openSUSE vs. Kubuntu

opensuse-kubuntuJa vim, ze tento portal je hlavne pro uzivatele openSUSE, ale po 4 letech pouzivani openSUSE a po celkem znacnem zklamani s soucasnym stavem distribuce openSUSE 12.1 (hlavne mam na mysli neaktualni klicove aplikace v repozitarich a radu dalsich nedotazenosti v KDE a KDE aplikacich) jsem se rozhodl otestovat Kubuntu 12.04 beta2.

Nevim proc, ale cekal jsem ze Kubuntu bude naprosta tragedie, i kdyz Ubuntu samotne ma velkou radu priznivcu. Myslel jsem, ze Kubuntu resp. KDE bude nestabilni, nedotazene ... atd. Zazil jsem snad nejvetsi prekvapeni za poslednich nekolik let. Kubuntu 12.04 beta2 je v podstate zcela plnohodnotna alternativa k openSUSE s KDE. Hlavni vyhodou jsou repozitare, ktere obsahuji takovy vyber aplikaci, ze si clovek pripada jako by dostal kridla ... :)

Jedinou nevyhodou je absence yast2... Uznavam, pro radu lidi, vcetne mne, ze zacatku velke nevyhoda, ale po par dnech pouzivani, kdy vice mene VSE (!!!) chodi jak ma hned po instalaci uz vam yast zas tak chybet nebude.

Pisi to proto, protoze jsem z openSUSE 12.1 dost frustrovany a Kubuntu 12.04 (beta2) mne tak mile prekvapilo, ze jsem se o to musel s nekym podelit.

Doporucuji alespon vyzkouset, nez se do mne pustite.

Autor: michalq

Komentáře

miska odpověděl -

Nebylo by neco trochu konkretnejsiho? Idealne se seznamem bugu, ze ;-) Co za aplikace je neaktualni? Vzdyt je k dispozici Tumbleweed a KDE:4.8 repo, co aktualnejsiho by si mohl clovek prat? Jakmile ubuntu vyjde, tak aktualizace ustanou ;-) A ty nedotazenosti? Nerikam, ze tam nejsou, jen ja si jich nevsim, opet by bylo fajn poukazat na cisla bugu ;-)

JirkaZ odpověděl -

Docela by mě zajímalo, co konkrétně je v Kubuntu k dispozici za programy, které v openSUSE nejsou.

openSUSE má totiž jednu vlastnost: má repozitářů celou řadu, na rozdíl od Ubuntu a jeho derivátů, kde je všechno nasypáno v několika málo repozitářích. Pro někoho a někdy je to výhoda, jindy zase naopak.

Co se týče KDE: Kubuntu jsem zkoušel kdysi dávno (ještě v dobách KDE 3.5.x) a jednoznačně platilo, že openSUSE ho mělo mnohem dotaženější. Jestli se něco změnilo, nevím - možné to je.

Já ovšem jako obvykle nepospíchám a jedu na dnes slušně doladěném openSUSE 11.4, takže asi ani nebudu nově nic porovnávat - jsem poměrně spokojený...

michalq odpověděl -

Tak jen namatkou to, co mne ted trapi nejvice v openSUSE 12.1:

- Libreoffice ... ve stable repo stale verze 3.4.5 (unstable repo nechci pouzivat z principu)
- krusader ... stale nechodi root rezim
- eclipse ... hromada problemu s posledni verzi 3.7.1(2)
- po probuzeni ze suspend mode nefunkcni wire ethernet na vetsine notebooku Lenovo ThinkPad T4xx, T5xx, ... pokud neni pripojen napajeci zdroj
- absence nastroju pro vyvoj v jazyce fortran (napr. fort77, ftnchek, apod.)
- velke problemy s rozchozenim nastroju a vyvojoveho prostredi CUDA 4.0 a 4.1 ... v podstate stale neco nechodi
- v HelpCentre je po updatu nefunkcni dokumentace opensuse 12.1
- Condor ... absence prostredi pro distribuovane vypocty Condor, ze zdrojaku nelze pod openSUSE rozchodit, nebo jen castecne
- nestabilni HEX editor okteto, pokud se s nim otevre knihovna vytvorena pro x86-64
- atd., atd., atd ....

nema smysl, abych tady popisoval vse co mi vadi.

Tohle vsechno je v (K)Ubuntu repozitarich k dispozici a plne funkcni + lepsi integrace s HW.

miska odpověděl -

Z principu odmitate unstable repozitare a nainstalujete betu Ubuntu? :-D Priznavam, ze ten zbytek je software o ktery sem ani zdaleka nezavadil, tak nemam moc tuchy v jakym je stavu... Takze toho odladenejsiho KDE se tedy tyka jen root rezim v krusaderu... Ok.

miska odpověděl -

Pro vysvetleni, jelikoz se zda ze to nebylo dostatecne zrejme, jelikoz ten minoritni software neznam, tak jsem se k nemu odmitl vyjadrovat ;-) Zajimal me rozdil mezi unstable repem v obs a betou ubuntu a dalsi problemy KDE ktery ma kubuntu lip vymysleny (krome root modu). A co se upadajici kvality openSUSE tyce, ja pozoruju opak az na systemd, proto bych rad videl ty bugy, at vim na co si davat pozor ;-)

JirkaZ odpověděl -

OK, díky za seznam. Vyjádřím se jen k tomu, co používám sám.

- Libreoffice ... ve stable repo stale verze 3.4.5 (unstable repo nechci pouzivat z principu)

Považuju to spíš za klad, protože správce repozitáře zjevně čeká na okamžik, kdy vše bude relativně bez chyb.

- krusader ... stale nechodi root rezim

Jak nechodí? Jako že nejde spustit sám ze sebe v root režimu? Jo, toho jsem si všiml už dřív, ale náprava je jednoduchá: spouštím ho z K-menu, kde je jako root i user.

- v HelpCentre je po updatu nefunkcni dokumentace opensuse 12.1

Tohle jsem nikdy nepoužíval (protože se mi zdálo, že help nikdy neobsahuje to, co chci), nicméně přece není jakýkoliv problém si dokumentaci stáhnout ručně a mít ji pohromadě kdekoliv...

Poznámky platí pro mnou používanou verzi 11.4, s 12.1 to ale bude nejspíš totéž.

jik odpověděl -

Také jsem několikrát měl cukání a zkoušel lecoc, mimo jiné i KUbuntu. V žádném případě jsem tragédii nečekal a ani se nekonala. Ale v čem prakticky všechny distribuce proti OpenSUSE s KDE ztrácí, jsou 1) repozitáře a 2) vyladěnost. Jednak ... prostě i s KDE 4 OpenSUSE chodí tak nějak příjemněji, než ostatní zkoušené (Fedora, Bubu, Mand...), jednak jsem dost rychle většinou natrefil na problémy s devel balíky (nevím proč, nebylo to nic, co by nešlo zvládnout, ale s OpenSUSE se to nestává) a někdy s funkčností. No, a Yast, nemůžu si pomoci, ale to je první liga.

michalq odpověděl -

To, ze YaST je prvni liga je naprosta pravda pod kterou se kdykoli podepisu, ale s tim ostastanim s vami uz nesouhlasim co se openSUSE 12.1 tyce. V dobach 11.x jste mel mozna pravdu.

Joskaa odpověděl -

Protože mi vyhovuje více debiánní balíčkovací systém používám Kubuntu. yast2 je opravdu dobrý, ale dá se bez něho taky žít. Stále si osobně myslím, že openSUSE má nejpropracovanější KDE ze všech distribucí. Spousta věcí je sice hlavně "na oči", což Kubuntu postrádá. Pro Kubuntu existuje spousta ppa a opravdu není problém s novou verzí nějakého sw. I pro Kubuntu 12.04 b2 je toho spousta. Co se týká podpory hw tak je mnohem a mnohem snažší rozchodit ho na K/Ubuntu, díky různým forum na internetu.

JirkaZ odpověděl -

1) openSUSE používám na desktopu místo WXP už několik let. Firemně i soukromě, na všechno. Je třeba další komentář?

2) rozdíl openSUSE vs. Mandriva je ten, že Mandriva je francouzská distribuce (tedy se vším tím, co je o Francouzích známo) a navíc už řadu let skomírá. Teď to vypadá, že skončí definitivně.

Aidamos odpověděl -

Já právě už před X lety utekl od Mandrivy k openSUSE. Mandriva se nyní potápí, nicméně její fork Mageia mě, jak jsem tu už psal, příjemně překvapila. Nicméně stále mě u openSUSE drží YaST a to, že ten systém důvěrně znám (např. správa repozitářů atd.). Už jsem zkusil (a stále občas zkouším) ledacos, Ubuntu, Kubuntu, Linux Mint, CentOS, Fedoru, PCLinuxOS, Knoppix, Mandrivu, Mageiu, AV Linux, Auroru, ale ještě mě nic neposadilo na zadek abych k tomu přešel.

martinus26 odpověděl -

A čo tak spraviť porovnanie s Archlinuxom ?
Sice archlinuxu chyba YAST, ale ma kvalitnu wiki, plno balikov aj v AUR takže nie je problem používať menej znamy sw, rolling updates, a používaním a konfiguráciou Archlinuxu sa človek naučí omnoho viac o systéme ake ked by stale iba klikal v YASTE.

Opensuse bolo dobre, ale mam pocit že to akosi ide stale k horšiemu, preto som u 2 strojov z 3 čo mám prešiel na Arch.

xhc odpověděl -

ja som s archom šiel odzačiatku do minimalizmu (openbox) a momentálne som si vyladil tiling manager AwesomeWM .. kdesi som aj čítal, že archisti sú skôr takto orientovaní - napokon nečudo - K.I.S.S. :-)

ako by si potom porovnal KDE4 v openSUSE a v Archu?

JirkaZ odpověděl -

No, tam jsme spolu diskutovali taky ;-)

Vždycky se někde najde nějaká chyba či nedotaženost. Nečekej openSUSE bez chyb a doporučuju neinstalovat hned poté, co vyjde nová verze. Tak max. po půl roce si vždycky "sedne"...

Nejtěžší je si vždycky po přechodu zvyknout na rutinní ovládání nějakého systému, chyby obvykle nebývají kritické.

Prostě to zkus a uvidíš.

JirkaZ odpověděl -

V openSUSE je správa KDE bez hesel - jde o uživatelskou záležitost. Možná je tam pár položek s nutným root oprávněním, ale teď si nevzpomínám. Pokud jsou, tak fungují bez problémů.

Filosofie hesel/oprávnění je v openSUSE a *buntu rozdílná: v *buntu je jedno heslo pro uživatele i roota (a pod uživatelem se na root oprávnění používá sudo), v openSUSE to sice takto lze nastavit taky, ale obvyklé jsou samostatné účty s různými hesly.

Na aktualizaci celého systému lze v openSUSE použít různé metody, nejrychlejší a "all-in-one" je spustit třeba přes ikonu na ploše příkaz

zypper -n update --auto-agree-with-licenses

Vše proběhne samo a dle voleb se na závěr i zavře okno konzole, nebo zůstane pro kontrolu otevřené.

JirkaZ odpověděl -

Přiznám se, že slova Akonadi a Nepomuk (stejně jako plasma, widgety apod.) nemám rád a nevím přesně, co znamenají ;-)

Ne, to samozřejmě vím, ale dělám všechno pro to, abych se toho zbavil. Jinak řečeno: KDE 4 se snažím využívat ve stylu starého dobrého KDE 3 (třeba prac. plochu mám nastavenou jako "Pohled na složku" a z widgetů tam mám jen hodiny), Akonadi a Nepomuk někde existují a něco asi dělají, ale vypnul jsem indexaci a vyhledávání s jejich pomocí, protože to vůbec nepoužívám.

Kdyby se vývojáři KDE soustředili místo těchto nesmyslů na další zdokonalování KDE ve stylu 3, udělali by mnohem lépe.

JirkaZ odpověděl -

Moje zkušenost je taková, že openSUSE má víc repozitářů, než *buntu. Zaprvé se to ale mohlo změnit (ta zkušenost je už starší, aktuálně *buntu moc nesleduju), zadruhé to nemusí mít spojitost s celkově dostupným počtem aplikací - tam to může být obráceně.

Ale jak už jsem psal, dlouhodobě u mě zvítězilo openSUSE. Jsem orientovaný na KDE a tam je openSUSE verze jednoznačně dotaženější. Též různé jiné věci, včetně např. překladů.

Kvalitu bych neposuzoval podle množství aplikací, ale spíš podle jejich odladění.

Znova opakuju: vyzkoušej to a uvidíš sám. Každému může vyhovovat něco jiného a i v tom je krása Linuxu a jeho různorodosti.

JirkaZ odpověděl -

Pokud máš data pouze v /home/uzivatel, stačí zálohovat tento adresář. Dokonce je možné, že openSUSE ho při instalaci dokáže vzít jako vlastní, to musíš zkusit. Zálohu lze udělat např. na externí HDD nebo klíčenku. Výhodou je formát FAT32 nebo NTFS, protože se pak nepřenášejí linuxová oprávnění, což může jinak dělat potíže. Doporučuji komprimaci do jednoho souboru (*.tar, *.tar.gz, *.zip), protože se tak opět vyhneš možným potížím (délka názvů, "divné" znaky apod.).

Jinak bych spíš doporučoval dual boot s Kubuntu a postupný přesun, či dokonce instalaci openSUSE na externí HDD a zkusit ho nejdřív provozovat odtamtud.

Každopádně není vůbec čeho se bát, uvědom si, že pořád jde o Linux a KDE a rozdíly jsou pro zběhlého uživatele (tedy toho, co třeba internetu neříká "to modrý éčko") minimální.

diamonds-notebook odpověděl -

... Ale konečně samostatným systémem. Aspoň podle toho, co se o něm píše. Vyzkoušel jsem KDE na fedoře, mandrivě, suse a samozřejmě na Ubuntu ještě v době, kdy vývoj podléhal Cannonicalu. A Yast je Yast a na suse jsem si kde mohl řídit podle potřeby nejlépe. Na Kubuntu jsem nerozběhal One, bylo pro mne náročnější řídit stable, beta a factory verze, takže jsem opět na suse. Ale klidně se tu občas podělte o další postřehy, budeme rádi.