LibreOffice a velké dokumenty

libreoffice_logoJiž nějaký čas pracuji na překladu nějakých knih (proto také nepřekládám LibreOffice...). Podařilo se mi sehnat knihy ve formátu fb2, z kterých jsem vykouzlil odt. Překládám vlastně po odstavcích - za cizojazyčný odstavec vložím nový odstavec (s českými přívlastky) a napíši český text. Tím pádem získávám soubor, který je dosti dlouhý - v tuto chvíli má soubor přes 770 stran čistého textu na stránce formátu A5.

Až do těch 770 stran LibreOffice na OS 11.4 a později 12.1 (zde ve verzi 3.4.2) pracovalo bez problémů. Potom nastal zlom a po vložení nového odstavce, po asi 20 sekundách, začalo LibreOffice naprosto stabilně padat. Průzkum na webu ukázal, že v Ubuntu je hlášena nějaká chyba, sice jiná, ale u velkých souborů a s podobnými logy. Nepomáhá ani přechod na LO 3.4.4, které je ve stable repozitáři LibreOffice, přechod na unstable repozitář LibreOffice (verze 3.4.5) vše řeší.

Proto na jedné straně apeluji na zařazení LibreOffice verze 3.4.5 do stable repozitáře a na druhé straně doporučuji všem, kteří pracují s velkými soubory, přejít na tuto verzi, zatím alespoň z unstable repozitáře.

Autor: jik

Komentáře

JirkaZ odpověděl -

1) samozřejmě je možné instalovat verzi z homepage LibreOffice, tím spíš, že jsou k dispozici *.rpm balíčky. Tedy žádná masochistická kompilace, stačí balíčky uložit (přesněji řečeno rozbalit, protože *.rpm jsou zabaleny v *.tar.gz) do lokálního *.rpm repozitáře a ten obsluhovat spolu s těmi vzdálenými některým ze standardních způsobů (YAST, zypper atd.)...

2) pan Mládek coby vývojář a pracovník Novellu (Suse, Attachmate nebo čeho dneska vlastně...) se kdesi vyjádřil v podstatě v tom smyslu, že LibreOffice 3.5.x se postupně dolaďuje a do oficiálního repozitáře openSUSE přijde až v okamžiku, kdy bude pokud možno bez chyb. Buďme rádi, uspěchaných huráákcí s mořem problémů je dnes víc než dost a mně to už "lehce" leze krkem.

Aidamos odpověděl -

LO 3.5 jsem z jejich stránek zkusil, ale i když jsem nainstaloval všechny balíčky, tak integrace do systému žádná. V hlavní nabídce KDE žádní zástupci, a taky žádná asociace souborů, takže nemůžu doporučit.

JirkaZ odpověděl -

Aidamos: mně se do hlavní nabídky (K-menu) přidala verze 3.5.1 bez problémů, viz screenshot:

integrace LO 3.5.1

Postupoval jsem způsobem, který popisuju v dnešním článku (http://www.suseportal.cz/clanky-opensuse/jak-instalovat-libreoffice-351-...).

Asociace souborů jsem netestoval, ale stejně si je chci zachovat pro oficiální verzi (tj. nyní 3.4.5) a kromě toho - jak známo - není nejmenší problém ji ručně změnit...

Aidamos odpověděl -

Já instaloval 3.5.0, možná, že 3.5.1 už je OK. Každopádně ano, není to problém změnit, ale musí být v hlavní nabídce KDE zástupci nebo člověk musí vědět, kde je zaharbanej spouštěč a jak se jmenuje.

JirkaZ odpověděl -

Souhlasím, že je špatně, když integrace do systému nefunguje, ale u 3.5.1 jsem to prostě nepozoroval.

3.5.1 má proti 3.5 řadu oprav, takže asi není důvod zkoušet 3.5.

Jinak spouštěč pro OOo/LO se jmenuje tak nějak tradičně (libreoffice --writer, libreoffice3.5 --writer apod., kde za těmi pomlčkami je konkrétní aplikace z balíku coby parametr spuštění).

Není obvykle problém ho vyhledat ve Správci programů v YASTu (karta Seznam souborů) pro příslušný balíček a pak funkci ev. ověřit třeba poklepem na ten soubor v nějakém správci souborů. Pak udělat položku v K-menu ručně (editorem nabídky) a stejně tak ručně ty asociace.

Nic moc uživatelská přívětivost, ale dá se, pokud člověk za každou cenu chce mít nějakou aplikaci kompletně.

Aidamos odpověděl -

Tak Tvé přání bylo vyslyšeno. Dnes vlítla do stabilního repozitáře verze 3.4.5.