Gnome Ayatana

Gnome-logoNásledující text ve zkratce popisuje projekt Ayatana, který doplňuje sadu apletů v Gnome. Jsem si vědom, že se nacházím na portálu fundamentálních vyznavačů KDE (berte to prosím s rezervou :-D , kdybych býval kdy byl používal KDE, stopro bych si taky vybral to od openSUSE). Můj příspěvek je ale spíše pro ten druhý tábor … Gnome.

Osobně považuji za pošetilost měnit kvůli vzhledu distribuci, protože v systému, který máte zrovna nainstalovaný, jde s největší pravděpodobností nastavit vše potřebné. Wallpaper, ikony, kurzor, notifikace. Libí se Vám MintMenu? Stáhněte si a nainstalujte balíček z repozitářů …

Projekt Ayatana se inspiroval u Ubuntu a v jeho oznamovací oblasti. Indikátory Ayatana jsou sadou apletů pro gnome-panel a pro unity-panel, zobrazují informace a umožňují uživateli interaktivně využívat jednotlivé funkce (stejně jako je tomu standartně například u indikátoru hlasitosti atp).
Jednotlivé aplety si můžete po instalaci svévolně přidat na panel a nastavit si je podle potřeby. K dispozici jsou následující varianty:

  • Indicator Applet – zobrazuje pouze zvukové menu a menu IM.
  • Indicator Applet Appmenu – zobrazí menu GTK+ aplikací v gnome-panel/unity-panel (podobně jako OSX).
  • Indicator Applet Complete – zobrazí všechny indikátory na samostatném apletu.
  • Indicator Applet Session – zobrazí Session Menu a ME Menu.

Možnosti přidání na hlavní panel.

Podrobnosti najdete na stránkách projektu, ze kterých jsem převážně čerpal i já.

  1. Indikátory
    a) Indicator-appmenu - Tento indikátor dovoluje aplikacím GTK exportovat hlavní menu prostřednictvím dbus na hlavní panel. To většina z nás zná ze systémů OSX. Tento screenshot mluví za vše.

    Appmenu

    b) indicator-datetime - Tento indikátor poskytuje uživateli informace o počasí, datu a až pěti časových pásmech. Uživatel má vlastní konfigurační nastavení:

    • notifikace (notify-osd)
    • teplotní jednotky (Celsius, Fahrenheit, Kelvin)
    • info ze zvolených časových pásem

    datatime

    c) Me Menu - Me Menu slouží k nastavení statusu u Empathy, k přístupu na sociální sítě skrz gwibber a k přístupu k vlastnímu lokálnímu uživatelskému profilu.

    me menu

    d) Messaging Menu - Skrz tento indikátor má uživatel rychlý přístup ke konverzacím Empathy, Xchatu atd. Některé aplikace v současné době nejsou ještě podporovány, protože k nim chybí patche programů v repozitářích Ayatana.

    Messaging Menu

    e) Session Menu - Skrz Session Menu je možné zamknout obrazovku, přepnout uživatele, restartovat počítač, vypnout ho atd.
    Varování: Pro „Vypnout“ a „Restartovat“ je požadován patch verze gnome-session. Ten lze stáhnout z repozitáře GNOME:Ayatana.

    Session menu

    f) Sound Menu - Tento indikátor aktivuje posuvník zvuku a nabízí integraci s vlastním multimediálním přehravačem. Ke správnému fungování menu si musíte doinstalovat k Banshee balíčky z repozitárů Gnome:Ayatana.

    Sound menu

  2. Podporované aplikace

    Podle stránek projektu by měly být v současné době podporovány tyto aplikace:

    a) Banshee – Po doinstalování dvou balíčků, rozšíření pro Banshee, je indikator na panelu plně funkční.

    b) Empathy – V repozitářích Ayatana se nachází verze Empathy s podporou libindicate, díky tomu by měl být indikátor také funkční.

    c) Xchat – V repozitářích je k dispozici rozšíření pro Xchat, následně je možné program ovládat přes Messaging Menu.

    d) Evolution – Program Evolution je dle slov hlavního vývojáře projektu příliš obsáhlý a chaotický na úpravy. Byl tedy vytvořen balíček evolution-indicator, jenž zpřístupňuje Evolution v Messaging Menu – ovšem prozatím pouze vizuálně. S rozšířenou funkčností indikátoru se snad do budoucna počítá.

Závěr
Aplety jsem vyzkoušel. Nevypadá to zle, člověk si rázem připomene zlaté časy s Ubuntu 10.04. Pokud nainstalujete i ikony Faenza, všechno pěkně ladí. Funkčně však indikátory nepřinášejí nic moc nového, jsou určeny spíše právě k vyladění vzhledu.

Ve mě nakonec zvítězil pud jednoduchosti. Vrátil jsem se k jedinému panelu, na kterém mám jen to nejdůležitější.

Autor: kerberosk

Komentáře

xhc odpověděl -

""Jsem si vědom, že se nacházím na portálu fundamentálních vyznavačů KDE (berte to prosím s rezervou :-D"" no to si píš, že to berem s rezervou, v poho :-)) článok perfiš)) aspoň viem, čo sa deje na tej druhej strane :-))

--------------
KDE4 (openSUSE stable repo)
http://ilusoria-yhwh.webovka.eu
----------------------------------------

airlive odpověděl -

Linus Torvalds: I personally just encourage people to switch to KDE.
This "users are idiots, and are confused by functionality" mentality of
Gnome is a disease. If you think your users are idiots, only idiots will
use it. I don't use Gnome, because in striving to be simple, it has long
since reached the point where it simply doesn't do what I need it to do.

Please, just tell people to use KDE.

openSuSE 11.4(64b) - KDE 4.6
Opera: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Joskaa odpověděl -

velice spokojeným uživatelem Gnome. Z důvodů G3 jsem asi zbaběle prchnul ke KDE. Jenom by mě zajímala věc týkající se budoucnosti apletů. Až nebude podporován GP tak jak budou řešeny aplety pro GS nebo Unity? Nebo se již s aplety nepočítá? Zkoušel jsem před časem jak GS tak unity a nejse tam vůbwc ni nastavit.

kerberosk odpověděl -

Takovým mi říkáme zrádci :-D

Ale trochu vážně ... když bylo nasazeno KDE4, šlo doslova o revoluci. A pak se rychle objevovaly problémy se stabilitou, různými aplikacemi, jeden bug za druhým. Jak jsem to tak sledoval, tak KDE je plně použitelné až možná od verze 4.3 nebo 4.4? Mezitím přišlo o spoustu svých uživatelů.

U Gnome jsem čekal, že se vývojáři poučí a neudělají ty samé chyby, že půjdou spíše cestou evoluce. A ejhle ... oni si dají spoustu práce s odladěním Gnome 2, přepsaním knihoven, vývoji aplikací, a pak to chtějí zničeho nic zahodit nasazením GS?

Ještě zůstávám a doufám, že koncept původního Gnome zůstane alespoň do nějaké míry zachován. Nechejme se překvapit.

twitter: juzlnaj
web: http://yakstudio.blogspot.com - překlady němčina - čeština, grafika, PC kurzy
web: http://jendanet.blogspot.com - osobní

airlive odpověděl -

...je to staršího data a je to tak trochu reakce na ten KDE fundamentalismus :-))
... já kdysi na Debianu měl taky Gnome ;-)
... jinak je dobře,že se to tady hýbe a jsem rád za každý článek který se tu ukáže.

openSuSE 11.4(64b) - KDE 4.6
Opera: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Ilfirin odpověděl -

Tak to prrr ;-)
Zrovna á jsem gnome vyznavač a vím, že nejsem sám (a jednou nás bude dost abude převrat a ...)

Díky za článek. Jedním očkem už jsem po tom koukal, ale takhle hezky shrnuté jsem to ještě neviděl.

xhc odpověděl -

no ale nemysli si, že som ťa tým akoby "znegoval" ... ja tiež používam KDE už roky a viem veľmi dobre, že to čo píšeš, nie je založené na nejakom fláme, či nebodaj, že si si to vymyslel.... lenže je tu to LENŽE - mne (+ ostatným, čo používajú KDE) akýmsi spôsobom neprekáža - buď ide o odlišné nároky, odlišnú inú filozofiu graf. prostredia, iné predstavy, čo od prostredia očkávam, iné poňatie elegancie a takto by som mohol pokračovať do rána... suma sumárum toho všetkého je: i napriek tomu, akými ťažkosťami prechádza revolúcia KDE, mňa osobne Káčko nedonútilo zmeniť prostredie, naďalej v ňom mám oveľa väčší potenciál, nech v ktoromkoľvek doteraz existujúcom prostredí - ide o princíp a ten mám stále kdesi na 91% oproti tým zvyšným na opustenie Káčka ... neprichádza do úvahy - súčasný stav tomu nezodpovedá a predpokladám, že ďalšou a ďalšou verziou sa doženie to, čo bolo u KDE 3.5 ... - a zatiaľ mi to takto aj vychádza... je to subjektívna vec, a ja dokážem pochopiť, ak to niekomu nevyhovuje, nemám ani s tým problém... každý za seba a tak je to správne)

Aidamos odpověděl -

Jsem na tom stejně. Instaloval jsem kamarádovi můj starej komp, který mu přenechávám. Nový počítač už jsem měl týden doma, ale čekal jsem s jeho instalací až vyjde openSUSE 11.4. Na starý počítač jsem kamarádovi dával openSUSE 11.3 s GNOME. No strašný! Dělal jsem v něm vlastně týden a nemohl jsem se dočkat až se vrátím ke KDE.

http://audiolinux.czweb.org/

xhc odpověděl -

som si istý, že minimálne toto spája všetky tie rozličné graf. prostredia: je to ten princíp, vďaka ktorému používaš to "svoje" prostredie, - je jedno, či si gnomák, kdečkár, atď - bude stále rovnaký, no pre (ne?)zaujatého sa to bude tváriť, akože ide o vymaľovávanky, o druhé windowsy a podobné dristy odveci...