělení Alzy, zda mi na tom poběží Linux, jsem dostal tuto alibistickou odpověď: "omlouváme se Vám za komplikace, ale není žádná podpora ze strany výrobce pro operační systém Linux. Drivery v support centru Asus nejsou, pokud by jste chtěl ověřit více, tak jedině doporučuji poptat se na specializovaných foréch daného linux, jsou tam zkušenější uživatelé, kteří by Vám měli poradit, zda půjde ovladače dohledat a nebo zda lze PC používat se základními ovladači Linuxové distribuce." . A proto se ptám zde:

Máte někdo zkušenosti s provozem OpenSuse na této či podobné konfiguraci? (Intel Core i7, Intel H81 ,Intel HD Graphics 4600) Umožňuje tento počítač vypnout secure boot? (ani na toto mi na alze neodpověděli). Půjdou použít základní ovladače openSuse distribuce?

Nebo lepší dotazy: Doporučíte mi prosím jiný DESKTOP a jiný e-shop, kde se nedozvím "Kupte si PC u nás, ale neřekneme Vám, jestli bude fungovat" ?

Mám jen tyto požadavky :
- snadná instalace a provoz nových distribucí OpenSuse
- paměť alespoň 8GB
- videokarta s podporou práce na 2 monitorech v režimu rozšířené plochy
- cena 10 000-25 000

Díky moc za rady
Martin

Distribuce: 
Obrázek uživatele ferri
Offline
Naposledy viděn: 6 let 9 měsíců zpět
Připojen: 02.10.2012 - 21:37
Re: Doporučeni na novy desktop

Na hlúpe komentáre predajcov sa vykašli. Ich vedemosti sú podstatnejšie menšie, ako tvoje. Linux pravdepodobne nikdy ani nevideli.
Zostava vyzerá dobre a nemali by byť problémy pod Linuxom.
Inak pri nákupe cez internet je lehota na vrátenie kupovaného tovaru 14 pracovných dní bez udania dôvodu. Takže vyskúšaj, prípadne ak by to predsalen nebolo úplne funkčné, môžeš vrátiť.

openSUSE Leap 42.2 KDE