Google v linuxu...

...aneb celý svět je na google.
Většina z nás má asi na google účet. Ať už jde o e-maily, kalendář nebo zde třeba sdílíme fotky nebo místa na mapě. Většina z nás k těmto věcem přistupuje přes webový prohlížeč (a to spíš firefox, protože třeba konqueror není zrovna nejpodporovanější. Ale všechny tyto věci se dají zavést do linuxu a tento článek ukáže jak.

Jen musím předeslat jednu věc - jsem kdečkař a proto se budu zaměřovat na aplikace určené pro KDE.

  • Gmail - zkroťte e-maily v kontactu
  • Gmail se dá jako jakýkoli freemail napojit do kontactu, a to jak přes POP3 tak i IMAP. Tento postup je pro IMAP :

  1. V prvé řadě je třeba si přímo v účtu na gmail povolit přístup IMAP - uděláte to v nastavení -> přeposílání a protokol pop/imap -> povolit přístup IMAP
  2. V aplikaci Kontact je potřeba si vytvořit nový účet (nastavení -> nastavit kontact -> účty -> příchozí účty -> přidat -> imap -> zadejte si název účtu -> jako příchozí vyplňte imap.gmail.com -> port 993 -> uživatel uzivatel@gmail.com (včetně gmail.com) -> vyplňte heslo -> zaškrtněte uložit imap heslo
  3. na kartě Bezpečnost zaškrtněte Použít SSL... a potvrďte OK
  4. na kartě odchozí účty dejte přidat -> vyplňte jméno účtu -> jako odchozí bude imap.gmail.com -> port 465
  5. na kartě rozšířené zaškrtněte server požaduje autentizaci -> vyplňte uživatelské jméno a heslo (opět včetně @gmail.com) -> opět zvolte SSL -> potvrďte OK a je to
  • Google Kalendář - plánujte a sdílejte
  1. Tohle je už podstatně složitější - budete na to potřebovat GcalDaemon. V KDE4.3 v akonadi by mělo být možnost přidání zdroje přímo z google kalendáře, zatím to tam nevidím. Proto je třeba stáhnout si ze stránek projektu GCalDaemon aktuální balíček.
  2. K tomuto budete potřebovat root heslo. V Dolphinu se proklikejte až k umístění daného souboru GCalDaemon... a klávesou F4 načtěte konsoli.
  3. V konsoli zadávejte :
    1. sudo cp gcaldaemon... /usr/local/sbin
    2. Překlikejte se na /usr/local/sbin
    3. zadejte sudo unzip gcal..
    4. zadejte sudo chmod 777 Gcal...
    5. Dle mi zkušenost doporučuje zadat sudo chmod 777 * (ano, opravdu *) ve všech podsložkách
    6. V nastavení systému na kartě pokročilé spusťte komponentu Automatické spuštění -> přidat program -> přes vyhledávání cesty k programu najděte /usr/local/sbin/Gcaldaemon/bin/standalone-start.sh

  4. Otevřou se Vám vlastnosti programu - na kartě oprávnění zaškrtněte "Je spustitelný"
  5. relogin
  6. přes web prohlížeč se přihlašte do svého google kalendáře
  7. Přejděte v google kalendáři na nastavení -> kalendáře -> vyberte Váš kalendář -> u položky adresa kalendáře klikněte na iCal -> zkopírujte si zobrazenou adresu do schránky
  8. V aplikaci Kontact v položce Kalendář zvolte vlevo dole přidat - > kalendář ve vzdáleném souboru -> zadejte název kalendáře -> do položek stáhnout z i odeslat na vložte získanou adresu (koncovka ics) -> zadejte parametry jako termíny ukládání a odesílání apod.
  9. některé zdroje uvádějí, že je potřeba změnit adresu kalendáře, mě to ale funguje bez toho. Hotovo.
  • Picasa - proč fotky jinam, když mám ten google?
  • Pokud používáte Picasu, máte v podstatě dvě možnosti - buď si přidat repozitář google (na stránce najdete i obecný návod pro přidávání repos v opensuse) a z něj si nainstalovat aktuální verzi software Picasa, který možná znáte z windows, nebo zůstat u Gwenview. A tady je návod právě pro Gwenview :

  1. Dejte si do jedné složky obrázky, které chcete dát do alba na picasawebu
  2. Libovolný obrázek otevřte pomocí Gwenview
  3. Pomocí ikon zvolte místo prohlížení procházet
  4. Označte všechny nebo klidně jen některé obrázky
  5. Z menu vyberte Moduly -> Export -> Export to picasaweb
  6. Pokud to děláte poprvé, je třeba se přihlásit na google picasa
  7. Ze seznamu vyberte album, které chcete aktualizovat, nebo zadejte nové album -> název alba -> datum -> popis alba -> zobrazené místo (???) -> veřejný / soukromý / potřebuje podpis (podle toho, jestli album mohou najít všichni nebo je musíte napřed s někým sdílet apod)
  8. můžete si nechat změnit velikost
  9. vpravo změňte volby, jestli chcete odeslat vybrané obrázky nebo vybrat nově
  10. vpravo nahoře odeslat - a je to.
  • Google Earth - já jsem tady a oni tam
  • Pro google mapy existuje jedna perfektní aplikace - Google Earth. Je tu jedno velké ale - dost "žere" systémové prostředky. Ale jinak je super. Dodává se jako instalovatelná aplikace, ale opět je tu ale - poslední verze v linuxu "neposlouchá". Tady je návod, jak ji opravit :

  1. Na stránce http://earth.google.com/intl/en/download-earth.html klikněte na Agree and Download.
  2. Opět se přes Dolphin proklikejte k staženému souboru -> přes F4 vyvolejte příkazovou řádku -> zadejte sh GoogleEarthLinux.bin
  3. Případné dotazy potvrzujte (další apod)
  4. Aplikace se možná spustí při instalaci, po ukončení aplikace se ukončí i instalace
  5. V domovském adresáři se objeví složka google-earth -> v ní najděte soubor libcrypto.so
  6. soubor přejmenujte třeba na libcrypto.neutralized (např pomocí mv libcrypto.so libcrypto.neutralized
  7. problém by měl být vyřešen

Komentáře

Aidamos odpověděl -

Používám Google Picasa a to hlavně na generování webových galerií (miniatur obrázků). Používám Picasa 3.0 Beta, ale štve mě, že Google na linuxovou verzi kašle. Zatímco pro Windows už je venku verze 3.1 a to samozřejmě stabilní a i v češtine, tak pro Linux je pouze ta už tři čtvrtě roku stará beta a pouze v angličtině a s otravnými bugy, ale furt je lepší než verze 2.7. Navíc na to, že to Google bastlí za využití Wine, tak se s tím pidlikaj už nějak moc dlouho.

Aidamos odpověděl -

Gwenview je super, teda spíše bylo v KDE 3.5, ale až přidají v KDE 4.3 opět panel s adresářovou strukturou, tak opět super bude. Přišlo mi, že produkt, který se téměř vyrovnal klasickému ACDSee z platformy Windows, s příchodem KDE 4.x degradovali na něco jako IrfanView...

JirkaZ odpověděl -

že co člověk, to názor. Já jsem kdysi ACDSee viděl...děkuji nechci. IrfanView naopak považuju za špičkovou záležitost, nemající (bohužel) v Linuxu nativního konkurenta. Ano, vím, že běhá ve Wine...

Jak například rychle a myší bezeztrátově ořežu větší množství jpg obrázků (každý jiný, tedy myš víc než nutná)? V Irfanu je na to plugin, v linuxových obdobách nevím. Takhle by se dalo pokračovat dál se spoustou jiných vlastností... Mám přitom na mysli řešení typu "all-in-one", což je pro jednoduchou každodenní práci s grafikou ideální.

standa.e odpověděl -

Přesto ta adresářová struktura není špatná věc... Osobně jsem měl s Gwenview jediný problém - jednoduchý ořez snímku... Ale třeba se jen špatně koukám...

diamonds-notebook odpověděl -

No, na tohle musím reagovat tak, že Gwenview je primárně určený jako "zobrazovátko" obrázků, ne pro jejich úpravy. Je fakt, že když si třeba obrázky prohlížíte přímo z foťáku a najdete něco obráceného, stačí poklikat na otočení a až dorazíte do konce, jedním tlačítkem se úpravy uloží.

Pro další grafické nástroje bych zkusil udělat jedno - díky tomu, že má opensuse tak pěkně udělanou správu software (to mi prostě nevymluvíte), zkusil bych si zobrazit sw podle repos a zaměřit se na KDE (ať už 42 nebo KDE4:Factory Desktop, Community a Playground) a nainstalovat vše, co by mohlo mít nějakou podobnost s prací s obrázky. Mimochodem, pro koho to není až tak běžná záležitost, tak to uděláte :

* filtr - repozitáře

* podfiltr - souhrn instalace

* zde zakliknout "Neinstalovat" a "odkliknout" tabu, instalovat, aktualizovat a všechny další

* pomocí kláves F7, pak F8 si navíc skryjete debug a devel balíčky (aspoň myslím, že to tak je)

* no a dostanete výběr čistého software pro Vaše KDE, který zatím není nainstalovaný

Mě, pokud mě paměť neklame, napadá zatím třeba Okular apod. Samozřejmě pro náročnější úpravy je tu Gimp.

S pozdravem
Petr Malý

standa.e odpověděl -

Zdravim. Dekuji za maly vyklad. Kazdopadne pouzivat na kazdou trivialni operaci s obrazky jiny soft neni zrovna dukazem privetiveho desktopoveho reseni, stejne jako muset na trivialni orez snimku ve svem prohlizeci spoustet "tank" v podobe Gimpu... A jednoduchy orez podle vybrane oblasti je vec, co by mel standardni prohlizec zvladat, zvlast kdyz zvlada tunu jinych pitominek...

diamonds-notebook odpověděl -

Zdravím,

to rozhodně souhlasím. Já osobně ořez nepoužívám, takže možná to tam je a jen o tom nevím :)

Ale musím poznamenat, že tu začíná být jistá podobnost s windowsy. Napadá mě třeba Kolourpaint - nepřipomíná Vám to něco :) A stejně tak je to i s určením softů - Začíná tu být dost "specializovaného" software s vychytávkami, ale pro něco důležitého je už třeba zase použít něco jiného (pro prohlížení používám Gwenview, pro exporty Kolourpaint, opět to možná v Gwenview jde taky, jen o tom nevím).

S pozdravem
Petr Malý

Aidamos odpověděl -

Ořez obrázků v Gwenview ve KDE 4.2 není žádný problém, stačí si otevřít obrázek v režimu Prohlížení a dát si Zobrazit postranní lištu a tam už je přímo příkaz Ořezat. Používal jsem ho, je v pohodě.
A jinak v režimu Procházet je možno označit více obrázků a dávkově je zpracovat pomocí nabídky Moduly / Dávkové zpracování a tam je už hromadné přejmenování obrázků, změna velikosti, konverze formátů, atd.

Ilfirin odpověděl -

Si odvážím říct, že žádný není. Teprve to Chrome by mohlo.

Zbytek je linuxová binárka, ale proti wine knihovnám. A podezřívám je, že proti starám wine knihovnám. Ale i to je furt lepší než nic samozřejmě.

Jinak musím souhlasit s rapidně vyššími nároky na Google Earth.

diamonds-notebook odpověděl -

Právě proto vznikl tento článek - nemusíte mít wine, stačí používat nativní věci z KDE a jste v pohodě. Ještě je někde návod na rss feeds z novinek na google, to zkusím během týdne pohledat a doplnit.

S pozdravem
Petr Malý